Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gombás rizottó Járai Márktól

Gombás rizottó Járai Márktól
Gombás rizottó Járai Márktól
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fogorvosból zenész, titokban pedig gasztromágus. Járai Márkot sokféleképpen láthattátok már, de fakanállal a kezében talán még nem, pedig isteni rizottót készít például. Ez az isteni étel Jamie Oliver gombás rizottó receptjének Járai Márk által készített verziója. Érdemes kipróbálni, mert higgyétek el, rizottót főzni egyáltalán nem nagy ördöngösség!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kb. 2 dl alaplevet melegítsünk meg, jó forró legyen. Dobjuk bele a szárított vargányát, és tegyük félre pár percre.
  2. Addig vegyünk elő egy nem túl nagy lábast, vágjuk össze a hagymát és a zellert apró kockákra, és egy kevés olívaolajon forgassuk át, majd öntsük hozzá a vermutot. Kicsit forraljuk el az alkoholt, majd dobjuk hozzá a rizottó rizst. A tűzhelyet állítsuk alacsony fokozatra, és innentől csak azon dolgozzunk.
  3. A megpuhult gombákat halásszuk ki az alapléből, vágjuk apróra, és dobjuk a rizshez. Egy gyors keverés után azt az alaplevet, amiben a gombák áztak, öntsük bele a lábasba. Innentől percekig (nem több mint fél óra) annyi a feladat, hogy a lassú tűzön kevergetés közben elpárolgott folyadékot mindig vissza-visszapótoljuk az alaplével, amíg a rizs meg nem puhul.
  4. Mikor már kb. jónak érezzük, húzzuk le a tűről, és dobjunk bele tekintélyes mennyiségű vajat és reszelt parmezánt. Ez a kettő nem tud igazán sok lenni, mert ezektől lesz igazán krémes az étel. Borsozzuk meg időközben, amennyire szeretnénk. Sózni nem igazán kell, mert a parmezán sajt és az alaplé is sós, de nyilván, ha kóstolás közben sótlannak érezzük, akkor fűszerezzük nyugodtan.
  5. Egy rácsos serpenyőben hevítsünk egy kis olívaolajat, és az összedarabolt gombákat pirítsuk jól meg. Én most összesen 4 féle gombát pirítottam, amiket lehet, hogy kicsit körülményes beszerezni, de abszolút megéri, hiszen mindnek más az íze. Például én tettem volna most bele rókagombát is, de nem kaptam a piacon.
  6. A megpirított gombákat egy tálban forgassuk össze egy marék összedarabolt petrezselyemmel, fél marék friss tárkonnyal és ha szezonja van, akkor még egy kis turbolyát is dobjunk hozzá, majd egy fél citrom levét és olívaolajat csorgassunk még a gombákra, és keverjük őket össze.
  7. Tálalásnál szedjünk a rizottóból egy tányérra, halmozzuk rá a gombákat, és helyezzünk egy kis vajat az étel tetejére. Reszeljünk még rá friss parmezánt, végezetül egy kis tengeri sóval vagy maldon sóval hintsük meg, és kész is.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 3 356
elküldve: 0
receptkönyvben: 30
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1128 recept

egyéb elnevezések

risotto

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

732
vöröshagyma 1 kis db
halványító zeller 2 közepes szár
rizottó rizs 40 dkg
fehérbor 0.75 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
csiperkegomba 4 közepes db
shiitake gomba 4 db
gomba 10 közepes db
laskagomba 4 dkg
petrezselyem 0.5 csokor
tárkony 0.25 csokor
turbolya 0 ízlés szerint
citromlé 0.5 citromból nyert
vaj 4 ek
parmezán sajt 10 dkg
olívaolaj 3 ek
alaplé 15 dl
szárított gomba 5 dkg