Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Görög tejpite

Görög tejpite
Görög tejpite
95 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy igazi görög, szirupos, NEM DIÉTÁS! édesség. Cserébe nagyon finom! A görög, török édességeket kedvelőknek kötelező!!! A görögök egyszerűen megőrülnek érte! És mivel elég tömény, legalább 15 embernek (nekem 20 kocka lett) elég.

hozzávalók / 12 adag

Pite

Szirup

Szólj hozzá!

elkészítés

Pite

  1. Először megcsináljuk a krémet. A tejet a cukorral és a vaníliával (én először félbevágom, kikaparom a belsejét, és a rúddal együtt a tejbe rakom, a rudat később kivesszük!!) felrakjuk egy nagy lábasba melegedni, és addig a grízt a tojással és a 2 tojássárgájával jól elkeverjük.
  2. Ha melegszik már a tej, a grízes masszát lassanként belekeverjük. Majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. Ha készen van, 2 ek vajat teszünk bele, jól elkeverjük, és folpackkal lefedjük (hogy ne legyen szalonnás a teteje). Hagyjuk kihűlni. Addig előkészítjük a réteslapokat.
  3. A réteslapot legalább 2 órával a felhasználás előtt vegyük ki a mélyhűtőből! A 150 g margarint felolvasztjuk, és a nagy tepsit ecset segítségével kikenjük. Majd jöhetnek a réteslapok úgy, hogy fedjék egymást, és a tepsi szélére is fellógjon (mindegyiket megkenjük vajjal, ahogy rakjuk őket sorban). 6-8 lap kerüljön alulra!
  4. Ha kihűlt már a krém, ráöntjük a réteslapokra, és szépen elegyengetjük. A tepsire felnyúló réteslapokat ráhajtjuk a krémre, majd jöhet a felső réteg (6-7 lap). Ezeket is egymásra lógva rakjuk rá, és szintén megkenegetjük a vajjal. A széleinél egy villa segítségével hajtsuk le a felálló réteslapokat. A maradék vajat a tetejére öntjük. A tetejét késsel kockákra, rombuszokra, ki mire szeretné, vágja (az alját ne !!!).
  5. 180 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük. Majd megvárjuk, amíg kihűl, és akkor jön rá a forró szirup (ez fontos, a szirupos sütiknél mindig az egyiknek hidegnek, a másiknak forrónak kell lennie! Általában jobb, ha a szirup a forró.

Szirup

  1. Fél liter vizet, 700 g cukrot, 1 fahéjrudat és egy egész citromot a leve nélkül felteszünk főni.
  2. Kevergetjük, amíg nem forr, utána már nem szabad keverni, hanem csak 8 percig így főzzük.
  3. Egy merőkanál segítségével rákanalazzuk a hideg sütire az összes szirupot. Majd várunk, amíg kihűl az egész (a süti majd szépen beszívja a szirupot).
  4. A legjobb egy estére a hűtőbe hagyni, másnapra lesz a legfinomabb!!
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 36*37 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 757
elküldve: 4
receptkönyvben: 86
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: 1

szakács

Esteraki

Mióta szakács: 2014.02.11.
14 recept

receptjellemzők

konyha: görög
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
receptverseny: Nevezd be a legjobb fogásod és nyerj!
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Galaktobureko, szirupos pite, tejes pite

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Geroklemi
Geroklemi Mon, 2015-04-13 09:54

Köszönöm, kedves Banyanya, én is erre gondoltam. :-) Legyen jó a napod!!!

Geroklemi
Geroklemi Sun, 2015-04-12 19:01

Kedves esteraki! Nagyon tetszik a recepted, de nem értem, hogy a szirupnál "egy egész citromot a leve nélkül " főzünk. Az akkor milyen citrom? Bocs az értetlenségemért! További jó vasárnapot kívánok szeretettel! Klemi

Esteraki
Esteraki / Esteraki Mon, 2015-04-13 13:09

Kedves Klemi!
Banyanyának igaza van,a citromra magára van szükségünk,de kifacsarva,különben savanyú lesz,csak az aromája kell!!Elnézést,ha nem voltam egyértelmű!!
Jó sütést-főzést!!
Szép napot,Eszter

banyanya 47
Banyanya / banyanya 47 Sun, 2015-04-12 20:46

Szerintem kifacsarod a levet és a citrom üres "burkát" beletesszük. Külső sárga rész (amit általában használunk szeletelve, reszelve,) a fehér része, rostos része egyben

661
tej 2 l
cukor 200 g
vanília 1 db
búzadara 200 g
tojássárgája 2 db
tojás 4 db
vaj 2 ek
réteslap 12 db
margarin 150 g
cukor 700 g
víz 5 dl
fahéjrúd 1 db
citrom 1 db