Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Goblinye

Goblinye
Goblinye
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Drága keresztanyámtól kaptam azt a könyvet, amiben ez a mesés kelt tészta van. Idézek belőle: "Eredetileg a szlovákok étele volt, de ma már a gyulafirátótiak is sajátjuknak tekintik. A nyugdíjasok minél több helybelit megtanítanak az  elkészítésére, hogy ennek a finom édességnek a receptje még sokáig megmaradjon..."

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Töltelék

Egyéb

ajánlat

Fontos a tészta alapos kidolgozása, és kelesztés után már ne maceráljuk a tésztát, csak a szükséges műveleteket végezzük.

Az eredeti receptben a gombócokat aszalt szilvával töltötték meg, de én változtattam, és szilvalekvárt használtam.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 2 dl langyos tejbe teszünk egy ek. cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
  2. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a tojást, a felfutott élesztőt és még kb 1 dl langyos tejet. Bedagasztjuk a tésztát, és egy teáskanálnyi zsírt is beledolgozunk. Ha sima a tészta, beszórjuk liszttel, és letakarjuk, duplájára kelesztjük.
  3. Lisztezett deszkán fél cm-re nyújtjuk. Négyzetekre vágjuk, és mindegyikbe teszünk egy kiskanálnyi lekvárt. Gombócot formázunk, és az alját olvasztott, meleg zsírba mártjuk. Így helyezzük egymás mellé a tepsibe, pár percig még kelni hagyjuk, és előmelegített sütőben aranyló barnára sütjük.
  4. Deszkára borítjuk, szétszedjük. Amíg hűl, a darált mákot elkeverjük a porcukorral. A maradék langyos tejbe tesszük a 3 kanál cukrot, és ebbe mártjuk a megsült gombócokat. Mákos cukorban meghempergetjük. Már is tálalhatjuk. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 143
elküldve: 3
receptkönyvben: 63
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
750 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Goblinye-mákos gombóc, mákos kelt tészta, mákos gombóc, kelt tészta mákosan

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Tue, 2015-07-21 18:47

Szia! A meleg miatt csak fél adagot sütöttem kóstolónak. Nagyon finom! Ízlett a családnak is, mivel nálunk a mák jöhet minden mennyiségben és formában. Máskor is el fogom készíteni. Köszönöm a receptet. Andi

ilus74
Iluska / ilus74 Wed, 2015-07-22 21:19

Köszi Andi a visszajelzést,nagyon örülök,hogy nektek is finom!! :-)))

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2015-06-29 19:07

Szia Iluska!

Jól írja a könyv, ezt minél több embernek meg kell ismernie. Nagyon jól hangzik. Köszönöm a receptet. Mindenképpen elkészítem.

Ölel: Évi néni

ilus74
Iluska / ilus74 Tue, 2015-06-30 19:06

Üdv Évi néni!Igen készítsd el majd,mert isteni!!Sok sikert hozzá!!Köszi az ölelést,viszonoztam.... :-))

1010
finomliszt 60 dkg
friss élesztő 4 dkg
tej 3 dl
sertészsír 0.2 ek
cukor 1 ek
1 kávéskanál
tojás 1 db
szilvalekvár 13 ek
sertészsír 2 ek
mák 10 dkg
porcukor 3 ek
tej 2 dl
cukor 3 ek