Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Graham fonott kenyér

Graham fonott kenyér
Graham fonott kenyér
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta sütök kenyeret. Ezt a fonott kenyeret Limaránál láttam, gondoltam egyszer csak meg sütöm, kicsit másképp...

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és a langyos vizet.
  2. A liszteket egy mély tálban összekeverjük, és ebből a lisztkeverékből 2-3 marékkal az élesztőbe keverünk úgy, hogy csaknem tejföl sűrűségű legyen. 15-20 perc alatt jó habos kovász lesz belőle.
  3. A lisztbe belekeverjük a sót és a csipet aszkorbinsavat, a közepébe mélyedést csinálunk, ide öntjük a kovászt.
  4. A kenyértésztát 15-20 percig dagasztjuk kézzel, ha szükséges, teszünk még hozzá vizet vagy sót.
  5. A megdagasztott, nem túl lágy kenyértésztát langyos helyen 20-25 fokon kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  6. Lisztezett felületre öntjük, és kicsit átgyúrjuk, majd 5 egyenlő részre vágjuk, hosszú rudakat sodrunk belőlük. A rudakat Limaránál látottak szerint fonjuk, majd 15 percig pihentetjük.
  7. A sütőt 220C°-ra előmelegítjük - villanytűzhelyen, nem hőlégkeverésessel, egy kis lábasba vizet teszünk a sütő aljába, így biztos, hogy nem szárad ki a kenyér.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, vizes ecsettel megkenjük a kenyértésztát. 220 fokon 15-20 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőfokot 175 fokra, és még 35-40 percig sütjük.
  9. Rácsra kitesszük, vizes ecsettel átkenjük, és konyharuhával letakarva, hagyjuk kihűlni.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x38x5 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 083
elküldve: 0
receptkönyvben: 56
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Mysy

Mióta szakács: 2010.12.20.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

fonott kenyér, graham kenyér

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Marcsiga
Marcsiga Thu, 2016-10-27 16:37

Amióta először megsütöttem, csak ezt eszük . :) Kicsit alakítottam rajta, a finomlisztet teljes kiőrlésűre cseréltem és tettem bele 2 evőkanál búzasikért. Zsemléket formázok belőle és úgy sütöm meg. Szerencsére jó pár napig eláll. Nagyon szeretjük.

tjulia
tjulia / tjulia Tue, 2015-04-28 04:22

Valóban kell bele a folyadék. Én fél dl lenmagolajat, és összesen 4dl vizet tettem hozzá. Így nagyon finom és jó állagú kenyeret kaptam.

Szeva50
Szeva / Szeva50 Tue, 2013-10-01 09:38

A hozzávalókból még hiányzik folyadék. Kizárt dolog, hogy 2 dl víz elég legyen 80 dkg liszthez. Ehhez kb. 5 dl víz/tej vagy a kettő keveréke kell. Üdvözlettel: Éva

725
kenyérliszt BL80 30 dkg
finomliszt 30 dkg
graham-liszt 20 dkg
élesztő 2 dkg
cukor 2 teáskanál
víz 2 dl
2 teáskanál
aszkorbinsav 1 csipet