Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Görögdinnye torta

Görögdinnye torta
Görögdinnye torta
135 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Keresztlányomnak készítettem születésnapjára. Tavaly kapta az oroszlánt augusztusi lévén, így az idén támadt az az ötletem, hogy a nyarat éltessük egy sárgabelű görögdinnyével. A tortához valami üde, aromás ízt képzeltem, ezért találtam ki a sárgadinnyekrémet. A tortának sokkal nagyobb sikere volt, mint az időjárásnak.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A bevonathoz

ajánlat

A tortát el lehet készíteni pirosbelű dinnyének is (én egy ilyen képet láttam), de ahhoz, a piskótába ételfestéket kell keverni. Én a természetes adalékokat szívesebben használom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szétválasztott tojásokból a sárgáját a cukor felével alaposan kikeverjük.
  2. A tojásfehérjéből kemény habot verünk a só, a  víz és a citromlé hozzáadásával.
  3. A továbbiakban kézzel dolgozunk, és a habbá keverjük lazítva, felváltva a cukros tojássárgáját, az összeszitált liszt+keményítő+sütőpor keverékét, valamint a citromhéjat.
  4. Egy tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és a piskótamasszát beleöntjük. A szélét felhúzzuk a karimára körben, és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük. 10 perc múlva 160 C-ra csökkentjük a hőmérsékletet, és kb 40-45 percig sütjük. (Ez sütőfüggő, tűpróbával ellenőrizendő.)
  5. A kihűlt tortát 1 napig pihentetjük, hogy szépen lehessen 2-3-ba vágni.
  6. Krém elkészítése: A zselatin és vaj kivételével az alkotó részeket egy kézi habverővel elegyítjük, és vízgőz felett besűrítjük. Mikor elzártuk a víz alatt a gázt, továbbkeverjük az áztatott zselatinnal. Kihűtjük a krémet, ami a hűtőben fog teljesen megszilárdulni. A kihűlt krémet apránként hozzáadjuk a habosított vajhoz, és visszatesszük a hűtőbe.
  7. Összeállítjuk a tortát. A piskótát 3 részre vágjuk, és egy olyan vágott felületű piskótát hagyunk felsőlapnak, ahol jól látszanak a csokimagok. Megtöltjük belül és az oldalán egyaránt a krémmel. Egy éjszakára visszatesszük a hűtőbe.
  8. Másnap egy vizezett, széles pengéjű késsel elsimítjuk a krémet, hogy a bevonat sima legyen. Először a fehér fondant-t nyújtjuk ki, és a torta magassága + 1 cm csíkkal kerítjük körbe. Ez lesz a dinnye fehér része. A zöld cirmos fondantból a torta magasságának megfelelő csíkkal vonjuk körbe a tortát. Végül a nyomaték kedvéért, 2 ek krémet kenünk a torta tetejére, és nyomunk rá még csokimagokat.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 874
elküldve: 0
receptkönyvben: 37
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Szeva

Mióta szakács: 2010.02.23.
46 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

dinnyés torta, sárgadinnyés piskótatorta fondant-nal bevonva

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szeva50
Szeva / Szeva50 Fri, 2013-10-18 10:02

Kedves Zsuzsamama56! Köszönöm kérdésedet, válaszolok: a story-t folytatva, a gyümölcsöt gyümölccsel töltöttem, mert előző évben volt csokoládé. A sárgadinnye aromás gyümölcs, és ez fontos egy krémnél, hogy legyen élvezhető íze. A sárgabélű görögdinnyét nagyon szépen kiegészítette színben, ízben egyaránt. Remélem nem okoztam nagy csalódást. Szia: Éva

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sat, 2011-08-20 21:30

Kedves Gabi! Köszönöm szépen az elismerő szavaidat. Nagy családban még az inspiráció is jobban működik. Min. 8 születésnapról+ ünnepi tortáról gondoskodom. Mikor a 2. kör megy már, izgalmasabb a dolog. Üdv: Éva

535
tojás 6 db
sáfrány 1 késhegynyi
porcukor 18 dkg
citromlé 2 ek
víz 2 ek
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
étkezési keményítő 8 dkg
finomliszt 12 dkg
sütőpor 2 kk
csokoládé 4 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
porcukor 20 dkg
sárgadinnye 10 dkg
finomliszt 3 evőkanál
étkezési keményítő 2 evőkanál
vanília 1 db
tojás 5 db
sáfrány 1 késhegynyi
citrom 0.5 db
lapzselatin 3 db
zselatin 1 ek
vaj 30 dkg
cukorfondant 20 dkg