Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gesztenyetorta töltelékével sütve

Gesztenyetorta töltelékével sütve
Gesztenyetorta töltelékével sütve
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Családi ünnepeinken szinte mindig elkészítem ezt a finom süteményt.

hozzávalók / 12 adag

Omlós tortalap

Töltelék

ajánlat

Nagyon finom torta, de nem a legmutatósabb küllemű, nem alkalmas pl. arra, hogy születésnapi tortaként kidíszítsük és gyertyát tegyünk rá.

A nagy nedvességtartalmú töltelék sülés közben óhatatlanul megreped itt-ott, de a porcukros beszórás, ezt a szépséghibát elfogadhatóan eltakarja - nálam még nem reklamált a család ezért. 

NAGYON FONTOS legalább egy teljes nappal fogyasztás előtt elkészíteni, hogy az omlós tésztalap magába szívhassa a töltelék pompás aromáját.

A tortalap elősütését érdemes úgy időzíteni, hogy lehetőleg azonnal rá lehessen kenni a krémet. Ehhez nálam az vált be, hogy a tésztalapot akkor teszem a sütőbe, amikor a töltelék 1. fázisával megvagyok. 

Mi nem szeretjük a túl cukros ízt, édesszájúak tehetnek a tésztalapba és a töltelékbe is 2-2 dkg-al több cukrot. Porcukros szórás helyett olvasztott csokoládéval is leönthetjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

Omlós tortalap

  1. A puha vajat kikeverjük a porcukorral, és belekeverjük a tojássárgát.
  2. A lisztbe belekeverjük a sütőport (2 csipetnyit, azaz kb. fél teáskanálnyit), és gyorsan összegyúrjuk a vajas masszával.
  3. Letakarjuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. Közben előmelegítjük a sütőt.
  4. 24 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk, kilisztezünk, és ennek megfelelő méretűre nyújtjuk a tésztát, megszurkáljuk kicsit. 10 percig elősütjük.
  5. Nem szükséges peremet hagyni a tésztalapnak, mert a töltelék minőségét nem befolyásolja, ha az érintkezik a tortaformával (és ez a vajas tészta amúgy is lágy, nehezen áll meg sülés közben).

Töltelék

  1. A gesztenyemasszát villával összetörjük, és összekeverjük a puha vajjal és a két tojássárgával. Ízlés szerint fahéjat is lehet beletenni, ennek a mennyisége elmehet akár 2 teáskanálig is.
  2. Négy tojásfehérjét kemény habbá verünk úgy, hogy apránként adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrokat. (Cukor nélkül kezdjük a habverést, és az első kanál cukrot csak akkor adjuk hozzá, amikor már elég habos a tojásfehérje.)
  3. A felvert habot szintén apránként, óvatosan belekeverjük a vajas gesztenyemasszába.
  4. A tölteléket az elősütött lapra simítjuk, és mérsékelt tűzön további kb. 50 percig sütjük.
  5. Ha megsült és langyosra hűlt, meglocsoljuk rummal. Porcukorral vékonyan meghintjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 951
elküldve: 0
receptkönyvben: 35
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

szmarti

Mióta szakács: 2016.01.24.
6 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: osztrák
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

gesztenyés torta, gesztenyés sütemény

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2016-02-10 21:04

Kedves Szmarti!
Tapasztalatból tudom, hogy ez egy nagyon finom torta! ;)
Üdvözlet a fedélzeten! Puszi: Fahéj

szmarti
szmarti / szmarti Wed, 2016-02-10 23:51

Köszönöm!
Én itt csak drunken saylor leszek hozzád képest :-D
Most jöttem rá, hogy a kedvenc receptjeimben, amelyeket ide tervezek, nem kevés fahéj lesz (de kisbetűvel)... Micsoda egybeesés... Puszi!

373
finomliszt 20 dkg
vaj 10 dkg
porcukor 5 dkg
tojássárgája 1 db
sütőpor 2 csipet
gesztenyemassza 50 dkg
vaj 15 dkg
tojássárgája 2 db
tojásfehérje 4 db
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
rum 50 ml
fahéj 0 ízlés szerint