Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gőzgombóc 3. - diós, mákos, vaníliasodóval

Gőzgombóc 3. - diós, mákos, vaníliasodóval
Gőzgombóc 3. - diós, mákos, vaníliasodóval
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedvesem Édesanyja a négy gyermekének készítette el régen ezt a finomságot. Ő már nem él. Pár éve tudtam meg, hogy ez volt a kedvenc süteményük. Valamikor egyszerű kenyértésztából készítették, és miután megkelt a tészta, megtöltötték, és forró vízben kifőzték. Úgy egy kissé szalonnás vagy inkább nokedlis szerű tésztát kaptak. Sodó nélkül készült.
A szerintem könnyebb, lazább tésztát gőzöléssel készíthetünk.

hozzávalók / 8 adag

A gőzgombóchoz

A vaníliasodóhoz

ajánlat

Boglári Muskotályt ajánlunk hozzá.
Leves után nagyon laktató és finom étel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 4 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt pici cukorral.
  2. Összemorzsoljuk a zsíradékot a liszttel, pici sóval. Beleütjük a tojásokat és az élesztős tejet. Kb. 6 percig gyúrjuk.
  3. Ha már levált az edény falától, akkor jó. Alul-felül lisztezzük a tésztát. Kb. 2 órát kelesztjük meleg helyen. Folpack-kal lefedjük.
  4. A bucit meglisztezzük, és 8 darabra vágjuk. Majd mint egy fánknak, mélyedést csinálunk a közepébe.
  5. 1 evőkanál szilvalekvárt és őrölt fahéjat teszünk bele. Félbehajtjuk, és óvatosan gombócokat formálunk.
  6. Gőz fölött elkészítjük (2 tételben 2x30 perc). A sütő aljába teszünk egy nagy tepsi vizet. Föléje a rácsra pedig kizsírozott krómtálcára tesszük a gombócokat. Vigyázni,mert még dagadni fog. Fele idő után fordítsuk őket meg.
  7. A kész gombócokat olvasztott zsiradékban majd  dióban (porcukros) vagy  /   és mákban megforgatjuk. 
  8. Vaníliasodót készítünk hozzá (muskotályos bort is tehetünk bele) vagy bármilyen fehérbort.
  9. 2 tojássárgáját kikeverünk, 3 ek szőlőcukorral, 3 ek zabpehely liszttel, 1/2 l tejjel csomómentesre.
  10. Sűrű krémet főzünk, és forrón hozzákeverjük a tojások kemény habját. Frissen az igazi!

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 703
elküldve: 2
receptkönyvben: 151
elkészítve: 0/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Csaba Magdi

Mióta szakács: 2011.05.10.
50 recept

receptjellemzők

költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: osztrák
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

édes gőzgombóc, diós-lekváros/mákos gombóc vaníliasodóval

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

554
finomliszt 50 dkg
tej 4 dl
élesztő 22 g
cukor 1 teáskanál
kókuszzsír 5 dkg
1 csipet
tojás 2 db
mák 5 dkg
dió 5 dkg
szilvalekvár 8 ek
fahéj 2 kk
kókuszzsír 2 dkg
tojás 2 db
gyümölcscukor 3 ek
zabpehelyliszt 3 evőkanál
tej 5 dl
vaníliás cukor 1 csomag
fehérbor 0.5 dl