Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gombás rakott padlizsán

Gombás rakott padlizsán
Gombás rakott padlizsán
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet még régebben találtam egy "szívbarát" ételeket tartalmazó füzetkében, amit valamilyen iskolai előadáson kaptam. Szeretem a padlizsánt nagyon és tetszenek a hús nélküli ételek, főleg nyáron, szóval kipróbáltam és évek óta a kedvenc ételeim közé sorolom ezt a rakottast. Sajnos ritkán jutok hozzá, de mindig különleges öröm, amikor végre elkészíthetem. Remélem másnak is megtetszik! :)

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánokat meghámozzuk és hosszában kb. centi vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket egy tálba tesszük, enyhén besózzuk, és fél órát állni hagyjuk.
  2. Eközben előkészítjük a többi hozzávalót is. A hagymát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A gombát megmossuk és vékonyan felszeleteljük. (A gombát ne hámozzuk, ha nem muszáj, mert a héja tartalmazza a vitaminokat.) A paradicsomokat felkarikázzuk és félretesszük.
  3. A rizst enyhén sós vízben készre főzzük, lecsepegtetjük.
  4. A hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd a gombát  és a fűszereket (só, bors, kakukkfű, csipet szerecsendió) hozzáadva tovább sütjük, ameddig a gomba meg nem puhul. Egy leheletnyi vizet adhatunk hozzá.
  5. A padlizsánszeletekről leöntjük a levet, amit eresztettek, kicsit leitatjuk róluk a nedvességet papírral és finoman lisztezzük azokat. Serpenyőben kevés olajon hirtelen kisütjük a szeleteket, éppen csak addig, ameddig egy kis kérget, ill. mindkét oldaluk halvány színt kap (1-2 perc). Ne tegyünk alá sok olajat és ne süssük sokáig, mert könnyen beszívhatja az olajat!
  6. Egy közepes méretű tepsibe rétegezzük a hozzávalókat: a padlizsánszeletekkel kezdünk, majd ezekre jön egy rész rizs, ezután a hagymás gomba, majd ismét padlizsán és rá egy sor paradicsom. Ezt még egyszer megismételjük. 
  7. A tetejére trappista sajtot reszelünk, így még ízletesebb lesz az étel.
  8. Előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük. (Az idő függ a sütő fajtájától, de ha szépen megpirult a sajt/ megsült a paradicsom akkor általában már jó.)
  9. Jó étvágyat kívánok hozzá!

  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 18 894
elküldve: 6
receptkönyvben: 306
elkészítve: 8/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Berni

Mióta szakács: 2010.03.31.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

rakott padlizsán hús nélkül, rakott padlizsán gombával, vega rakott padlizsán

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Marcsirika
Marcsirika Sun, 2011-10-30 18:38

Ma megcsináltam, nagyon fincsi lett, de én "körbeburkoltam" még bacon csíkokkal is. Igaz így már nem vega és nem is olyan szívbarát, de feldobta a "füstös" íz. Köszönet a receptért!

nasibandita
Berni / nasibandita Tue, 2011-11-01 12:01

Kedves Marcsirika!

Baconnel is isteni lehet, köszi a tippet! :) Örülök, hogy bevált a recept.

Üdv,
Berni

jutkacsutka
jutkacsutka Fri, 2011-03-18 18:54

Elkészítettem!!Isteni finom lett!Igaz én a rizst nem külön főztem meg,hanem rádobtam a hagymásgombára,azt fűszereztem a kukkfűvel,borssal,sóval majd felöntöttem vízzel...és mivel a sajtot keveseltem a tetejére volt itthon tejföl...hát ráborítottam azt is :-)
De a gomba-padlizsán nagyon jó együtt!Ajánlani tudom mindenkinek!A párom is meg a lányom is bevágott két nagy tányérral belőle:-)
Nagyon jó recept!Köszönöm!

nasibandita
Berni / nasibandita Fri, 2011-03-18 20:14

Kedves jutkacsutka!

Nagyon örülök, hogy jól sikerült és a családodnak is ízlett! :)) A tejföl pedig simán jó rá, csak én valamiért jobban szeretem ennél az ételnél, ha vannak benne ropogós falatok. :)

Üdv,
Berni.

314
padlizsán 3 db
csiperkegomba 50 dkg
gyors rizs 250 g
vöröshagyma 1 nagy fej
paradicsom 3 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
finomliszt 1 evőkanál
napraforgó olaj 1 ek
trappista sajt 10 dkg