Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Glögi - finn forralt bor

Glögi - finn forralt bor
Glögi - finn forralt bor
28 perc / előkészület: 15 perc főzés: 13 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A finn karácsony és az azt megelőző adventi időszak (pikkujoulu) elengedhetetlen velejárója. Az ünnepek közeledtével nagyon sok helyen lehet érezni a fahéjas-szegfűszeges-gyömbéres-vanília különleges egyvelegének illatát, ekkor tudjuk, hogy glögi készül a háznál :) Itt Finnországban árulják a dobozos Glögit, amiben már benne vannak a fűszerek és amiből már csak a vörösbor, a mandula és a mazsola hiányzik. Nekem jobban bejött, hogy saját magam készíthettem el a Glögi-alapot otthon.

Valamennyire az osztrák Glühweinhoz tudom hasonlítani a Glögit, ami azonban fűszerezésében és ízvilágában merőben eltér.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Létezik a Glöginek egy alkoholmentes változata is, ilyenkor a kicsik is fogyaszthatják. Ekkor természetesen mindent úgy csinálunk ahogy leírtam, csak nem öntünk hozzá bort.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almalevet és az áfonyalevet egy edénybe öntjük, majd együtt elkezdjük forralni.
  2. Beledobjuk a fahéjrudakat, vaníliát, szárított gyömbért, a szegfűszeget és a cukrot, majd kb. 10 percig erős lángon felforraljuk.
  3. Lefedjük az edény tetejét, majd jó félórára félretesszük, hogy kicsit hűljön és összeérjenek az ízek.
  4. Ezek után a vörösbort ízlés szerint lehet adagolni, attól függően, hogy mennyire akarjuk alkoholosra csinálni. A borral együtt kb. 2 percig főzzük, de nem forraljuk, hogy ne illanjon el az alkohol.
  5. Dekoratív üvegpoharakba öntjük a kész glöginket, majd mazsolát és mandulaforgácsot szórunk még bele ízlés szerint.
  6. Bátrabbak először önthetnek a pohár aljába 2-3 cl jó finn vodkát és ezután következik a glögi (nagyon jóízű úgy is, de hirtelen ránk törhet a részegség:))
     
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 746
elküldve: 2
receptkönyvben: 163
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Auringonkukka

Mióta szakács: 2011.10.03.
61 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, vacsora
kalória: alacsony
alkalom: buli receptek, karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
kategória: italok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: skandináv
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Karácsonyi finn forralt bor, fűszeres forralt bor, gyümölcsös-vaníliás forralt bor

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

197
almalé 2 dl
gyümölcslé 4 dl
száraz vörösbor 4 dl
barna cukor 2 ek
gyömbér 1 hüvelykujjnyi
fahéjrúd 2 db
vanília 2 db
szegfűszeg 1 ek
mazsola 2 dkg
mandulapehely 1 ek