Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gesztenyével töltött pulyka

Gesztenyével töltött pulyka
Gesztenyével töltött pulyka
165 perc / előkészület: 30 perc sütés: 135 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ajánlott tálalás Haaselback burgonyával és káposztasalátával!

hozzávalók / 6 adag

A pulykához

A sütéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelék összeállításával kezdjük a pulyka sütést. Először egy szikkadt zsemlét felkarikázunk, megpirítjuk, majd egy tálba helyezve apró darabokra tépkedjük, leöntjük egy kevés tejjel, és állni hagyjuk.
  2. Az aszalt szilvát felaprítjuk, és kevés rummal meglocsoljuk.
  3. Közben a májat és a mandulát apró darabokra vágjuk, összeforgatjuk a darált hússal, a gesztenyével, a tojással, majd végül a kinyomkodott zsemlével és szilvával. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd a megtisztított pulyka bőre alá és hasüregébe töltjük.
  4. Hústűvel összefogjuk a kényes területeket, a lábait cérnával megkötözzük, majd rácsra helyezzük.
  5. A fokhagyma gerezdeket hámozás nélkül, késsel kicsit meglapítva a tepsibe tesszük, a répát négybe vágjuk, a vöröshagymát kettőbe, és mind mehet mellé.
  6. Aláöntjük a vörösbort, a fűszervajat elosztjuk a pulykán, és alufóliával lefedve 180 fokon előmelegített sütőben kb. 2 óra alatt megpároljuk (néha meg lehet locsolni a levével). Ezt követően a fóliát levéve 15 perc alatt 200 fokon megpirítjuk, és már tálalhatjuk is.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 55 366
elküldve: 19
receptkönyvben: 362
elkészítve: 15/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Bori

Mióta szakács: 2013.02.16.
48 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

májjal töltött pulyka, gesztenyés bébipulyka, töltött pulyka zöldségekkel sütve

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sylvice
sylvice Thu, 2014-12-25 19:59

Köszönöm a nagyszerű receptet. Ma elkészítettem, igaz "csak" egy pulykacombot töltöttem meg, de az egy 20 kilós pulykából származott :D nagyon finom lett!!!

szilvi49
szilvi49 Wed, 2014-12-03 22:08

ez mennyire klassz recept...karácsonyra el fogom készíteni. ha már sütés, kedves háziasszony társaim, ti mit csináltok az elhasznált sütőolajjal? Nekem nagyon tetszik ez a kezdeményezés http://glurl.co/b-olaj

hanyeczistván
hanyeczistván Thu, 2013-12-26 05:52

ez év karácsonyán únva az előző évek karácsonyi menüit,valamint öcsém lelkesedésén felbuzdulva ,aki évek óta pulykát készít karácsonyi menüként,elhatároztuk párommal,hogy az idén mi is kipróbáljuk milyen is az a mennyei gesztenyés pulykasült.kutyafuttában felhívtam,hogy nagy vonalakban mondja el ,hogy is kell elkészíteni a madarat?
mivel elfoglalt volt tényleg csak nagy vonalakban mondta el a legfontosabbakat és a beszélgetést úgy fejeztük be ,hogy javasolta részleteiben keressek rá a neten.
vesztemre.
az általatok leírt 120 perces sütési idő egy 4 kilós pulykánál (plussz, inkább 75 dkg toltelékkel)180 fokon professzionális sütőben ,inkább 300 perc azaz 5óra párolás és plussz 15 perc pirítás.
még szerencse ,hogy 12 óra 30 perckor beraktam a sütőbe.
de a problémák nem itt kezdődnek!
leírtad a töltelék készítés receptjét is.
mivel én a gesztenye pürét nem szeretem ,hasonlóal a kókuszreszelékhez és a sárga dinnyéhez és azontúl olvastam a kommentekben,hogy a gesztenyepüré felejtős,nyers gesztenyét vettem és azt főztem meg.
na ez sem volt piskóta .
mosd meg hasítsd fel, enyhén sós vízben főzd egy óráig,majd 5-6 szemet kiveve a forróvízből ,hántsd le a héjját,ha nem így teszel rásül a héjja a kihűléskor.
mindamellett a gesztenye is édes minden fűszerezés nélkül.
tehát az előkészítési idő sem stimmel.
de a legnagyobb bajom azzal támadt,hogy leírjátok milyen fűszerekkel fűszerezzem a tölteléket de,hogy milyen arányban arról szó sincs.
ha mondjuk én azt mondom, csinálj az országban a legfinomabb tótok által készített kolbászt ,hajadra kenheted ha csak annyit mondok :só, paprika ,fokhagyma ,esetleg bors és meglepődsz, még porcukor is .
na de, akkor ,hogy lehet az,hogy leírod milyen füszerek kellenek a töltelékbe és nem írod le az arányokat?
én aki szerecsendiót először használok, miért nem figyelmeztetsz arra ,hogy ez egy nagyon karakteres fűszer, ebből csak nagyon keveset szinte lehelletnyit szabad rakni ,pláne, a te általad leírt ,összesen félkiló töltelékhez.
megjegyzem ez a mennyiség messze nem elég a combok mellrész és a hasüreg betöltéséhez.
mindent összevetve.
rengeteg munkával nagyon nagy költséggel(a fűszerek ára súrolta a pulykáét) elkészült egy olyan étel amit nem szeretnék mégegyszer elkészíteni.
szerintem te ezt sosem késtítetted el!
egyébbként nem vezettél volna ennyire félre.
ez miért jó nektek?
mások karácsonyát így elszúrni!

Mercur
Bori / Mercur Wed, 2013-02-20 21:06

A fentiekben nem édesített gesztenye püré szerepel csak sima, ami az általad nevezett "natúr gesztenye massza", de akkor pontosítom a receptet :)
Egyébként első lépésben a házilag készített gesztenye volt betervezve, de ünnepek előtt mondjuk úgy, hogy erős hiánycikk, azonban találtam natúr gesztenyepürét "masszát" és abból készült. Nekünk ízlett!

Értetlen
Értetlen Wed, 2013-02-20 19:55

Könyörgöm ne gesztenyepürével! Az kizárólag édességnek való. Natúr gesztenye masszával vagy sk készített gesztenyével valószínűleg finom lesz a pulyka.

1090
bébipulyka 4 kg
gesztenyemassza 25 dkg
csirkemáj 12 dkg
darált sertéshús 14 dkg
tojás 1 db
zsemle 1 db
tej 0.5 dl
mandula 3 dkg
aszalt szilva 10 dkg
rum 50 ml
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
sárgarépa 0.5 db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 6 gerezd
vörösbor 1 dl
fűszervaj 5 dkg