Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gőzgombóc házi baracklekvárral és dióval

Gőzgombóc házi baracklekvárral és dióval
Gőzgombóc házi baracklekvárral és dióval
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti gőzgombóc (Germknödel) szilvalekvárral töltve, olvasztott vajjal megkenve vagy vaníliasodóval leöntve és cukrozott mákkal meghintve rendkívül finom. Aki síelni jár Ausztriába, biztosan ismeri és kedveli. Nálunk is kapható fagyasztott állapotban, de azt tudjuk, hogy nem az igazi. Az az igazi, mikor otthon nekiveselkedünk, rászánunk egy kis időt, és elkészítjük. Nem egy bonyolult dolog. Aki szokott fánkot sütni, annak meg se kottyan. Semmivel sem bonyolultabb egy fánknál. Igazából ez olyan, mintha a lekvárral töltött fánkot nem bő zsiradékban sütnénk, hanem meggőzöljük. Tehát készítünk egy kelt tésztát, amit megtöltünk lekvárral vagy amivel szeretnénk, és egy fazék forrásban lévő víz fölé helyezett párolóbetétben vagy fém szűrőben vagy ha van gőzpárolónk, akkor abban, meggőzöljük.
Mivel én örökké variálok, kísérletezem, így különféle verziókban készítem ezt a finomságot. Készítettem már sós töltelékkel pl. babkrémmel töltve, paprikás sajtmártással, vagy édesen, marcipánnal töltve, vörös áfonyával, (ezeket, meg is mutatom majd egy következő bejegyzésben) vagy darált dióval, mákkal, csokoládéval, különféle lekvárokkal töltve. De tehetünk bele friss gyümölcsöt is, szilvát vagy sárgabarackot. Tényleg végtelen a lehetőségek tárháza. Ebédre, egy tartalmas leves után, kitűnő fogás. A befőzés időszakában pedig éppen aktuális a készítése.

hozzávalók / 4 adag

A gombóchoz

A tetejére

  • 3 dkg vaj (olvasztott)
  • 10 dkg dió (darált)
  • 1 ek cukor (ízlés szerint)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt kevés, langyos tejben egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojássárgákat, a citrom héjat, a rumot, a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejjel jól kidolgozzuk a tésztát.
  2. Mikor a tészta összeállt, elválik a kezünktől is és az edény falától is, akkor beledolgozzuk a langyos olvasztott vajat.
  3. Addig dagasztjuk, míg fényes, hólyagos tésztát nem kapunk. Ekkor kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva, langyos helyen kb. 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük. Ekkor óvatosan, finoman még egyszer átdolgozzuk, és újra visszatesszük 25-30 percre, hogy újra megkeljen.
  4. Mikor másodszorra is megkelt a tészta, lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk, az egyik felére egyforma távolságra egy-egy kanál sűrű lekvárt teszünk, majd ráhajtjuk a tészta másik felét.
  5. Közepes méretű fánkszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk, hogy a lekvárhalmok középen legyenek. A széleit összenyomkodjuk, hogy gőzölés közben ne tudjon kiszökni a lekvár belőle.
  6. Hagyjuk 10-15 percig pihenni, de úgy, hogy ne legyen körülötte hideg vagy huzat.
  7. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, de csak óvatosan, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre, és ugyanígy megtöltjük.
  8. Ha van gőzpárolónk, akkor abban kb. 15-20 perc alatt meggőzöljük. Ha nincs párolónk, akkor egy nagyobb fazékban vizet forralunk, majd ráteszünk egy széles fém szűrőt, és ebbe helyezzük a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne. Arra vigyázzunk, hogy a szűrő alja ne érjen bele a forró vízbe.
  9. Miután elkészültek a gombócok, mindegyik tetejét megkenegetjük olvasztott vajjal, és cukrozott, darált dióval hintjük meg.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 25 245
elküldve: 13
receptkönyvben: 468
elkészítve: 12/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

germknödel, lekváros gőzgombóc, kelt gombóc gőzölve

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-08-20 17:52

Nagyon guszta, köszönöm szépen, remélem nekem is ilyen csodásra fog sikerülni.:-o
Majd megírom.
Éva-Anyóca

JULISKAMARISKA
JULISKAMARISKA Mon, 2012-08-20 15:18

RÉGEN ÉDESANYÁM CSINÁLT DE VALAHOGY FELEDÉSBE MERÜLT MOST ÉN IS MEG CSINÁLOMMMÉG MOST IS ÉRZEM AZ ÍZÉT Í SZÁMBA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

917
finomliszt 30 dkg
tönkölybúza liszt 20 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 3 dl
cukor 2 ek
tojássárgája 2 db
citromhéj 0.5 citromból nyert
vaj 4 dkg
rum 1 ek
1 csipet
sárgabaracklekvár 10 dkg
vaj 3 dkg
dió 10 dkg
cukor 1 ek