Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gombával töltött lángos

Gombával töltött lángos
Gombával töltött lángos
35 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik ismerősöm Édesanyjától kaptam a lángos receptjét. Sokféle töltelékkel el tudom képzelni (pl. káposzta, sonka-sajt), de nekem ez a kettő  a szívemcsücske. :)

hozzávalók / 6 adag

A lángoshoz

A padlizsános töltelékhez

A gombás töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 dl tejjel és a  cukorral elkeverjük, majd langyos helyen felfutattjuk. A burgonyát megfőzzük enyhén sós vízben, és még melegen áttörjük (ezzel a "melegséggel" még jobban segítve az élesztő munkáját. Közben vigyázva, hogy túl forró se legyen). A lisztet egy nagy tálba öntjük, ebbe tesszük a kovászt, az áttört főtt burgonyát, egy kanál olajat, sót és annyi langyos tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Akkor jó a tészta, ha egységesen sima és könnyen elválik az edény falától. Cipót formáluk belőle, a tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
  2. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A padlizsánt héjastól kis kockákra vágjuk, megsózzuk, és pár percig állni hagyjuk. A hagymát kockára vágjuk, és olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk  a fokhagymát és a kinyomkodott padlizsánkockákat. Fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, hozzáadjuk a lehéjazott  kockára vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és néhány percig együtt pirítjuk.
  3. A gombás töltelékhez a hagymát kockára vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk. Beledobjuk a megtisztított, felszeletelt gombát és fűszerezzük sóval, borssal és kakukkfűvel. Amikor a leve elfőtt, megszórjuk egy kanál liszttel, kicsit lepirítjuk, majd 1 dl tejet ráöntve sűrűre főzzük. Megszórjuk petrezselyemmel, és langyosra hűtjük.
  4. A megkelt lángostésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyútjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle (pohárral vagy nagyméretű pogácsaszaggatóval). A formát folyamatosan lisztezzük, mert a tészta ragadós. A lángosok közepére teszünk a töltelékből, majd szélein (egy kis vízzel megkenve) jól összenyomkodjuk.
  5. Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leszívja róla. Tejföllel és reszelt sajttal kínáljuk. Melegen a legfinomabb! :)
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 20 779
elküldve: 10
receptkönyvben: 789
elkészítve: 7/27
Facebookon megjelent: 1

szakács

A kis gasztronauta

Mióta szakács: 2011.11.24.
142 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, születésnap, szüret, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: lángos
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
diéta: tojásmentes
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

töltött lángos erdélyi módra, töltött krumplilángos, padlizsánnal töltött lángos

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

leni77
leni77 Tue, 2012-02-14 09:57

Tegnap megsütötte,ez volt az első lángosom,nagyon finom lett!!
Köszönöm ezt a szupi receptet!!

Gy.Anita
Gy.Anita Fri, 2012-02-10 12:49

Kedves szilibea!
Kipróbáltam és isteni lett, nagyon jó recept, és a padlizsános valóban nagyon jó ötlet! Köszönöm, hogy feltetted :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-02-10 09:15

Kedves szilibea!

Köszönöm szépen, örülök, hogy nálam is lehet válogatni.:-))
Várja már a család is a holnapi napot, akkor lesz e finomság premierje:-))
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-02-09 19:23

Nagyon jó , finomnak látszó ötlet, szombati ebédnek (is!) nagyon megfelelő:-))
Addig is rákészülök, és köszönöm:-))Mentve.
Éva-Anyóca

szilibea
A kis gasztronauta / szilibea Thu, 2012-02-09 20:18

Kedves Éva-Anyóca!
Köszönöm szépen!:) Nagyon is finom! :)
Én is szoktam ám válogatni a csodás receptjeiből! :)
Üdv: Bea

szilibea
A kis gasztronauta / szilibea Thu, 2012-02-09 16:27

Kedves Boszi! :)
Én félbehajtottam, de az is tökéletes, ahogyan Te mondtad. Lehet legközelebb én is úgy csinálom, úgy kisebb a veszélye, hogy kiszakad.
Nekem kb 20 darab lett a félbehajtásos módszerrel.
Üdv:
Bea

Boszi73
Boszi73 Thu, 2012-02-09 16:12

Azt szeretném kérdezni, hogy félbehajtod a lángost, és úgy nyomkodod le a széleit, vagy két formát teszel egymásra - köztük a töltelék - és azt nyomkodod össze?
Kb. mennyi lesz ebből a mennyiségű alapanyagból?
Előre is köszi a választ!

1003
finomliszt 40 dkg
friss élesztő 3 dkg
burgonya 2 közepes db
cukor 1 ek
napraforgó olaj 2 ek
2 tk
napraforgó olaj 5 dl
padlizsán 1 db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
napraforgó olaj 1 ek
paradicsom 2 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
gomba 30 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
finomliszt 0.25 csapott ek
tej 1 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek