Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gombás rizs ahogy Kornél készíti

Gombás rizs ahogy Kornél készíti
Gombás rizs ahogy Kornél készíti
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gombás rizs többnyire apróra vágott gombából és szarvasi "B" rizsből készül, ahol egy fedő alatt párolódik a gomba és a rizs. Ezt a verziót kevésbé kedvelem, ezért én átalakítottam az elkészítés módját a leírtak szerint. A tesztpilóták szerint és szerintem is meglehetősen jól sikerült... :)

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Önmagában is fogyasztható, de húsok mellé is (pl. narancsos kacsa) ideális köret.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a rizst tegyük fel főni. Kis lábasban vagy gyorsforraló edényben kevés olajon hevítsük meg a rizs szemeket, amíg "kifehérednek", majd adjuk hozzá azonnal a másfélszeres mennyiségű vizet.
  2. Sózzuk meg, majd amikor felforrt, tegyünk az edényre fedőt, és kis lángon pároljuk 14 percig. Az idő leteltével zárjuk el a gázt, de hagyjuk a fedő alatt tovább pihenni a rizst felhasználásig.
  3. A gombákat tisztítsuk meg késsel, ne mossuk le azokat. Mérettől függően vágjuk négy, illetve hat részre. (Én négybe szoktam, úgy rusztikusabb lesz sütés után.)
  4. Serpenyőt hevítsünk fel nagy lángon, és tegyük bele a gombát. (Olajat nem szabad hozzáadnunk az elején, mert a gomba rögtön levet ereszt, és gumissá válik, elveszíti rességét.) Sózzuk meg, és pirítsuk szárazon aranybarnára.
  5. Ha a kívánt színt elérte, adjuk hozzá az olajat, jól forgassuk össze, és pirítsuk további két percet.
  6. Finomra vágott petrezselyemmel valamint zúzott fokhagymával és feketeborssal ízesítsük közvetlenül a sütést befejező pillanat előtt. Ha sokáig hagyjuk a serpenyőben mind a fokhagyma, mind a petrezselyelyem meg fog égni, és tönkreteszi az ételt.
  7. Keverjük a serpenyőben lévő gombákhoz a rizst, jól forgassuk össze, kóstoljuk. Ha szükséges ízesítsük sóval, borssal.
  8. Kivizezett formábatöltve, és abból a tányérra borítva tálaljuk.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 61 599
elküldve: 9
receptkönyvben: 252
elkészítve: 17/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
167 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

jázmin rizs gombával, párolt gombás rizs, gombás rizs - apa féle

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bertapiri
bertapiri Wed, 2014-11-19 12:53

mekkora a bögre mérete, mert nekem kilenc főre kellene mérték

salumeria
Kornél / salumeria Wed, 2014-11-19 14:59

Jelen esetben, a receptben 2 dl (20 dkg rizs). Nagyon egyszerű amúgy rizzsel dolgozni, az arány: 1 rész rizs - 1,8 rész víz. Ha ezt betartod, nem tudsz hibázni. Kilenc főre szerintem 60 dkg rizs elegendő.

orsikaaa
orsikaaa Mon, 2013-03-25 14:11

Én sajtot reszeltem még a tetejére, nagyon finom lett:-) Köszönöm a receptet!:-)

3masmama
3masmama Wed, 2012-09-12 18:19

Tesztpilótának jelentkezem. Utólagosan kijelentem, igen jó a recept. Hála érte :-))

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2012-02-27 21:06

Nem hallottad még?
Azt jelenti, hogy a zöldség nincs szétfőzve, megmaradt a frissessége.

405
jázmin rizs 1 bögre
csiperkegomba 5 közepes db
petrezselyem 1 csokor
fokhagyma 2 gerezd
olívaolaj 50 ml
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
víz 3.75 dl