Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gombás-tejszínes penne

Gombás-tejszínes penne
Gombás-tejszínes penne
20 perc / előkészület: 5 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gomba egy misztikus alapanyag nálunk. Sokszor landol a hűtőben hirtelen felindulásból, mert olyan jól néz ki a piacon a sok kis gombafej egy kupacban, hogy nem tudok ellenállni, beindul a fantáziám, és azonnal támad valami klassz gondolatom, hogy mit kéne csinálni belőlük. Aztán hazaérek, addigra 3 másik variáció jut eszembe, amit még sokkal jobb lenne belőlük megcsinálni, így a döntésképtelenségben a gombás csoda készítése valahogy mindig elmarad. Aztán telnek múlnak a napok, a gomba vár rám a hűtőben, és én addig gondolkodom, hogy mi készüljön végülis belőle, hogy mire aztán oda érek, hogy elkészítsem, nem sok köze van az eredeti elképzeléseimhez. Így mindig valami újdonság sül ki a kis kalaposokból.

Ez a recept is így született. Egy hosszú hétvége utolsó napján, amikor már semmilyen üzlet nem volt nyitva, éhesek lettünk. A gomba persze már egy hete türelmesen várt rám a hűtőben. Úgy éreztem, most végre eljött az ő ideje! Benéztem a hűtőbe, és ki a fűszeres cserepekbe, hogy mi használható, aztán nekiálltam a "varázsoljunk valamit a hűtőnk tartalmából" című mágikus előadásnak. Ez lett belőle! Isteni, illatos, finom, könnyű vacsi. Volt itthon finom Chardonay is, azt ittunk hozzá.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Könnyű, különleges vacsi, amit irtó könnyen össze lehet dobni, ráadásul 10 perc az egész!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Eltávolítjuk a gombák törzsét, és kb. 1 centis kockákra vágjuk a kalapjukat. Ez lesz a szószunk alapja.
  2. Egy forró serpenyőbe néhány evőkanál olívaolajat teszünk, majd a kis darabokra vágott gombát picit megpirítjuk rajta (kb. 2 perc).
  3. Ha már illatos, felöntjük a 2 dl tejszínnel, és sózzuk, borsozzuk. Aztán megpucoljuk a duci gerezd fokhagymát, belereszeljük, egy nagyobb kakukkfű ág leveleit is beleszórjuk, illetve kb 40 g parmezánt reszelünk hozzá.
  4. Addig rotyogtatjuk alacsony lángon, folyton kevergetve, míg besűrűsödik (kb. 7-8 perc).
  5. Kifőzünk 2 főre elegendő penne tésztát, jól megpakoljuk az illatos, gombás szószunkkal, majd megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
  6. Kész is, szuper nyári vacsi!
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 34
össznézettség: 102 266
elküldve: 4
receptkönyvben: 374
elkészítve: 36/42
Facebookon megjelent: -

szakács

cirpi

Mióta szakács: 2012.04.10.
13 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

parmezános penne gombaszósszal, gombás szószos tészta, fűszeres tejszínes penne

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

anditoth90
anditoth90 Thu, 2015-01-15 15:18

épp most lett kész, nagyon finom lett, sajnos a parmezán kimaradt, mert nem volt a boltban, de így is isteni! (egy kis sonkát még pakoltam bele azért, hogy valami hús is legyen :) )

kittike23
kitti25 / kittike23 Sun, 2013-02-24 15:47

Szia, szerinted a tejszínt tejföllel helyettesíthetem?
Köszi a választ előre is :)
Kitti

cirpi
cirpi / cirpi Sat, 2013-03-09 19:14

Szia, szerintem maradj a tejszínnél, ha megoldható. A tejfölnek van egy savanykás, jellegzetes íze, ami lehet, hogy nem lenne jó a gomba mellé!
Sok sikert!!!

T.Eszter
T.Eszter Sat, 2012-10-27 21:16

Kedves Cirpi,
elkészítettem ezt a gombás-tejszínes pennét, és valami fantasztikus lett!!! ;)
(kicsit még felturbóztam, így került bele egy kevés apróra vágott csirkemell is "dúsításként")
biztos vagyok benne, hogy készíteni fogom még nagyon sokszor!! :)

Köszönöm a receptet,
Eszter

cirpi
cirpi / cirpi Sat, 2013-03-09 19:17

Szia Eszter, örülök, hogy bejött!! :) Ügyes vagy! Lehet, hogy legközelebb én is kipróbálom bele a csirkét, jó ötlet!

ildike.ecser
Ikó / ildike.ecser Mon, 2012-05-07 15:35

Ezt ki fogom próbálni!
Én is szoktam így járni a gombával ... ma is vettem egy adagot. :)
Szerintem annyival turbózom fel, hogy van itthon szárított kucsmagombám, azzal fokozom tovább az élvezetet!

ildike.ecser
Ikó / ildike.ecser Mon, 2012-05-07 15:38

A kucsmagomba saját szárítás ... az is egy vásárlás eredménye képp' került a kosaramba a piacon ... csak akkor nem került terítékre. Így lett belőle szeletelt és porrá tört gomba is. :)
Remélem finom lesz, mert még nem ettem kucsmagombát soha! :)

cirpi
cirpi / cirpi Mon, 2012-05-07 20:21

A szárítás is nagyon ötletes!! Köszi a tippet! :) Biztosan nagyon finom lesz a kucsmagombával is a tésztád! Az erdei gombák isteni finomak! Sok sikert!! :)

782
csiperkegomba 250 g
főzőtejszín 2 dl
olívaolaj 2 ek
fokhagyma 1 gerezd
kakukkfű 1 szál
parmezán sajt 40 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 1 csokor
penne 250 g