Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Görög olívabogyós kenyér

Görög olívabogyós kenyér
Görög olívabogyós kenyér
85 perc / előkészület: 40 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a mediterrán ételeket, a fűszerek párosításai miatt. Szeretem azt is, ha egy sima kelt tésztába valamilyen fűszer kerül, nem is beszélve a fekete olívabogyóról, és a lilahagymáról. Ha ezeket a színeket meglátjuk együtt, már lehet tudni, hogy valami jó fog ebből kisülni! :) S az illat, ami sütés közben száll a levegőben! Hmmm... Csudafini! :) A receptet egyébként kedvenc könyvemből, a Kenyérsütés enciklopédiájából vettem.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Finom hideg ételekhez, bor mellé, vagy csak úgy. A menta helyett kipróbálhatjuk friss korianderzölddel is.
pH besorolás: közepesen savasít


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vízben feloldjuk a cukrot, meglangyosítjuk, és elmorzsoljuk benne az élesztőt.
  2. A lisztet összekeverjük a sóval, egy mélyedést készítünk bele, és beleöntjük az élesztős vizet, pici lisztet kavarunk hozzá, és hagyjuk pihenni 15 percig.
  3. Beleöntjük az olívaolajat, és szépen összedagasztjuk az egészet tésztává. Egy árnyalattal keményebb tésztát kapunk, mint szokásos, de nem nagyon. (Ez azért jó így, mert ha hozzádagasztjuk majd az olajbogyót és a lilahagymát, az egy kissé nedves, és lágyít majd rajta) Dagasztás után lefedjük kissé beolajozott folpackfóliával, és kelni hagyjuk 60 percig.
  4. Amikor megkelt, kissé megdögönyözzük, és levágjuk a tészta negyedét, olajozott fóliával letakarva félrerakjuk egy tálban.
  5. A tészta nagyobbik felét lisztezett deszkán kinyújtjuk. Az apróra vágott lilahagymát és mentát összekeverjük a durvára vágott olívabogyóval. Ezt a keveréket rászórjuk a tésztára, összehajtogatjuk, és jól átdolgozzuk. Amikor kész, 20 percre félrerakjuk olajozott fóliával lefedve.
  6. A 10. percnél fogjuk a félrerakott kisebb darab tésztát, amiben nincs olajbogyó, és négy egyforma részre vágjuk. Mindegyik darabból hengergetünk egy-egy 60 cm hosszú "kötelet". Két kötelet összefogunk, és összecsavarjuk, majd a másik kettőt is összefogjuk, és összecsavarjuk. Mind a két szál összecsavart fonatot félbevágjuk.
  7. A nagyobb darab, olívabogyós tészta megformázása következik. A tésztát kettévágjuk, és mind a két félből formázunk egy-egy kb. 20 cm hosszú, henger alakú cipócskát.
  8. Kikenünk egy sütőlemezt.
  9. A cipókat megkenjük egy kis vízzel. A cipócskák mindkét végéről, k.b 1/4-énél körbefogjuk a csavart fonatinkkal úgy, hogy alul a cipó alatt érjenek össze. (Két cipónk lesz, melyeknek mind a két végénél körülfut a fonat.) Majd ráhelyezzük a sütőlemezre őket. Lefedve hagyjuk kelni 45 percet.
  10. Amikor a cipók megkeltek, egy kis liszttel meghintjük a tetejüket, és berakjuk a 220 °C-ra (légkeverés 200 °C) előmelegített sütőbe. Ezen a hőfokon 20 percig sütjük, majd lejjebbvesszük 200°C fokra (légkeverésesben 180°C), és további 25-30 percig sütjük, amíg meg nem sülnek. Kissé pirosas lesz a tetejük, és az aljuk tompa hangot ad ütögetésre.
  11. Amikor kész, kivesszük, és egy ruhába burkoljuk, rácsra tesszük, s hagyjuk kihűlni.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 24 643
elküldve: 9
receptkönyvben: 551
elkészítve: 13/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: görög
mikor: mindig
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

olívabogyós kenyér lilahagymával és mentával, mentás-lilahagymás-olajbogyós kenyér, olajbogyós-lilahagymás kenyér, görög olajbogyós kenyér

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gretus76
gretus76 Mon, 2013-12-16 10:14

Kedves Mrs Smith! Szerinted fehérliszten kívül milyen más liszttel tudnám sikeresen elkészteni ugyanezt a receptet? (tönköny, rozs, graham...?)
Mi most fehérliszt mentesítjük a mindennapjainkat, sokkal jobb a közérzetünk is tőle ezért szeretném táváltoztatni ezt a receptet de szeretném meghallgatni a véleményedet az ügyben:-)
Köszönöm előre is!

HirdtViki
HirdtViki Fri, 2013-08-09 14:43

Köszönöm a receptet, nem találok rá szavakat.. :) Eszelősen jó lett! Ezentúl is ezt a kenyér receptet fogom használni és csak ajánlani tudom!!!!
Üdv: Viki

bwedit
bwedit Mon, 2013-07-08 14:12

Köszi a receptet! Isteni lett! Igaz én nem olivabogyóval, hanem aszalt paradicsommal és lilahagymával készítettem el és hagyományos kenyér formájú lett.

diringo
diringo Fri, 2012-08-17 18:46

Nagyon jól sikerült,finom és gusztusos. Köszi a recipét!Kár, hogy a fotóját nem tudom feltenni.

dzsini
dzsini Sun, 2012-06-03 20:30

Szia!

Hálás köszönet ezért a receptért!!!! Már többféle kenyér receptet kipróbáltam, de ez vitte a pálmát!!! Vittem be a munkahelyemre belőle, egy-két kolleginát megkínáltam belőle, akik szintén ínyencek! :) Egyből kérték is el a receptet! Anyukám is hasonlóan járt, ő is vitt belőle a munkahelyére, de neki alig maradt belőle, mert mindenki kért! És ott is nagy sikert aratott! :) Ki fogom próbálni friss bazsalikommal vagy oreganoval, biztos nagyon finom lesz azzal is!
A külseje kicsit ropogós lett, ettől függetlenül belül nem száradt ki, finom omlós maradt a tésztája! Nem morzsolódik, akár több napig is simán eláll(na), ha nem lenne ilyen finom és nem ennénk meg 1-2 nap alatt! :)
Mindenkinek csak ajánlani tudom!!!

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-08-17 09:45

Csodás kenyér!Feltétlenül ki fogom próbálni!Mentával!!!Üdv:Bogi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-08-17 10:50

Kedves Bogi! Köszönöm! Örülök, hogy tetszik! Tényleg finom mentával, de biztos jó egyéb mediterrános jellegű fűszerrel is. Próbáld ki, aztán várom, hogy ízlett! Puszi: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-08-16 23:14

Köszönöm kedves Nóra köszönöm!:)) Bízom benne, hogy ízleni fog! Nagyon jó ötlet ez az augusztus 20-as kenyérsütés, én is megteszem! Neked is jó éjt, és a legjobbakat: Mrs Smith

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-08-16 22:03

Kedves Mrs Smith!
Csatlakozom, egyszerűen gyönyörű! Úgyis azt terveztem, hogy augusztus 20.ra legalább 3 kenyeret kipróbálok, egy receptem akkor már biztos is!:D
Szép estét!
Minden szépet!
Nóra

Suslinc
Suslinc Mon, 2010-08-16 20:48

Köszi! Látod, a rozmaringra nem is gondoltam, pedig szeretem, és sütéshez is szoktam használni, kiflibe. :-) De azt gondolom, ebbe inkább bazsalikomot fogok tenni. Oregánóm most csak szárított van. De az legalább görög! :-) Na, majd megírom, végül is mi került bele! :-) Üdv. Su

Suslinc
Suslinc Mon, 2010-08-16 19:10

Ez nagyon guszta, és izgalmas ízvilág! De nekem a menta kicsit idegen bele. Mit gondolsz, bazsalikommal vagy oregánóval milyen lenne?
Sajna most nincs időm, de legszívesebben egyből nekiállnék megsütni! :-) Üdv. Suslinc

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-08-16 19:23

Kedves Suslinc! Örülök, hogy tetszik! Szerintem nem kell aggódni a menta miatt, mert a sütésnél jelentősen veszít az erejéből ez a fűszer. De ha így sem tetszene bátran alkalmazz akár oregánót, akár bazsalikomot, sőt, akár mindkettőt is, biztosan jó dolog fog kisülni belőle. Akár a rozmaringot is merném ajánlani, a többivel együtt, vagy direkt magában külön. Majd ha lesz időd megsütni, azért kíváncsi leszek, hogy ízlett! A legjobbakat: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-08-16 17:24

Köszönöm kedves Elif, igazán köszönöm az elsimerést!:)) Persze, fogunk még feltölteni recepteket, ha van rá idő! Üdv: Mrs Smith

elif
Tekten Elif / elif Mon, 2010-08-16 16:34

Gyönyörű mind a kenyér, mind a fotó! Anyukám kedvence minden olivás péksütemény, lehet egyszer meglepem ezzel a kenyérkével. :) Örülök, hogy újra receptfeltöltésben vagy!

502
finomliszt 67 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
víz 4 dl
cukor 1 csapott ek
3 kk
olívaolaj 5 ek
lila hagyma 1 közepes fej
fekete olajbogyó 110 g
menta 3 ek