Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gluténmentes mogyoróvajas-csokis keksz

Gluténmentes mogyoróvajas-csokis keksz
Gluténmentes mogyoróvajas-csokis keksz
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eredetileg mogyoróvajat kért a recept, de én úgy döntöttem, hogy nem az üzleti változatot használom -amúgy sincs kedvem egy egész borkánnal beszerezni csak ezért-, hanem otthon ledarálom a sótlan földimogyorót a cél érdekében (nemrég mesélte egy kolléganőm, hogy biza ilyet is lehet csinálni, mert a mogyoró darálás közben olajos masszává áll össze - kávédaráló ideális hozzá, ha kicsi a daráló, érdemes 2 részletben készíteni a masszát). Kis kupacokat raktam a sütőpapírra, amiket el is egyengettem szépen, hogy aránylag lapos, kis, kerek kekszeket kapjak majd, de a lerben összefolytak. Ezért sütés közben, a vége felé, mikor már jól összeállt a tészta, de még aránylag lágy volt, szépen felszeleteltem, és úgy raktam vissza tovább sülni. Alig bírtam türtőztetni magam, olyan jó illata volt...

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha nem kész mogyoróvajat használunk, a mogyorót krémes állagúra daráljuk a kávédarálóban. Eleinte porzó, száraz massza lesz, később összeáll egy kupacba a krém, ezért érdemes néha megállítani a darálót, és szétszedni a kupacot, a daráló falára felragadt masszát pedig lekaparni onnan.
  2. Egy tálban összekeverjük a mogyoróvajat, a tojásokat, a cukrot és a szódabikarbónát. Jól meg kell dolgozni, csukló-fárasztó munka.
  3. Apróra törjük a csokoládét, majd belekeverjük a masszába.
  4. Kibélelünk egy nagyobb tepsit sütőpapírral. A kekszmasszát beletöltjük, szépen elsimítjuk, majd berakjuk az előmelegített sütőbe.
  5. A sütési idő változó, függ a keksz vastagságától és a sütő fajtájától. Először kissé megdagad, megpuffad, ilyenkor még puha, később kissé lelaposodik, megszikkad, megkeményedik. Mikor már nem folyós a tészta, ki lehet venni a sütőből, és fel lehet szeletelni. Így könnyebb lesz sütés után darabokra szedni. Az én ízlésemnek megfelelően akkor van kész, mikor szép fényes, kemény a teteje, de aki omlósabban, puhábban szereti, hamarabb is kiveheti a sütőből.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 142
elküldve: 0
receptkönyvben: 42
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: 1

szakács

egy Panna

Mióta szakács: 2012.09.08.
6 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek
kategória: édes keksz
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mogyoróvajas keksz, GM mogyoróvajas keksz, csokis mogyoróvajas keksz

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sosbogi
sosbogi Sat, 2017-12-30 12:42

Én kerek kekszeket szerettem volna így egy-egy kanállal muffin formába raktam.
A 40 percet már először is túlzásnak éreztem, így 20 percre raktam.
12 db fekete korongot kaptam.

A második adagot már csak 10 percre raktam.
Így gyönyörű aranybarnák voltak, de kicsit folyósnak tűnt a belseje így még egy 3-4 percet kapott. Huss ekkor már ez is fekete lett de ez így legalább a csokitól és nem kellett kidobni.
Nem tudom kedves egy Panna, hogy sikerült neked kekszállagúra és aranybarnára, hogy a csoki ne olvadjon el benne teljesen és tegye feketévé az egészet.
De a 40 perc az túlzás.

543
földimogyoró 150 g
tojás 2 db
cukor 4 púpozott ek
étcsokoládé 160 g
szódabikarbóna 1 teáskanál