Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gesztenyés piskótarolád

Gesztenyés piskótarolád
Gesztenyés piskótarolád
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádok piskótát sütni, de valahogy tekercset még nem készítettem. Most hogy újból itt az ősz, a kedvenc töltelékemmel álltam neki, és bátran ajánlom ezt a rögtönzött receptet mindenkinek!

hozzávalók / 10 adag

A piskótához

A krémhez

A szóráshoz és a töltelékhez

ajánlat

Meggy nélkül is elkészíthetjük ezt a sütit, úgy is nagyon finom lesz. A külső szórás is elhagyható, vagy kakaóporral helyettesíthető.

Szólj hozzá!

elkészítés

A krémhez

  1. A krémet érdemes előre elkészíteni. Egy nagy tálba először a masszát tördeljük bele.
  2. Adjuk hozzá a habtejszín kivételével a többi alapanyagot, sőt még a pikantéria miatt, a meggy levéből is kanalazhatunk párat hozzá.
  3. A habtejszínt verjük kemény habbá, és a felét adjuk a krémhez.
  4. A krémet robotgéppel keverjük simára, és felhasználásig tegyük hűtőbe.

A piskótához

  1. A tojásokat törjük fel egyenként, és válasszuk külön két tálba a fehérjét és a sárgáját.
  2. A fehérjéhez adjuk egy csipet sót, és verjük kemény, fényes habbá, megfordítva a tálat (ezt csak akkor próbáljuk ki, ha teljesen biztosak vagyunk a dolgunkban), ne essen ki belőle.
  3. Aztán habosítsuk cukorral a sárgák úgy, hogy kanalanként hozzáadagoljuk a vizet. Legyen szinte teljesen fehér, ne lehessen darabokat látni benne, váljon krémes, habos állagúvá.
  4. Először a cukros sárgája krémet adagoljuk a fehérjéhez egy spatulával fentről-lefelé körözve, hogy közben levegőbuborékokat is juttassunk a masszába.
  5. Végül szitáljuk a lisztet hozzá kisebb adagokban, a spatulával ugyanúgy keverjük tovább habos tésztaállagúvá.
  6. Egy nagy, vékonykarimájú gáztepsit kibélelünk egy sütőpapírral, és erre terítjük szét a tésztamasszát. Egy habkártya segítségével szögletesre formázzuk, és előmelegített 170-175 fokos sütőbe toljuk, ahol 10-15 perc alatt készre sütjük. Figyeljük folyamatosan, nehogy túlpiruljon és kiszáradjon a tészta.

Összeállítás

  1. A sütőből kivett piskótát azonnal fordítsuk egy előre benedvesített és szétterített konyharuhára.
  2. Húzzuk le a hátuljáról óvatosan a sütőpapírt, és egyből tekerjük fel, így hagyjuk legalább egy fél órát pihenni és hűlni.
  3. Mikor kihűlt, tekerjük ki a konyharuhán, és töltsük meg szépen egyenletesen eloszlatva a gesztenyekrém 3/4-ével úgy, hogy az egyik végén hagyjunk ki egy ujjnyi csíkot.
  4. Annál a végénél kezdjük el feltekerni, ami legbelül volt, ide tegyünk végig egy meggysort, aztán tekerjünk rajta egyet, ide megint jöhet egy sor meggy, aztán a tekerés.
  5. A konyharuhával formázzuk óvatosan, hogy kialakítsuk a végső formáját, aztán tekerjük be, és tegyük hűtőbe.
  6. Közben a maradék krémet keverjük össze a tejszínhab másik felével, ez lesz a bevonónk.
  7. A konyharuha segítségével helyezzük át a gesztenyés rudat a kínálótálra, itt vonjuk be a habos krémmel.
  8. Cakkos végű habkártyával készítsünk hullámos mintát körben a krémbe, és tegyük hűtőbe a sütemény minimum egy órára, hogy biztosan összeálljon.
  9. Ha jól lehűlt tálalhatunk! Reszeljünk rá étcsokit díszítésképpen, szeleteljük, és helyezzük kistányérra a sütit. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 175°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 3 556
elküldve: 0
receptkönyvben: 37
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
286 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

Fatörzs, gesztenyerolád, gesztenyés süti, gesztenyés-meggyes piskótatekercs

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

495
tojás 6 db
víz 6 ek
cukor 6 ek
finomliszt 8 ek
1 csipet
gesztenyemassza 500 g
mascarpone 250 g
feketekávé 3 ek
cukrozatlan kakaópor 1 ek
habtejszín 500 ml
cukor 2 ek
meggybefőtt 400 g
étcsokoládé 20 g