Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gombapaprikás gyapjas tintagombából

Gombapaprikás gyapjas tintagombából
Gombapaprikás gyapjas tintagombából
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a gombafajta előfordul a síkságtól a középhegységig. Kedveli a laza, tápdús talajokat. Csakis a fiatal, még el nem elszíneződött példányok alkalmasak étkezésre. Azok viszont kitűnő csemegék. A gyapjas tintagomba csökkenti a vércukor- és a triglicerid szintjét. Változatos elkészítési lehetőségek. Én a mai variációt töltöttem fel. Víz helyett krumpli főzővizét használtam, mert azt soha nem szoktam elönteni, hanem mindig valamire felhasználom. Aki vegán étrendet tart, a tejszín helyett vizet használhat, úgy is ízletes.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A gyapjas tintagomba a népi gyógyászatban a vércukor csökkentését eredményezi. Ilyenkor ősszel majdnem minden nap ez az ebédünk, ha reggel időt szakítok a gyűjtésre. Naponta másféleképpen, más ízesítéssel, más körettel változatos étek. Gluténmentes és tejmentes is lehet, amennyiben burgonyakeményítővel kötjük, tejmentes lehet, amennyiben a tejszínt vízzel helyettesítjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gombát a homoktól megtisztítjuk. Mosni is szükséges, mivel ez a fajta gomba a laza, homokos talajt kedveli és víz nélkül elég nehéz a homoktól megszabadítani.
  2. Szitán lecsepegtetjük, a szárakat egy csavart mozdulattal eltávolítjuk
  3. A hagymát hámozzuk, apró kockákra vágjuk, a felhevített zsiradékban üvegesre pároljuk
  4. A pirított hagymába dobáljuk az apró darabokra vágott szárakat, 3 percig kevergetve, erős lángon együtt pirítjuk. A kucsmaszerű kalapokat is daraboljuk, az egészen kicsiket egészben hagyva a gombát a hagymás gombaszárakhoz adjuk, átkeverjük s megszórjuk a fűszersóval. Időnkénti keverés közben 10-15 percig együtt sütjük.
  5. Közben apró darabokra vágjuk a paprikát, a gombához vegytjük. Átkeverjük, majd megszórjuk a liszttel, felengedjük a vízzel.
  6. Felforraljuk, majd a tejszínt hozzákeverjük. Ízlés szerint borsozzuk.
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 576
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

java46

Mióta szakács: 2010.08.07.
34 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pörkölt
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gombapörkölt, tejszínes gombapörkölt, gombapörkölt gyapjas tintagombából

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Aval
Aval / Aval Mon, 2012-11-26 22:18

Nagy öröm olvasni olyan gombás ételek receptjét, aminek az alapanyaga a Természetben terem meg, és nem a boltok polcain.
Azt azért feltétlenül írjuk le a gombáról, hogy 3 napig utána ne fogyasszunk alkoholt, mert a tintagombák alkohollal együtt mérgezést okoznak (persze nem halálos, de igen kellemetlen, és ráadásul vitatkoznak arról, hogy a gyapjas tintagombánál is áll-e ez az alkoholos dolog, de azért jobb félni mint megijedni. Ne igyunk mellé még egy sört sem!).

evajahnke
java46 / evajahnke Mon, 2012-11-26 22:37

Kedves Aval! Mindeddig én is ebben a hiszemben voltam, de mielőtt a receptet felírtam a Szakácsoldalra, Vikipedián utánanéztem és olvastam, hogy ez nem bizonyult igaznak. Erre férjem is élő bizonyíték. Amióta összel felbukkantak a gombák a makádi tó körül, majdnem minden reggel gyűjtök egy jó kosárkával és azt mind el is fogyasztjuk. Én nagyon kedvelem! Csakis a friss, fiatal tojás alakú gombákat szedem és soha nem teszem el másnapig, mert hamar elszineződnek. Üdvözlettel Java46

197
gomba 800 g
piros kaliforniai paprika 1 db
kókuszzsír 1 ek
vöröshagyma 1 nagy fej
ételízesítő 1 teáskanál
finomliszt 2 evőkanál
víz 200 ml
főzőtejszín 200 ml
bors 0 ízlés szerint