Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gotlandi sáfrányos rizskoch

Gotlandi sáfrányos rizskoch
Gotlandi sáfrányos rizskoch
80 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gotland Svédország legnagyobb szigete, kedvelt üdülési célpont. Én még nem jártam ott, de egy ismerősünk áradozott többek között az ott evett sütiről is, ami szerinte tulajdonképpen egy fűszeres, kevésbé édes rizskoch volt. Mire jó az internet? Hát utánakerestem, s meglepetésnek megcsináltam... Állítólag olyan lett, mint az igazi.
Magyar ízlésünknek érdekes, különleges élményt nyújtó sütemény lett a sáfrány és kardamom miatt. Ezeket a fűszereket itt előszeretettel használják süteményekhez, almapudinghoz, esetleg húsokhoz is. A kardamom a világ harmadik legdrágább fűszere a sáfrány és a vanília után -olvastam szintén a neten. De egy csöppnyi is elég a fűszerekből, mert intenzív ízűek. Így szerintem nem is lett egy túlzottan drága édesség.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Különleges sütemény, ami érdekes, ám igen finom. A megszokottól eltérő, különleges ízvilága miatt szeretettel ajánlom. Tejszínhabbal és savanykás lekvárral (kékmálna- (salmbärssylt) vagy vadszederlekvárral (björnbärssylt)) kínálják eredetileg. Lehet, hogy egreslekvárral is finom lenne?

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Forraljuk fel a tejszínt és tejet egy vastag talpazatú lábosban.
  2. Tegyük hozzá a rizst, vajat és sót, vegyük takarékra a lángot (villanytűzhelyen én az 1-es fokozaton hagytam).
  3. Kb. 40 percet áll (melegszik-fődögél) így a rizs. Érdemes időnként megkeverni -le ne égjen.
  4. Ha a rizs már puha, hagyjuk hűlni. Esetleg kevés tejet tegyünk még hozzá, ha nagyon sűrű lenne a "tejbe rizs".
  5. Tegyük hozzá a többi hozzávalót: sáfrányt, mazsolát, mandulát, mézet, kardamom-ot és a tojásokat is egyenként. (Ők nem írták, de én magyarítottam azzal, hogy a tojássárga mellett a tojásfehérjét felvert formában tettem a sütihez, akárcsak a magyar rizskochnál.)
  6. Öntsük az egészet egy jénaiba, amit kivajaztunk előtte. Kb. 2-3 cm magas legyen a rizsmassza.
  7. Előmelegített sütőben kb. 30 percet süssük. (Míg meg nem pirul a teteje.)
  8. Tálaljuk tejszínhabbal és lekvárral.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 470
elküldve: 0
receptkönyvben: 36
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

K.Orsolya

Mióta szakács: 2009.11.12.
17 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: felfújtak
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
diéta: gluténmentes
konyha: skandináv
elkészítési idő: 60-120 perc
fogyókúra: AB0 diéta – B vércsoport
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: Valentin-nap

egyéb elnevezések

sáfrányos rizskoch kardamommal, gotländska saffranspannkakan

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

358
rizs 10 dkg
habtejszín 2.5 dl
tej 2.5 dl
1 kk
vaj 2 ek
sáfrány 0.5 g
méz 3 ek
mandula 50 g
mazsola 2 dkg
kardamom 0.5 kk
tojás 2 db