Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gőzölt kacsacomb

Gőzölt kacsacomb
Gőzölt kacsacomb
195 perc / előkészület: 10 perc főzés: 180 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Yan-kit szakácskönyvében olvastam (tudjátok, ő nekem a kínai etalon), hogy az illatos-ropogós kacsát előbb gőzben párolják, aztán hirtelen megsütik – ugyanígy, ahogy itt leírtam. Azzal a különbséggel, hogy Yan-kit EGÉSZ kacsát süt így, ami nagyon nem tűnik egyszerűnek!

Nosza, próbáljuk ki! Jó, nem egész madárral, csak a combjával, mert azt szeretem, meg el tudom képzelni, hogyan hadakoznék egy egész állat sütésével. Mit mondjak, a végeredmény egészen megdöbbentő lett: belül olyan omlós, mint az álom, a bőre harsogóan ropogós, az íze meg – no, azt nehéz körülírni. Sose gondoltam volna, hogy a kacsának ilyen fenséges kacsaíze van! Teljesen natúr, nem zsíros, nem égett, nem szottyos, csak vegytiszta kacsa.

Nem akarom fényezni magam, de néhány évvel ezelőtt ezzel a recepttel megnyertem egy jó nevű gasztromagazin pályázatát, amit szárnyas ételekre írtak ki. Nem tagadom, piszok büszke vagyok rá!

Hát, ez meg egy külön történet. A decemberi számban jelent meg az eredményhirdetés, izgatottan mentem be az újságoshoz. Velem volt a barátom, akinek furcsa elképzelése van a konyha és a nők kapcsolatáról, most is rázendített, hogy ti nők, nektek kotta kell ahhoz, hogy főzni tudjatok, stb. Belelapoztam az újságba, ott állt a nevem és a receptem. Elé tartottam: Nekem nem kell kotta – ÉN írom a kottát! Elállt a szava, ami élete folyamán még sose történt meg vele. Már ezért megérte.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gőzöléshez szükségünk lesz egy pároló betétre vagy még inkább pároló betétes fazékra. (Az egyszerű pároló betéten mindössze 3 comb fér el.)
  2. A kacsacombokat alaposan megtisztítjuk, a toklászokat kicsipegetjük, megmossuk, majd mindkét oldalukat besózzuk.
  3. A pároló betétes fazékban enyhén sózott vizet forralunk, a kacsacombokat - bőrrel felfelé - ráhelyezzük a betétre, a fazekat lefedjük. Ha a bőre felül van, a kiolvadó zsír átszivárog a húson, és nem engedi kiszáradni.
  4. Türelmesen gőzöljük, amíg a combok teljesen megpuhulnak. Ez 3 óra is lehet, de cserébe nem kell vele foglalkozni, csak rotyogjon csendben, magának.
  5. Ha teljesen puha, kivesszük a gőzből, kicsit hagyjuk hűlni, hogy meg lehessen fogni, és liszttel mindkét oldalukat meghintjük, a felesleget lerázogatjuk.
  6. Egy nagy serpenyőben alaposan felforrósítjuk az olajat, és a combokat mindkét oldalukon kb. 2-2 perc alatt ropogósra, aranyszínűre megsütjük. Vigyázzunk, mert nagyon fröcsög, legjobb, ha fröccsenésgátló szitával lefedjük!
  7. Én párolt rizzsel és gombamártással szeretem a legjobban, de kedvünk szerinti körettel is tálalhatjuk.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 226
elküldve: 3
receptkönyvben: 28
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gőzben párolt kacsacomb, kínai kacsacomb, omlós kacsacomb

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Fri, 2013-07-19 22:08

Rabukkantam, eltettem...! Köszi, remek ötlet. A parolashoz hasznalt viz jo kis zöldseglevesalap, en mindig elteszem ilyen cellal ezt a let, de eddig csak zöldseget paroltam ebben az edenyben.

Gratulalok a sok sikerhez, melyet ezzel a fogassal arattal!

Üdvözlettel,
Marti

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2013-07-20 00:55

Kedves Márti!
Hát, szerintem a kacsacomb pároló leve nem lesz jó semmire se, de majd kideríted! Ugyanis a combból nagyon sok zsír sül ki, ami egy elég randa réteg formájában összegyűlik a víz tetején - ez engem mindig elriasztott a további felhasználástól. (Kiöntöttem.) Ha kipróbálod, és van ötleted a hasznosítására, örömmel venném a tanácsot!
Igen, zöldség párolására is nagyszerű, pl. a mirelit brokkolit nem is tudom, hogy lehetne másképp elkészíteni, mert mire felolvad, már puha is és már esne is szét. Imádjuk a párolt brokkolit köretnek, de jól csak azóta tudom megcsinálni, hogy van ez a párolóm. Én komplett, pároló betétes lábost használok, de a sima betét is tökéletes.
Üdvözöl: Koszider

2807
kacsacomb 4 db
finomliszt 4 evőkanál
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 10 dl