Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gesztenyés krémes cukor nélkül

Gesztenyés krémes cukor nélkül
Gesztenyés krémes cukor nélkül
50 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"Itt van az ősz, itt van újra..." és vele együtt a gesztenyeszezon is. Kaptam egy szatyornyi szelídgesztenyét (ezúton is köszönet érte!), melyből főzés, pucolás és darálás után 1,5 kg natúr gesztenyemasszám lett, ebből készült ez a remek, sütés nélkül készíthető süti.

hozzávalók / 12 adag

Gesztenyealap

Vaníliakrém

Szólj hozzá!

elkészítés

Gesztenyealap

  1. A gesztenyemasszát, a kekszet, a margarint, a rumaromát és az édesítőt keverjük össze, majd evőkanalanként adagoljunk hozzá tejet addig, amíg inkább morzsálódós, de már össze-összeálló tésztát nem kapunk. Öntsük át abba az edénybe, melyben össze tudjuk majd szeletelni, és könnyen ki tudjuk belőle szedni a szeleteket (erre a célra egy levehető oldalú formát ajánlok: nekem van egy állítható oldalú szögletes). Felhasználásig tároljuk hűtőben.

Vaníliakrém

  1. A margarint vegyük ki a hűtőből, mert a kihűlt pudinggal egyforma hőmérsékletűnek kell lennie, azaz jó, ha 2-3 órát áll szobahőmérsékleten.
  2. Főzzük meg a pudingot: A tej 2/3-át tegyük fel melegedni a vaníliarúd kikapart belsejével, a maradék tejben keverjük simára a pudingporokat, majd keverjük a meleg tejhez, és folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. A főzés végén adjuk hozzá a folyékony édesítőt, de ne legyen túl édes, mert kerül még xilit is a krémbe! Hagyjuk kihűlni. (Meggyorsíthatjuk a folyamatot, ha hideg vízbe állítjuk a pudingos edényt.) Akkor jó, ha kezünkkel hidegnek érezzük a krémet.
  3. A margarint kezdjük kikeverni a xilittel, majd evőkanalanként, minden adagot simára keverve adagoljuk hozzá a kihűlt pudingot. Ha egységes krémmé állt össze a margarin és a puding, kenjük rá a gesztenyealapra, és simítsuk el a tetejét.
  4. Ha margarin helyett tejszínt használunk, azt csak a puding kihűlése után verjük fel. A pudingot is keverjük át habverővel, majd öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük simára őket. (Ha bizonytalanok vagyunk az állagában, inkább keverjünk bele egy habfixet.) Ugyanúgy kenjük rá a gesztenyealapra, mintha margarinos krémet készítettünk volna.
  5. Jó, ha 1-2 órát áll a süti, de akár egy éjszakát is. Közvetlenül szeletelés előtt szórjuk meg a tetejét keserű kakaóval.
  • tepsi mérete: 25x30x6 cm
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 557
elküldve: 1
receptkönyvben: 154
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

edan

Mióta szakács: 2012.11.12.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

diétás gesztenyés krémes, gesztenyés krémes sütés nélkül, cukormentes gesztenyés krémes süti

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

virilee
virilee Sat, 2017-12-09 11:23

Szia ?ha tejszínt használok akkor azta xilittel kell felverni?

edan
edan / edan Mon, 2017-12-11 19:55

Szia! Igen, a tejszín is szépen felverődik a xilittel. Üdv:edan

436
gesztenyemassza 50 dkg
keksz 25 dkg
margarin 10 dkg
rumaroma 15 ml
tej 2 ek
folyékony édesítőszer 15 ml
tej 9 dl
vaníliás pudingpor 2 tasak
vanília 1 db
xilit 10 dkg
folyékony édesítőszer 20 ml
margarin 20 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek