Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Görög citromos pite

Görög citromos pite
Görög citromos pite
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

2011. nyarán Görögországban, Sartin dolgoztam egy étteremben. Ott volt szerencsém megkóstolni ezt a süteményt, ami azóta is az egyik kedvenc édességem. Nem csömör, nagyon frissítő és hűsítő. Tökéletes egy forró nyári napon.

hozzávalók / 5 adag

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg búzadara
  • 20 dkg cukor
  • 2 kk szódabikarbóna
  • 2,5 dl natúr joghurt
  • 3 tojás
  • 1 db citrom (1 citrom héja lereszelve + fél citrom leve)
  • 1 kocka margarin (a tepsi vajazáshoz)

A sziruphoz:

  • 3 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 2-3 citrom (mindegyiknek szükség lesz a levére és a lereszelt héjára is!)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, a grízt, a cukrot és a szódabikarbónát összekeverjük.
  2. Egy másik tálban összekeverjük a joghurtot, a tojásokat, a citrom levét és reszelt héját.
  3. Ezután hozzákeverjük a lisztes keverékhez, egy csipet sót rakunk bele. Miután fakanállal jól összedolgoztuk, kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük.
  4. Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 30-45 percig sütjük. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy megsült-e.
  5. Miután sütőbe raktuk a tésztát, készítsük el a szirupot: egy lábasba vizet öntünk, hozzáadjuk a cukrot, a citromok levét és reszelt héját. Addig kevergetjük, amíg forrni kezd. Hagyjuk pár percig forrni, majd vegyük le a tűzről.
  6. Miután a kész süteményt kivettük a sütőből, villával óvatosan megszurkáljuk, hogy a szirupot egyenletesen, és jól magába szívja a tészta. (A tésztát ne szúrjuk át teljesen!) 
  7. A még meleg szirup felét egyenletesen rálocsoljuk a pite tetejére, majd alufóliával letakarjuk, és állni hagyjuk egy negyed órát. Ezután a maradék szirupot is rálocsoljuk a tetejére.
  8. Amikor kihűlt, berakjuk a hűtőbe. 1 óra múlva fogyasztható, de ha áll egy éjszakát a hűtőben, azután a legfinomabb, jéghidegen a nyári forróságban remek hűsítő! (A tészta különlegessége, hogy a ráöntött sziruptól nedves marad a tésztája, amitől nagyon omlós lesz.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x40x6 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 098
elküldve: 13
receptkönyvben: 230
elkészítve: 9/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Aztec Gold

Mióta szakács: 2012.11.21.
5 recept

receptjellemzők

konyha: görög
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

lemonopita, citromos pite, szirupos citrompite

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

aztecgold
Aztec Gold / aztecgold Thu, 2013-09-05 00:14

Elnézést, hogy nem válaszoltam, most láttam meg a kommenteket. :) A vajazáshoz természetesen nem kell 1 egész kocka margarin, kimaradt a "kis" szó. Először 160fokon sütöm, majd az utolsó 5 percben felveszem 180-ra(nem tudom mennyit számít, nekem is így mondták). Nem tudom nálad mit jelent a nagy gáztepsi méret(ha a magasfalút, akkor igen, az).

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2013-08-14 13:49

Én is kérdeznék valamit, bár még senki nem kapott választ, de a remény hal meg utoljára...: Miért kell 25 dkg margarin ahhoz, hogy kivajazzunk egy tepsit? Normális esetben ehhez maximum 5 dkg elég szokott lenni...

vgreta
vgreta Fri, 2013-08-09 09:47

Két dolgot szeretnék kérdezni: a sütési hőfok 180 vagy 160 fok? Mert mindkettő szerepel a leírásban.
A másik, hogy a tepsiméret az a nagy "gáztepsi" mérete? Bárki válaszolhat, aki már megsütötte, viszonylag gyorsan szükségem lenne a válaszokra. :) Köszönöm.

Gothdarky
Gothdarky Thu, 2013-05-30 22:31

Be kell, hogy valljam alig volt itthon extra édesség alapanyagom, -így esett a választásom erre a sütire...amit nem is bánok! Csupa jót tudok csak mondani róla: egyszerű, gyors desszert olcsó alapanyagokból. A családomnak bejött, legközelebb is megsütöm. ;) Köszönöm szépen a receptötletet! :)