Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gombás barnamártás újragondolva

Gombás barnamártás újragondolva
Gombás barnamártás újragondolva
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Barna mártás. Ez a francia konyha egyik alappillére, alapmártása. Megannyi másféle mártáshoz, körethez, főételhez és miegymáshoz használják fel. Ez itt egy általam átgondolt, gombával készített "verzió".

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Kínáljuk a mártásunkat ízletes sült húsok, roppanós nyers, illetve főtt zöldségek, és egyéb vendégváró falatok, főételek mellé. Egy jó pohár száraz vörösbor az elhanyagolhatatlan kísérője.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket odarakjuk főni a sós, borsos vízben (ne nagyon főzzük nagyobb mennyiségben a megadottnál, mert íztelen lehet, illetve tovább kell forralnunk), 15 perc elég lesz nekik: így még finom roppanósak, de puhák lesznek, s ezért lehet tálalni őket köretként. Ugyanis a mártáshoz csak a lére lesz szükségünk, amit leszűrünk.
  2. Egy lábosban zsiradék nélkül kezdjük pirítani a szeletekre vágott gombákat, majd ha elég pörzs anyag keletkezett rajtuk, hozzáadjuk a zsírt. Erre jöhet a paradicsomlé vagy püré és a liszt. Alaposan simára keverjük, hozzáadjuk a mustárokat, és felöntjük a leszűrt alaplével.
  3. Sűrűsödésig, nagyjából 15-20 percig főzzük a mártást. Ebből az adagból, nagyjából 2-3 dl kész szószunk lesz, ám az íze isteni.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 17 381
elküldve: 8
receptkönyvben: 129
elkészítve: 12/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Norbi06

Mióta szakács: 2012.03.22.
121 recept

receptjellemzők

konyha: francia
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: szósz
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

barnamártás, zöldséges mártás, francia mártás gombával

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

beetee00
beetee00 Fri, 2012-12-28 17:12

Szia,
kis változtatásokkal elkészítettem. Nálam a gomba egy marék beáztatott szárított vargánya volt. Ennek nagyobbik felét pirítottam le vasserpenyőben, libazsíron, majd a lisztet is átpirítottam vele, bele a mustárok, a paradicsompüré, felöntve a gomba áztatólevével és az áztatólével csökkentett zöldség-alaplével, a maradék gombával kiforralva.
Jó lett nagyon, és egyszerű. Kicsit kevesebbre hagytam a mustárt, de még így is picit sokallom (vagy csak a mustár volt túl jó...), de majd legközelebb okosabb leszek. :)
Próbáld ki Te is a vargányás verziót! Esetleg egy csipet kakukkfű is jó bele.
Van még pár gombafajom leszárítva, majd még próbálkozom mással is...
Köszi

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Thu, 2013-01-17 12:34

Szia,
Igen gondolkoztam már én is a szárított gombás változaton, persze áztatólével, bűn lenne kiönteni, csak nagyon sokallom a bolti árát :-/
A mustár mennyisége pedig természetesen ízlés dolga.
Mindenesetre örülök, hogy ilyen kreatív módon próbáltad ki :-)
Üdv, Norbi

kitike
Kitike / kitike Sun, 2012-05-13 13:02

Csodálatos recept és régi vágyam az elkészítése, de eddig ijesztően bonyolult recepteket találtam. Arra gondoltam, mikor megláttam a sertéseszencia receptedet, hogy az is jó lenne a zöldség alaplé helyett. Vagy attól már túl nehéz lesz? Köszi.

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Tue, 2012-05-15 14:37

szerintem nyugodtan felöntheted azzal is a mártást, finom testes lesz!
örülök, hogy elnyerte a tetszésed! jó főzőcskézést!
Norbi

267
csiperkegomba 2 nagy db
víz 8 dl
zöldségkeverék 80 dkg
dijoni mustár 1 tk
mustár 1.5 ek
paradicsomlé 30 ml
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
sertészsír 2 dkg
finomliszt 2 dkg