Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gombás-tejfölös szarvaspaprikás

Gombás-tejfölös szarvaspaprikás
Gombás-tejfölös szarvaspaprikás
300 perc / előkészület: 120 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedves barátaink ismét meghívtak a kis zalai szőlőjükbe, ezúttal szüretelni. Egyben megkértek, hogy húsz fő részére bográcsban főzzek valami finomat. Vadász ugyan nem vagyok, de a kezdődő szarvasbőgésre tekintettel, tejfölös-gombás szarvaspaprikás elkészítése ötlött fel bennem. Székesfehérváron a Fejér megyei vadfeldolgozónak van egy boltja, ahol mindenféle fagyasztott vadhús, az egyéb kereskedések áraihoz képest nagyon baráti áron vásárolható. Az unokáink miatt gyakran megfordulunk a koronázó városban, ezért nem okozott gondot öt kilogramm szarvashús beszerzése. A szüret előtti héten kivettem a húsokat a fagyasztóból és négy napig pácoltam. Jól záródó műanyag vödörben a páclével együtt vittük a tetthelyre. A jó kis bográcsolás eredményeként (amihez a saját bográcsomat is elvittem), már előzetesen meghívást kaptunk a jövő évi szüretre. Ennél nagyobb siker nem is kell.

hozzávalók / 12 adag

Páchoz

Pörkölt

ajánlat

Főtt krumplival (nekem a diétám miatt főtt kölessel) és kovászos uborkával tálaltuk. Mellé a háziak száraz fehérborát fogyasztottuk.

Igazi őszi szüreti vagy vadász étel. Főzése és evése közben az ember elfelejtkezik, a borongós, esős időjárásról.

Szólj hozzá!

elkészítés

Pácolás

  1. A húsokat feldaraboljuk kb. 3x3-as kockákra (pörkölt méretűre).
  2. A fehérrépát és sárgarépából 5 közepes darabot megtisztítunk, és karikára vágunk. Három közepes fej hagymát megtisztítunk és felszeletelünk. Öt gerezd fokhagymát megtisztítunk, és a kés lapjával összezúzzuk.
  3. A zöldségeket és a fűszereket ( borókabogyó, babérlevél, borsikafű, kakukkfű) egy edénybe tesszük, és felöntjük fél liter vörösborral. Alaposan összekeverjük.
  4. A húst nagy rozsdamentes edénybe tesszük, és ráöntjük a páclét. Kézzel alaposan összeforgatjuk. Hűtőszekrénybe vagy hűvös helyre téve, négy-öt napig pácolódni hagyjuk.

Elkészítés

  1. A főzés megkezdése előtt a felkockázott húsokat kivesszük a pácléből, a fűszerek és a zöldségek nélkül. Nagy tésztaszűrőbe rakjuk, és hagyjuk jól lecsöpögni. (Természetesen edényt kell a tésztaszűrő alá tenni, ami a lecsöpögő páclevet felfogja.)
  2. A megmaradt sárgarépákat és hagymákat megtisztítjuk. A sárgarépát felkarikázzuk, a hagymát apróra felkockázzuk. A maradék fokhagymát szintén megtisztítjuk, és összezúzzuk. A gombákat alaposan megmossuk és felszeleteljük. A hegyes zöld és piros paprikákat megmossuk és felkarikázzuk.
  3. A bográcsba beletesszük a mangalica zsírt és a kockázott bacont. Közepes tűzön a szalonnát megpirítjuk. Beletesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Amikor a hagyma kész, beletesszük a felkarikázott sárgarépákat, és egy kicsit pirítunk rajta.
  4. A húst beletesszük a megpirult zöldségekbe, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Közben beletesszük (a titkos fegyveremet) a darált sós pritaminpaprikát. A bogrács alá óvatosan tüzelünk, és zsírjára sütjük a húst.
  5. A tűzről levesszük a bográcsot, és rászórjuk az őrölt fűszerpaprikát, belekeverjük a zúzott fokhagymát, és ráöntjük a maradék bort. Visszatéve a tűzre, ha szükséges, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a húst.
  6. Amikor már forr, a tetejére rakjuk a felkarikázott paprikákat. Folyamatosan tüzelünk a bogrács alá, és pótoljuk vízzel az elfőtt levet. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a gombákat és a tárkonyt. (Szükség szerint sózom, borsozom, és kóstolgatom a vendéglátóink tavalyi borát.)
  7. A tejfölt átöntjük egy megfelelő méretű edénybe, és a bográcsból kiveszünk kb. ugyanannyi levet. Csomómentesen elkeverjük a tejfölt. Amikor már a hús teljesen puha, óvatos kevergetés közben visszacsurgatjuk a tejfölös levet. Egyet még forralunk a paprikáson, és levesszük a tűzről.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 6 345
elküldve: 1
receptkönyvben: 25
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, buli receptek, vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: bográcsos
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
szezon: ősz
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Szarvaspaprikás, vadpaprikás gombával

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1065
szarvashús 5 kg
babérlevél 10 db
borókabogyó 10 db
kakukkfű 3 kk
borsikafű 3 teáskanál
sárgarépa 5 közepes db
fehérrépa 3 közepes db
vörösbor 0.5 l
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vöröshagyma 3 közepes db
fokhagyma 5 gerezd
csiperkegomba 1 kg
vöröshagyma 0.7 kg
fokhagyma 1 közepes fej
bacon 40 dkg
mangalica zsír 10 ek
tárkony 1 kk
sárgarépa 0.5 kg
tejföl 80 dkg
paprikakrém 15 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
zöldpaprika 5 közepes db
paprika 5 közepes db
fűszerpaprika 3 ek
víz 3 l
vörösbor 0.5 l