Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gombás-gorgonzolás rizottó medvehagymával

Gombás-gorgonzolás rizottó medvehagymával
Gombás-gorgonzolás rizottó medvehagymával
30 perc / előkészület: 5 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ősszel meglátogattam sokat emlegetett Marta barátnőmet Milánóban. Azt ígérte, olyan programot szervez amit nagyon fogok élvezni. Ismer a szentem, nem butikozni vitt, hanem bepakolt a 30 éves, szakadt, pöfögő, büdös kis Fiat Pandájába, és szélsebesen levezetett Gorgonzolába. Eleinte csak hálát adtam, hogy túléltem az utat, meg Marta lendületes vezetését ( Semmitől nem félek úgy, mint olasz nőtől kis autóban) aztán kezdtem ocsúdni, hogy az egy dolog, hogy a  Drága a penészes kis puha sajt Mekkájába vitt, de ott három napos gasztrofesztivál van, ahol mindenki veszettül áldoz Őgorgonzolaságának. Meg is érdemli. Három napig ugyan nem maradtunk, de én egy délután alatt is majdnem sajtmérgezést kaptam - ők tudnak úgy gasztrofesztivált szervezni, hogy nem kell hitelt felvenni, ha több mindent szeretnél kóstolni, khm...
Na ott kóstoltam először a gorgonzolás rizottót gombával. Meg hallal. Meg zöldségekkel. Meg hússal. Meg gyümölccsel. A többire nem emlékszem. :)
Most megint hozzájutottam egy szép darab gorgonolához, és gondoltam, felidézem az őszi élményt. És mivel tavasszal az üres kenyérhez is medvehagymát eszek (friss, ropogós héjúval. Próbáltátok? Isteni!) úgy gondoltam, a rizottóm is kap egy picit.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A medvehagymát csak akkor tegyük bele, ha már elzártuk a gázt. Sokal arsogósabb marad - külön élvezeti faktor. Nem beszélve arról, mennyivel több tápanyag marad benne.
Érdemes vacsira enni - ha már más dolgunk nincs, finom kis üde, száraz fehérbort iszogathatunk mellé. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gombát felszeleteljük, picit megfonnyaztjuk, éppencsak, hogy a levét kieressze, és nagyjából elfője.
  2. A rizst a vaj és olívaolaj keverékén megfuttatjuk, míg üveges nem lesz. Közben felforraljuk az alaplevet.
  3. Az üveges rizsre öntjük a fehérbort, és megvárjuk, míg nagyjából beszívja.
  4. Nagyon alacsonyra vesszük a lángot, és merőkanalanként hozzáadjuk a rizshez az alaplevet - mindig csak akor, ha az előzőt már magába szívta. Közben lefedve pöszögtetjük, néha kevergetjük.
  5. Ha már csak az utolsó kanál van hátra az alapléből, hozzátesszük az előpárolt gombát, és kevergetjük kicsit. Mikor már majdnem kész, hozzátesszük a kockázott gorgonzolát, és jól átkeverjük.
  6. Mikor már nincs alatta lé, csak totyakos, beleszórjuk az apróra vágott medvehagymát, jól elkeverük.
  7. Lezérjuk a gázt alatta, lefedve állni hagyjuk pár percig, és azonnal élvezzük.

  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 18 773
elküldve: 2
receptkönyvben: 552
elkészítve: 25/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

gombás-medvehagymás-gorgonzolás rizottó, rizottó gombával, gorgonzolával és medvehagymával

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

VDorcsa
VDorcsa Fri, 2015-01-30 12:57

Medvehagyma helyett petrezselymet tettem (ha az íz nem, a színvilág meglegyen), de így is finom lett :)

tuncsa
tuncsa Sun, 2014-03-16 16:30

Megcsináltam, érdekes íz világ, de én többé nem kérek belőle. Egyébként másoknak ízlett.

márta66
márta66 Tue, 2013-05-28 12:38

Nagyon jol hangzik -nagy rizottoevok vagyunk. Megy a receptkonyvbe. Koszi!

Torma
Torma / Torma Mon, 2012-10-01 07:17

Nagyon tetszett a story es a recept is persze, elmentettem a receptkonyvembe :)

Ngelina
Ngelina Tue, 2011-11-29 17:12

Ez nagyon jól hangzik. Bár általában a frászt hozza rám a főtt rizshez adott bármilyen plusz hozzávaló (a borsón kívül), ezt ki fogom próbálni!

385
rizottó rizs 20 dkg
csiperkegomba 20 dkg
gorgonzola 8 dkg
fehérbor 1 dl
alaplé 5 dl
olívaolaj 2 ek
vaj 2 dkg
medvehagyma 1 csokor