Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gigantes - óriásbab fűszeres paradicsomszószban Steiner Kristóftól

Gigantes - óriásbab fűszeres paradicsomszószban Steiner Kristóftól
Gigantes - óriásbab fűszeres paradicsomszószban Steiner Kristóftól
100 perc / előkészület: 10 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

#NövényiHétfő-re fel, utazz velem Görögországba az ízek szárnyán!

Methana félszigeten - amely Görögország titkos ékszerdobozkája - van egy taverna, amelyet Katherina, a kedvenc szakácsnőnk vezet: szíve hatalmas, ahogy az adagok is, amelyeket felszolgál, és éttermének, az O Eikastikonnak egyik fő atrakciója a gigantes, azaz az óriás fehérbab, amelyet sűrű, gazdag paradicsomszószban készít. Vannak reggelek, amikor beülünk egy kávéra, és bár még be sem áztatta a babot, mi elkötelezetten várakozunk a gigantesre - addig pedig a színes asztalkák köré gyülekező cicákkal játszadozunk, én cikkeket írok, a kedvesem, Nimi ételfotóinkat szerkeszti, vagy csak úgy bámuljuk a kikötőt, és hálát adunk a sorsnak, hogy itt lehetünk. A röpke öt-hat óra perceknek tetszik - a gigantes pedig minden egyes várakozással töltött másodpercért kárpótol.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szárított fehérbabot beáztatom – előfordul, hogy konzerv hüvelyest használok, ám az óriásbab frissiben a legcsodásabb.
  2. Bő három óra áztatás után másfélszeres sós vízben, egy gerezd fokhagymával, cafatokra vagdalt citromhéjjal, a paradicsompéppel és a fűszerekkel, no meg az apróra vágott hagymával teszem fel főni. Bő másfél-két órára van szüksége, hogy megpuhuljon - néha rápillantok, nem főtt-e el a folyadék alóla, ilyenkor felöntöm egy kis vízzel... vagy vörösborral, ha bohém kedvemben vagyok.
  3. Egy púpozott kanállal kihalászok a szinte kész fogásból, hozzáadom a margarint, ezt botmixerrel sima masszává keverem, és visszaforgatom a lábosba. Kész is van a görög tavernák kedvenc klasszikusa a gigászi gigantes. Katherina kukoricalisztes kenyerével tunkolva az igazi, de ennek híján bármilyen ropogós friss cipó megteszi, amíg egyszer meglátogatsz minket Methanán.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 417
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
989 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

paradicsomos bab

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

274
fehérbab 25 dkg
sűrített paradicsom 6 ek
fokhagyma 1 gerezd
margarin 2 ek
vöröshagyma 1 db
zöldfűszer 0 ízlés szerint
fahéj 1 csipet
szerecsendió 1 csipet
szegfűszeg 1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
0 ízlés szerint