Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gluténmentes bagettek

Gluténmentes bagettek
Gluténmentes bagettek
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a bagettet három naponta sütöm, már jó ideje. Ha belejön az ember pikk-pakk elkészíthető, nagyon finom péksütit tudunk varázsolni...

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Bagettsütő nélkül is elkészíthető, bár akkor formája nem lesz ennyire tetszetős, kissé szétterül. Én beruháztam 2 db bagettsütőre, így egyszerre 18 darab bagettet tudok megsütni egy sütőmelegítéssel és egy koszolással. 

A bagettsütőt kibélelem egy sütőpapírral, így sütés után nem kell a tisztogatásával bajlódni.

Hogy a bagettek egyforma méretűek legyenek, mérlegre helyezem a tésztával a keverőedényt, és kb 65 grammnyi tésztakupacokat halmozok egyforma távolságra a sütőformába.

Természetesen hosszú bagett is készíthető, ehhez a tésztát osszuk 6 részre.

Akinek egy bagettsütő formája van, az fele adag tésztával dolgozzon.

Sajnos a gluténmentes kenyerek állaga állás közben gyorsan romlik (bár ez a bagett még másnap is egészen elfogadható), ezért én a fagyasztóban tárolom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mérjük ki a vizet, tegyük bele a cukrot és az élesztőt.
  2. Közben kimérjük a dagasztógépbe a lisztet (először a pelyhet és puffasztott amarántot teszem a keverőedénybe, majd ehhez adom a lisztet, hogy az egész összesen legyen 610 g), a lisztbe beletesszük a sót.
  3. Ha az élesztő jól felfutott, a liszthez öntjük, és géppel megdagasztjuk a tésztát.
  4. A legvégén hozzáadunk 2 ek étolajat.
  5. A bagettsütőbe kiosztjuk a tésztát, majd fél órára langyos sütőbe toljuk kelni.
  6. Ha megkelt, a tetejét tojással megkenjük, és fél órát sütjük 210 fokon, alsó-felső sütéssel.
  7. Ha kivettük a sütőből, olajos ecsettel megkenjük.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 200 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 584
elküldve: 10
receptkönyvben: 110
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Lillus-M

Mióta szakács: 2012.02.08.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: köret

egyéb elnevezések

gluténmentes bagett, rövid bagett gluténmentes lisztkeverékből, gluténmentes zsemle amaránttal

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Rita1971
TraRita / Rita1971 Fri, 2018-05-11 09:25

Fiam barátnőjének sütöttem meg, ő a gluténérzékeny nálunk. Csodás lett kívül, belül egyaránt! nagyon ízlett a leányzónak és nekünk is :)
Köszönöm a receptet! :)

Lillus-M
Lillus-M / Lillus-M Mon, 2015-08-03 22:32

Egy ideje már nagyon leegyszerűsítve sütöm. 600g liszt és kicsit több mint 600 ml víz. Só élesztő. Ennyi. A recept írása óta kitapasztaltam, hogy a puha bagetthez legfontosabbak: a víz súlyra egy gondolatnyit legyen több mint a liszt. A tészta legyen kissé ragacsos mikor a formába mérjük. Akkor kezdhetjük sütni, mikor már valóban szépen megkelt. Csak a lágy tészta tud szépen megkelni. Legjobb akkor mikor már összeolvadnak a bagettek csücskei. Ha beindul a sütés tovább már nem kel. A sütési hőt mérsékeltem 200 fokra. És alsó felső sütést használok, úgy kevésbé szárad ki a tészta.
Negyedik éve sütöm minden másnap, és még így is előfordul, hogy nem sikerül olyanra amilyenre szeretném...

dettikedraga
dettikedraga Tue, 2015-03-31 20:49

Szia Lillus-M, en is glutenerzekeny vagyok es nagyon tetszik a bagett amit sutottel.Egy problemam van hogy Angliaban nem lehet azt a Schar B mix lisztet venni...szerinted mivel helyettesithetnem?Semilyen Shchar liszt nincs...Koszi a segitseget!

Lillus-M
Lillus-M / Lillus-M Mon, 2015-08-03 22:35

Ha még érdekes a válasz (kicsit megkéstem elnézést).
Fent írtam némi kiegészítést a hozzászólásomban a recepthez.
A GM lisztek helyettesítgetése nem egyszerű dolog, nem viselkednek egyformán, lehet, hogy egy másfajta liszthez más arányban kell a vizet adni. Sajnos ezt ki kell tapasztalni. Kicsit kevesebb vízzel kezdeném, és addig növelném dagasztás közben a mennyiséget, amíg a tészta már ragacsos lesz. Olyan állagú, amit még lehet kézzel is formázni, de azért már inkább szívesebben nyúlunk hozzá kanállal. Az ilyen tészta kel meg szépen.

d.erika1971
d.erika1971 Wed, 2013-06-12 20:35

Kedves Lillus!
Ma kipróbáltam a receptet. Annyi fűrészpor ízű kenyér után, igazán jó étvággyal ettem belőle.
Nagyon finom volt. Most csak fél adaggal kísérleteztem, de a Lányom -aki nagyon kritikus- "elájult", hogy milyen jó! Egy gondom volt csak: a bagettsütő hiánya. Így muffin formában csináltam. Ha tudnám, hol lehet ilyen sütőt venni biztosan én is beruháznék erre. Kíváncsi leszek a maradék holnapi állagára.
Köszi a receptet!!!!!
Ha van még egyéb recept,várjuk!
Erika

Lillus-M
Lillus-M / Lillus-M Thu, 2013-06-13 11:16

Erika örülök, hogy ízlett! Egyébként kenyér formában is készítheted, de én azért tartom praktikusnak a bagettet, mert jobban lehet bele szendvicset készíteni a gyerekeknek.
Itt vettem, de ha a neten nézelődsz lehet, hogy máshol is kapható azóta esetleg olcsóbban
: http://gasztroshop.hu/bagett_suto_669

Ha megnézed szakács oldalamat, találsz egy webcímet, azon az oldalon is van a gluténmentes és a paleolit menük alatt sok-sok kipróbált és szintén kritikus gyermekeim által ehetőnek titulált recept amit lisztérzékenyeknek nyugodtan süthetsz. (Némelyik közülük itt is megjelent)

1175
schar mix 61 dkg
víz 5.5 dl
puffasztott amarant 1 ek
burgonyapehely 4 kávéskanál
olívaolaj 2 ek
cukor 1 teáskanál
1 teáskanál
friss élesztő 2.5 dkg