Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gluténmentes lángos

Gluténmentes lángos
Gluténmentes lángos
20 perc / előkészület: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szemezek egy ideje a receptes könyvemben a lángossal. Mióta lisztérzékeny vagyok, nem ettem. Ma nekiálltam, de több ponton is elakadtam... pl. a recept címe: burgonyás lángos, de a hozzávalók között nem szerepel burgonya! Az élesztőt tejben kell(ene) megfuttatni, de ez a hozzávaló sincs a listán... Így összecsuktam szépen a könyvet, és megalkottam a saját lángosomat! Felettébb büszke vagyok magamra. Szerintem könnyű és finom - gyorsan megvan. Másabb (sűrűbb a tésztája), mint a búzalisztes lángos emlékeimben, de van lángosos beütése (olajszag? :-DD) és ugye gm liszttel minden másabb... Próbáljátok ki bártan! Kevés hozzávalóból megvan! Nekem ebédre 2 db bőven elég volt. Egy dolog miatt vérzik csak a szívem, nincs tejföl itthon!!! De vacsoráig szerzek! :)

hozzávalók / 6 adag

A lángoshoz

A tetejére

ajánlat

Tejföl, sajt!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cukros langyos tejben vagy vízben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A többi hozzávalót összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet is. Egyneművé kavarjuk a tésztát. (ragacsos marad)
  3. Letakarva 10 percig pihentetjük a masszát.
  4. 10 perc eltelte után alaposan lisztezett deszkán (tökéletes hozzá az olcsó kukoricaliszt is) átgyúrjuk a tésztát (kenyérliszttől függően még ragadhat kissé), 4 egyenlő részre osztjuk. Nem kell keményre gyúrni a tésztát, akkor jó, ha kissé lágy!
  5. A darabokat gyengéden átgyúrjuk, megformázzuk, majd belisztezett tányérra/deszkára tesszük. Letakarjuk. 30 percig langyos helyen kelesztjük.
  6. Olajat forrósítunk, és kisütjük a lángosokat.
  7. A felesleges lisztet rázzuk le a tésztáról, ill. mielőtt az olajba tennénk még formázhatjuk a lángosokat.
  8. Az első oldalukat fedő alatt süssük, amikor megfordítjuk, akkor már fedő nélkül.
  9. Ebből az adagból 4 db nagyobb tenyérnyi lángos lesz.
  10. Papírtörlőre szedjük ki őket, tetejüket ízlés szerint tejföllel, sajttal kenjük meg.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 32 955
elküldve: 14
receptkönyvben: 197
elkészítve: 8/11
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: lángos
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
adag: 6 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

lángos gluténmentesen, lángos, rizslisztes lángos

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

barbi94
barbi94 Tue, 2014-08-26 17:24

Nekem vmiért nem jó. Már másodjára próbálom. Egyszerűen annyira folyik és ragad, hogy azt kiszedni a tálból nem tudom. Múltkor tettem bele még plusz lisztet, de az meg már nem lángos volt, hanem vmi sűrű tészta. Tudnál adni vmi tippet, mi lehet a baj?

nyihaj
nyihaj / nyihaj Tue, 2014-08-26 19:52

Sajnálom, hogy nem jártál sikerrel! A lángost én csak a Schar lisztből szoktam csinálni - minden gm liszt másként viselkedik, másként veszi fel a nedvességet. A formázásnál még nekem is ragadós, lágy a tésztája (nem olyan, mint a búzalisztes tészta), kell alá bőven kukoricaliszt, de formázható már. A helyedben kevesebb vízben futtatnám fel az élesztőt és a tészta összeállításánál igény szerint adnám hozzá a szükséges mennyiséget. A Schar-nál azt tapasztaltam, hogy mindig kissé folyósra, lágyra kell hagyni a tésztát, mert állás közben felveszi a liszt keményítőtartalma a nedvességet. Ha Schar liszttel dolgoztál, akkor passz. Nekem ezekkel a mennyiségekkel össze szokott jönni a lángos. A folyadékkal játszanék, de a könnyű tésztához sokkal lágyabbnak kell lennie a gm kelt tésztának, mint a búzalisztesnek.

577
gluténmentes lisztkeverék 4 evőkanál
rizsliszt 2 evőkanál
1 kk
tojás 1 db
napraforgó olaj 1 ek
tej 0.5 dl
friss élesztő 1 dkg
cukor 1 teáskanál
napraforgó olaj 3 dl
sajt 10 dkg
tejföl 175 g