Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Görbe diós

Görbe diós
Görbe diós
37 perc / előkészület: 25 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem nagyon édes süti, bor mellé is tálalható. Aki édesebben szereti, még megszórhatja vaníliás porcukorral.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A dió, a kristálycukor és a tojásfehérje kivételével, a hozzávalókból tésztát gyúrunk. 2 cipót formálunk, és 1-2 órára hidegre tesszük (lehet egy éjszakára is).
  2. A diót darabosra vágjuk, összevegyítjük a cukorral, a tojásfehérjét kissé felverjük.
  3. A tésztát kinyújtjuk (3 mm), derelyevágóval 2 cm széles és 15 cm hosszú csíkokat vágunk. Megkenjük tojásfehérjével, majd a cukros dióba mártjuk. Őzgerinc forma domború felére rakjuk kb. másfél cm távolságra.
  4. Előmelegített sütőben megsütjük.
  5. Ahogy a tészta felnőtt, a lángot mérsékeljük, hogy a dió ne égjen el.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 791
elküldve: 6
receptkönyvben: 322
elkészítve: 3/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
226 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

diós rudacskák, édes diós aprósüti

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Hoborc
Hoborc Sat, 2013-02-09 11:22

Nekem nem túl jól sikerült. Alig tudtam leszedni az őzgerinc formáról, pedig meg is vajaztam. A dió potyogott lefelé, amikor ráhejeztem.Tört össze-vissza. Az íze elmegy kategória.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-02-09 11:46

Fontos a tészta hidegben való pihentetése, a gyors nyújtása, hogy ne lágyuljon el a tészta. A másik ok az lehet, hogy a tojásfehérje az aljára is került, attól ragadhat a tepsihez. Megtörténik, hogy egy pár szem dió leesik, de marad rajta elég. Sajnálom, hogy nem sikerült, de mások visszajelzéséből az derül ki, hogy nem rossz a recept.

Hoborc
Hoborc Sun, 2013-02-10 11:04

Nincs baj a recepttel, csak nekem nem úgy sikerült, ahogy vártam.

Kozmane2
Kozmane2 Sat, 2012-12-22 20:36

Ezt is megsütöttem, nagyon finom, jó kis ropogtatni való, a pirított dió isteni rajta, csak megmaradjon karácsonyig.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2012-12-22 21:12

Szerintem csak akkor marad meg, ha biztonságos helyre teszed. Különben hűlt helyét találod. Örülök. hogy meg vagy elégedve vele.

nagye39
nagye39 Tue, 2012-08-14 19:19

Szia! Elnézést a tegezésért én Gyergyószentmiklósi vagyok, de itt élek Komlón és van egy idősebb barátnőm és kértem, hogy valahonnan szerezze meg nekem a receptet de nem sikerült! Most biztos hamarosan megsütöm mivel imádok sütni meg főzni. Mindég a gyermekkorom jut a sütiről eszembe, mert minden lagzin volt ilyen és nagyon szerettem!!! Mégegyszer nagyon köszönöm! A sors iróniája, hogy a magyar oldalon találtam rá! :D Puszi!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2012-08-14 19:30

Szia! Nem kell elnézést kérjél, itt mindenki tegeződik. Lehet hogy az esküvőkön hájas tésztából készítették a görbe dióst. Ennek az elkészítése sokkal egyszerűbb és hasonlít a hájasra. Ha nem találod elég édesnek, sütés után szórd meg vaníliás porcukorral. Puszi: Piroska

nagye39
nagye39 Tue, 2012-08-14 18:56

Nagyon örülök ennek a receptnek és köszönöm hiszen közel 22 éve keresem és senkitől nem sikerült megkapnom! Én is erdélyi vagyok és senki nem tudta megszerezni nekem! Köszönöm! :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2012-08-14 19:08

Ha erdélyi vagy akkor tudod, hogy nálunk úgy mondják, hogy jobb későn, mint soha. Erdély melyik részéről való vagy? Üdv. Piroska

rolvisa
Olgis / rolvisa Sun, 2012-01-08 17:15

Emlékeztet a kürtős kalácsra. Semmilyen hajtóanyag?
Nagyon ötletes ezen az őzgerinc formán sütés.
Még nem találkoztam vele. Biztosan kipróbálom
Köszönet, hogy megosztottad velünk.Olgis.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-01-08 18:22

Nem kell semmi kelesztő, csak pihentetni kell hideg helyen. Az íze nem hasonlít a körtős kalácsra, inkább a hájasra. Üdvözlettel . Piroska

rolvisa
Olgis / rolvisa Sun, 2012-01-08 19:38

Köszönöm Piroska!
Igen a vaj adagjából már látom, hogy egy zsíros tészta, ez elkerülte a figyelmem.
Mindenesetre egy kelt tésztából is elképzelem. Olgis.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-01-02 12:52

Kedves csikipi!

Köszönöm szépen, örülök neki:-))
Ezt a finomságot viszont farsangkor tényleg elkészítem, nem nagyon szeretjük a túl olajos dolgokat, bármily guszták és csábítóak (fánkok), ráadásul az egész lakás olajszagban úszik. :-(
Édesség és rágcsálni való viszont mindig kell.:-))
Szép újév indító hetet kívánok!
Éva-Anyóca

Rita1971
TraRita / Rita1971 Sun, 2012-01-01 20:20

Kedves Piroska!
Szép, látványos, egyszerű édességet készítettél! Gratulálok! Megy a receptkönyvembe és hamarosan elkésztem én is.
B.Ú.É.K!
Rita

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-01-01 19:31

Kedves csikipi!

Nagyon jó ötlet, ez a kis finom, édes nasi:-))
Karácsonyilag és szilveszterileg már tele vagyunk,- farsangra is elkészíthető, és még van pár ünnep rögtön az év elején is:-))
Hájast nem nagyon szeretjük. Ez nagyon bejön. :-)
Elmentve.
Éva-Anyóca

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2012-01-02 11:30

Kedves Éva! Látom nem tétlenkedtél az ünnepek alatt, több recepttel is gazdagítottál. Üdv. Piroska

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-01-01 18:44

Köszönöm szépen Ancikám. Eredetileg hájasból készült, de gondolom így egészségesebb és gyorsabb is. Puszi. Piroska

695
finomliszt 500 g
vaj 350 g
tejföl 150 ml
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
1 csipet
dió 100 g
cukor 3 ek
tojásfehérje 1 db