Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gombóta

Gombóta
Gombóta
35 perc / előkészület: 10 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az étel eredetét máig sem sikerült tisztázni, annyi azonban bizonyos, hogy nem sokan ismerik, talán csak Bihar megyében, pedig kiadós és nagyon-nagyon finom!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Szerintem savanyú káposztával a legfinomabb, de csak magában is isteni!
Telente ajánlott egy pohárka szíverősítő előtte, de csakis a hideg miatt:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojást csipet sóval elkeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy nagyon kemény tésztát kapjunk. A reszelő legnagyobb lyukán lereszeljük egy tiszta konyharuhára, majd szikkadni hagyjuk.
  2. Megpucoljuk, és összekockázzuk a krumplit (én kb.2 * 2 cm-es kockákra szoktam), sós vízben feltesszük főni.
  3. Amíg puhul a krumpli, felkockázzuk a szalonnát is, és kisütjük jó ropogósra. Kiszedjük a zsírjából, és hűlni hagyjuk.
  4. Amikor a krumpli már majdnem teljesen puha, beleszórjuk a reszelt tésztát, és készre főzzük (friss tésztánál ez kb.5 perc).
  5. Amikor minden puha, 4-5 tekerésnyi borssal megbolondítjuk (kb. fél kávéskanálnyival, de ez ízlés dolga).
  6. Tányérba szedjük, a tetejét megszórjuk sült szalonnakockákkal, kicsit meglocsoljuk zsírral, zellerzölddel díszítjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 28 139
elküldve: 3
receptkönyvben: 221
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Elise

Mióta szakács: 2009.11.22.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
szezon: ősz
kategória: tészta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

krumplis-tésztás egytálétel, egyszerű krumplis-tésztás egytálétel

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Mon, 2012-10-01 19:26

Nálunk "gombóda" ennek a tésztának a neve, és anyukám sokszor főzi cukrozott tejben apukámnak. Szabolcs-Szatmárban nőttem fel. Érdekes :)))

reka8463
reka8463 / reka8463 Mon, 2012-10-01 15:02

Imádom.mis is krumpli nélkül készítjük.nagyon kevesem ismerik.én bőven meghintve borssal szeretem.

sántakutya
sántakutya Mon, 2012-10-01 11:31

Mifelénk, öreg tarhonyának hívják,a pirított tésztára hagymát teszünk és karikára vágott füstölt kolbásszal készítjük. De ezt is kipróbálom, a férjem igen csak tészta evő. :))

tHErika
Ezo-terika / tHErika Fri, 2012-01-13 14:39

Érdekes étel ez. Pont azt eszem éppen, rákerestem, mert azt hittem ez nem szerepel itt.
A mi (sárrét vidéke - Békés megye) családunk kb. 40 éve főzi ezt. Minimum. Apukámnak még az anyukája vagyis a nagymamám tanította, aki isten éltesse, 80 éves. Már az ő gyermekkorában is megszokott étel volt ez. Sokszor készítették. Ennél fogva nagyon kíváncsi lennék, hogy honnan származik ez az étel.
A reszelt tészta pirításáról: mivel ez az étel FRISS reszelt tésztából készül, azaz a tészta még nyers, nem száraz ezt igen nehezen lehetne megpirítani, illetve nem lehet. A pirított verzió a száraztésztából készül és azt már betyárosnak hívják. Nálunk.
Mi jó borsosan főzzük, kevesebb krumplival, de ugyanígy, ahogy itt van írva.

Mari66
Mari66 Thu, 2011-09-22 14:50

Én a jászságból származom, édesanyám nyáron még egy kis petrezselyem zölddel is meghintette. Imádtuk!! Imádjuk!! Felénk is öreg reszeltnek hívták, illetve drága nagyapámtól csak úgy hallottuk, hogy handabakáré. Azt hiszem ezt is elég kevesen ismerik.

angelsoul
angelsoul Wed, 2011-07-20 15:10

Én a nagymamámtól pirospaprikásan, krumplisan ismerem az öregreszeltet és nem használunk szalonnát. Most szalonnával próbáltam ki, így is nagyon finom! :)

telehaz
telehaz Fri, 2011-06-03 10:36

Ez egy sárándi étel (Hajdú-Bihar), a sárándiakat úgy csúfolják, hogy "gombótások".
Már 10 éve főzzük nagyon sok ember örömére a sárándi Falunapon.
De mi nem teszünk bele krumplit! Hasonló a receptünk:
A szalonnát összekockázzuk, kisütjük majd kiszedjük a zsírjából és egy tányérba tesszük.
Egy lábasba vizet öntünk , a szalonna zsírból teszünk bele (vigyázni kell a sózással, mert a szalonna is sós) sót és borsot is teszünk bele. Mikor fő a víz beletesszük a keményre meggyúrt és lereszelt tésztát és öregre főzzük. Tálaláskor a tányérra teszek a gombótából a tetejére szalonna zsírt csurgatok, borsozom és a tepertőből is teszek rá.
Jó étvágyat hozzá!

De ha eljöttök 2011. július 2-án a sárándi Falunapra meg is kóstolhatjátok.

Sárándról Fehér Józsefné

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-12-06 20:23

imádom!

Elise
Elise / Elise Sat, 2009-12-26 09:22

Úgy is el lehet készíteni,de -hangsúlyozom-ez NEM slambuc!Ahány ház,annyi szokás,tudom:)
és köszönöm a hozzászólásokat,ezek szerint érdemes volt feltenni:)

döncike
döncike Mon, 2009-12-21 15:16

Én úgy ismerem ezt az ételt, hogy a reszelt tésztát meg kell pirítani. (Hajdúságban lakom)
Biztosan így is nagyon finom, de érdemes pirítva is kipróbálni.

Juditka
Juditka / Juditka Fri, 2009-12-11 09:24

Szia Elise!

Ezt mi felénk (hajdúság) "öreg reszelt tésztának" hívják. Azért öreg, mert elitta (el kell, hogy igya ) a levét a főzés során. Tényleg finom és házias, vidékies íze van. Nyáron zöld paprikát is karikázunk bele a főzés vége előtt, a bátrabbak csípőset is. Kovi ubival is isteni. Mifelénk gyakran készítik még e laktató ételt. Igazán köszönöm , hogy említésre méltattad e feledésbe merülő vidéki ételt.
Juditka

417
tojás 1 db
1 csipet
finomliszt 1 evőkanál
burgonya 40 dkg
füstölt szalonna 20 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint