Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Görög tyúkhúsleves

Görög tyúkhúsleves
Görög tyúkhúsleves
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az a leves-az Avgolemono, amiből nem tudok eleget főzni télen. Nincs az a mennyiseg, ami el ne fogyna... Főleg ha esik az eső. Gyors változatban kuktában lehet csinálni, 1-2 húsleveskockát hozzáadni. Nagyon finom krémes állaga van, csak a felvert citromos tojás csurgatásánál kell vigyázni, hogy a forró lé ne kapja össze a tojást, azért kell kicsit lehűteni előtte a kész levest. Ha van időnk, csak egy fél óra múlva tesszük hozzá az avgolemonot (görögül avgo-tojás, lemoni-citrom), akkor biztos nem fogja összekapni a levest. Ha újramelegítjük, csak forrósítani kell, felforralni nem szabad. A csirke maradékából másnap... chicken szendvics (kenyér-majonéz-friss uborka-kapribogyó)!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Sok finom, puha, fehér kenyér... Megköveztek? :))

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Hideg vízben feltesszük az egészben hagyott csirkét főni, a víz jól lepje el.
  2. Amikor már majdnem puha a hús, hozzáadjuk a rizst.
  3. Ha megpuhult a rizs is, kivesszük a csirkét, hogy jobban tudjunk dolgozni a levessel.
  4. Kicsit hűlni hagyjuk a levest, hogy ne legyen égető forró.
  5. Felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a citromok kifacsart levét.
  6. Na most ugrik a majom a vízbe... A felvert citromos tojásokhoz egy kis levest adunk állandoan keverve, hogy átvegye a leves hőmérsékletét, és állandóan keverve (!) szépen lassan belecsorgatjuk a levesbe.
  7. Sózzuk, borsozzuk.
  8. A főtt csirket feldaraboljuk, és visszatesszük a levesbe.
  • elkészítettem: 200 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 362
elküldve: 6
receptkönyvben: 557
elkészítve: 27/43
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – 0 vércsoport
konyha: görög
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: kukta
kategória: levesek
maradék ételből: maradék rizsből és tésztából, maradék tojásból
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
babakonyha: baba 18-24 hónap
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

soupa avgolemono, citromos húsleves, tyúkhúsleves görög módra

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evaneo
Oli(E)va / evaneo Mon, 2015-12-21 12:30

Nagyon szepen koszonom, Kellemes Unnepeket kivanok a NoSalty csapatanak! Udvozlettel, Eva

Kat
Kat Thu, 2014-06-12 09:18

Nagyon ígéretesen hangzik, köszönet a receptért! És bár most nagyon meleg van, de a hétvégén azt hiszem elkészítem. További szép napot! Üdv. Kata

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sun, 2014-01-12 19:36

Szia Kicsitunder, igen a tojast egeszeben kell felverni, a legnehezebb ebben a receptben, hogy ne csapodjon ki a tojas a belecsurgatasnal. Ketfele modon lehet ezt megelozni; vagy otthagyjuk a levest meg a tojas bekeverese elott felorara hulni egy kicsit, vagy egy pohar hidegvizet ontunk a kesz leveshez, ez egy kicsit lehuti, ha nincs idonk. A felvert tojasokhoz mindig szoktam a levesbol nehany kanallal merni, hogy ne legyen nagy a kulonbseg a homersekletuk kozott. Jo fozocskezest; Eva

witch
witch / witch Wed, 2013-12-04 21:15

Kedves Eva!
Amikor a tojas bele van csurgatva nem marad nyers? Vagy fel kell fozni utana?
Nyers tojas fobiam van. :o)
udv:witch

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2013-12-04 23:03

Szia, kedves witch, tulajdonkeppen a leves forro, de nem forrasban levo...majdnem 100 fokos, nem vagyok egeszen biztos benne, egy kemikust kene megkerdezni...a levest nem szabad felforralni, mert osszekapja a tojast, olyan turos lesz az egesz, igy meg finom kremes marad. Szamtalanszor megfoztem mar, a gyerekek meg kisbabak voltak, most meg mer felnott mind a ketto, ez a kedvenc levesuk. Szerintem Amerikaban lehet pasztorozott tojast kapni, semmi vesz vele, mi is meg mindig itt vagyunk :):):) Udv: Eva

witch
witch / witch Thu, 2013-12-05 01:29

Koszonom a megnyugtato valaszt! :o) A lanykam evett egy gorog etteremben
ilyet es azt mondta egyedul megenne egy fazekkal. Hozott haza is, hogy
legyen osszehasonlitasi alapom. Megfoztem a Te recepted alapjan es
mar ket tanyerral be is vagott belole. :o) Az ettermi nekunk tul savanyu
volt es alig akadt hus benne, szoval megerte elkesziteni itthon.
Koszonom a receptet! Ez a legnagyobb orom, ha a lanykam
joizuen eszi amit innen fozok!
udv:witch

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2013-12-06 09:55

Nagyon orolok en is, hogy izlett, nalunk mindig csak telen csinalom, foleg, ha esik az eso, nem tudom miert, ez ugy oszzekotodott a tudatukban, ha eso, akkor avgolemono :)
a citromot meg lehet szabalyozni benne, adagtol fuggoen egyet-kettot facsarok bele, es mindig van meg az asztalon a soval-borssal egyutt, ha ker meg valaki bele.
Udv Ciprusrol; Eva

Tristi
Tristi Wed, 2013-06-19 19:21

Finom,nagyon :) Ma fő másodszor,annyi különbséggel,h én csak csirkemellcsontból főzöm a levest, sárgarépát is adok hozzá,a többi ugyanaz :) Igy is isteni,köszi a receptet :) Tálalásnál tejfelt rakunk még bele,amibe icipici kockákra vágott citromhéj kerül(ezt anyósomtól láttam)

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2013-06-20 17:55

Szia Tristi, koszii szepen, orulok, hogy izlik, a tejfeles citrom nagyon jo otlet, ki fogom probalni..Udv;Eva

evaneo
Oli(E)va / evaneo Mon, 2012-06-18 17:10

Szia Irocska, orulok, hogy izlett, magam meg sosem reszeltem bele citromhejat...ha van kedved, szolj majd vissza, hogy milyen lett igy...Az enyemek (rajtam kivul) meg megszorjak feketeborssal, meg meg belefacsarnak egy fel citromot a tanyerjukba...::))

Irocska
Irocska Fri, 2012-06-22 12:26

Nem vártunk sokat, hogy újra elkészítsük :)Belereszeltem mindkét citrom héját, és nem bántuk meg, isteni finom intenzív citromos lett tőle, mostantól így fogom elkészíteni. Köszönöm a receptet, nagy kedvenc lett itthon!

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-06-22 22:18

Koszi, Irocska, hogy visszairtal, legkozelebb en is fogok belereszelni citromhejat, biztos vagyok benne, hogy finom lesz, persze a csaladom amugy is citrommanias... A recit nagyon szivesen, udvozollek, Eva

Irocska
Irocska Mon, 2012-06-18 12:17

Elkészítettem, isteni finom. Legközelebb ki fogom próbálni, hogy a citrom héját is belereszelem.

564
csirke 1 db
rizs 1 bögre
tojás 4 db
citrom 2 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 1.25 l