Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Grattan burgonya

Grattan burgonya
Grattan burgonya
60 perc / előkészület: 5 perc főzés: 40 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta készítem ezt a köretet. Akkor esik rá a választás, amikor vendégeket várunk, vagy ünnep van, és gyorsan szeretnék különleges, finom ételt az asztalra tenni. Előző nap elkészítem, másnap előkapom a hűtőből, és sütöm.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A burgonya fajtájától függően lehet, hogy egy evőkanálnyi tejszínt még utána kell majd önteni. Négyzet alakúra is vághatjuk a köretet, így nem lesz cakkos "maradék". Ha viszont kikent tortaformába öntjük, és abban sütjük másnap, akkor kör alakban lehet asztalra tenni, és torta szeletkéket tehetünk szemet gyönyörködtetően a hús mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző nap megtisztítjuk a burgonyát, és vékony szeletekre vágjuk.
  2. Beletesszük egy fazékba, ráöntjük a tejszínt és a tejet, beledobjuk a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk, majd folytonos keverés közben megfőzzük a burgonyát. A tejszínes tej jelentős részének teljesen el kell főnie!
  3. Amikor elkészült, a főtt burgonyát a tejszínes zafttal együtt egy kisebb, margarinnal vékonyan kikent tepsibe, jénai tálba öntjük, és egyenletesen elrázogatjuk. Kihűtjük, majd egy napra a hűtőbe tesszük. Ez idő alatt a köretünk teljesen "megköt" stabil, szilárd állagú lesz.
  4. Másnap ebéd előtt kb fél órával kivesszük a hűtőből, majd pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki (a szaggatót érdemes lisztbe mártani).
  5. Margarinnal megkent tepsibe tesszük, reszelt sajtot teszünk a tetejére, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  6. Bármilyen húsétel vagy rántott zöldség illik hozzá.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • elkészítettem: 18 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 29
össznézettség: 144 994
elküldve: 40
receptkönyvben: 1 335
elkészítve: 43/43
Facebookon megjelent: 3

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
369 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kategória: köretek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejszínes krumpliköret, tejszínes-burgonyás köret, ünnepi krumpliköret

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2019-02-16 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.02.15. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

begabi
begabi Sun, 2018-11-11 18:01

Kedves Andi!
Nagyon tetszik a recepted, de szerinted növényi tejjel, tejszínnel is működne? Köszönöm a választ.

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Sun, 2018-11-11 20:23

Szia!
Mivel nem készítettem növényi tejjel és tejszínnel, ezért nem tudok a kérdésedre válaszolni. Viszont azt el tudom mondani, hogy én ebben az esetben mit csinálnék. Én biztosan kipróbálnám fél adaggal. Sokszor készítek próba képpen fél adagot olyan ételekből, amiben nem vagyok biztos, hogy sikerül, vagy, hogy ízlik-e. Csak kóstolom (kóstolgatjuk). Ha nem sikerül, vagy nem ízlik nem vesztek sokat. Ha kipróbáltad, kérlek, írd meg a véleményed, mert lehet, hogy más is elkészítené növényi tejjel. Üdvözlettel: Andi

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Sat, 2018-11-10 17:02

Kedves Szerkesztők!
Köszönöm, hogy ismét kiemelésre érdemesnek ítéltétek a receptemet.
Andi

Rigójános
Rigójános Fri, 2017-08-18 06:51

Mi a jelentősége annak, hogy "előző nap megtisztítjuk a burgonyát"? Egy köret, ami a kezdéstől számítva a 3. napon készül el, elég macerásnak tűnik, ennyi idő alatt egy ökröt is meg lehet sütni. Igaz, amellé biztos finom ez is! :)

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Fri, 2017-08-18 13:51

Kedves János!
Az előző nap az "estefelét" vagy délutánt jelent. A tejszínes főtt burgonya egy éjszaka alatt teljesen "megköt" és formatartóvá válik. Ezért kell pihennie a hűtőben. Egyébként, nem kell három napot várni, mert másnap kell szaggatni és sütni. A storyban azt is írtam, hogy akkor van ennek a köretnek jelentősége, amikor vendégeket várok, hiszen a főtt krumpli, krumplipüré, tört-krumpli az mindenhol megszokott. Én ugyanis szeretek előző nap rákészülni a főzésre! Sok időt lehet így megspórolni, pl. a húslevesbe való zöldségeket már előző este tisztítom, darabolom és fóliával lefedve a hűtőben várják a másnapi felhasználást. Elárulom, hogy amikor nagyon sietek, kevés az időm én is kommerszebb köretet tálalok fel. A grattan burgonyát ünnepekre, vendégek elé ajánlom, mint különlegességet.
Remélem tudtam kimerítő, megfelelő válasszal szolgálni.
További szép napot és jó sütés-főzést kívánok!
Andi

susu56
susu56 Sat, 2018-01-20 10:04

Kedves Andi! Minden szavaddal egyetértek, a köreted nagyon finom!

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Sat, 2018-01-20 17:53

Köszönöm a soraidat, nagy öröm számomra, hogy van " Aki" érti ennek a köretnek a lényegét! További szép napot!
Andi

maazs
maazs Wed, 2015-09-02 17:10

Ha köröket szaggatok, a leeső részekkel mit csinálok?

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Wed, 2015-09-02 18:17

Szia!
Én azt is odateszem sajttal sülni a többi mellé. Ezeket a fincsi cakkokat általában én eszem meg. Ezt nem tálalom fel vendégeknek. ("háziasszony sors")

--sziszke--
Sziszi / --sziszke-- Thu, 2017-01-12 21:35

Ezt ki fogom majd próbálni, finomnak hangzik! Bár az biztos, hogy lustaságból csak négyzetekre fogom vágni, hogy megússzam a szaggatás és a maradék maceráját.

KatalinM
KatalinM Thu, 2015-01-01 23:16

Erre benevezek, mentem, köszönöm. Majd beszámolok az élményről. :)

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Fri, 2015-01-02 10:50

Kedves Katalin!
Nem fogsz csalódni benne! Ha túl sok zaft marad akkor érdemes inkább formában sütni.
Várom a beszámolót!
Andi

290
burgonya 70 dkg
főzőtejszín 250 ml
tej 200 ml
3 csipet
fekete bors 3 csipet
babérlevél 1 db
margarin 20 g
sajt 5 dkg