Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Göcseji gombócleves

Göcseji gombócleves
Göcseji gombócleves
100 perc / előkészület: 40 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy új, mégis hagyományos alternatíva azoknak, akik kedvelik a gombócleveseket, korhelylevest. A zöldségek aprítása idő- és türelemigényes, de a végeredményért - mint mindig - megéri. A gombócokhoz sertésdagadót ajánlok.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyökérzöldségeket és a karalábét meghámozzuk, megmossuk, majd gyufaszál nagyságú darabokat vágunk belőlük. Ezt végezhetjük késsel vagy egy julienne szeletelővel. A savanyított káposztát, ha túl savanyú, folyóvíz alatt átmossuk, majd ezt is rövidebbre aprítjuk.
  2. A vöröshagyma héját eltávolítjuk, mossuk és finomra vágjuk. A felhevített zsiradékon puhára pároljuk egy megfelelő méretű fazékban. Hozzáadjuk a megtisztított, lereszelt fokhagymát. A hagyma harmadát kiemeljük, és félretesszük a gombócokhoz. A fűszerpaprikát a tűzről lehúzva keverjük a fazékban lévő hagymához.
  3. Hozzáadjuk a káposztát és a zöldségeket, majd felhúzzuk 2-2,5 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, babérlevéllel fűszerezzük, és tovább főzzük.
  4. Elkészítjük a gombócokat. A darált sertéshúshoz adjuk a tojást, sót, borsot, majorannát és a félretett hagymát. Alaposan összedolgozzuk. Szükség esetén zsemlemorzsát adunk hozzá. A húsmasszából vizes kézzel 20 kis gombócot formálunk.
  5. Ha a zöldségek majdnem puhára főttek, a leveshez adjuk a gombócokat, és készre főzzük őket. A leves levéből - a zöldségekkel együtt - kiemelünk 3-4 merőkanállal, és turmixoljuk. Hozzákeverjük az étkezési keményítőt, majd folyamatosan keverve, lassan a levesbe öntjük. Még pár percig főzzük.
  6. Tálaláskor ügyeljünk rá, hogy minden tányérba arányosan jusson a zöldségekből és a gombócokból. A leves mellé tejfölt kínálunk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 760
össznézettség: 2 760
elküldve: 0
receptkönyvben: 33
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

NapsütötteVidékünkön

Mióta szakács: 2011.11.22.
110 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

egyéb elnevezések

zöldséges gombócleves, káposztás gombócleves, savanyú káposztás gombócleves

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

500
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 1 közepes db
karalábé 1 kis db
savanyú káposzta 500 g
napraforgó olaj 3 ek
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
fűszerpaprika 1 ek
babérlevél 2 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
darált sertéshús 400 g
tojás 1 db
majoranna 0 ízlés szerint
étkezési keményítő 1 evőkanál
petrezselyem 1 csokor
zsemlemorzsa 50 g
víz 2.5 l
tejföl 200 g