Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Grillázs fatörzs

Grillázs fatörzs
Grillázs fatörzs
35 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Most készítettem először grillázst, igaz vásáron és falunapokon előszeretettel vettem. A sütemény nagymamám receptes könyvéből származik. Így sikeredett, de ellenállni neki nem lehet, nagyon finom.

hozzávalók / 4 adag

A piskótához

A grillázshoz

A pudingos krémhez

Kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverőtálba tesszük az egész tojásokat, és hozzáadjuk a 15 dkg porcukrot, cukrot, majd jó habosra keverjük (legalább háromszoros mennyiségű legyen). Ekkor állandó keverés mellett hozzáadjuk a 1 csomag vaníliás cukrot és a 2 evőkanál forró vizet. Még pár percig így keverjük tovább.
  2. Végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd fakanállal óvatosan összekeverjük.
  3. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát, és egyenletesen elsimítjuk.
  4. Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-15 perc alatt készre sütjük. 
  5. Mikor már majdnem megsült a piskóta, a sütőből való kivétel előtt 2 perccel rászórjuk a grillázst egyenletesen, kissé a tésztába nyomkodjuk, és visszatesszük a sütőbe 2-3 percre.
  6. A grillázs készítése: egy serpenyőbe beletesszük a 10 dkg cukrot és a 15 dkg diót, majd elkezdjük melegíteni. Ha már a cukor kezd megolvadni, mérsékeljük a hőfokot. Állandó keverés mellett addig karamellizáljuk, ameddig szép barna színt kap. Ekkor levesszük a tűzről, és még forrón, egy olajjal megkent fém tálcára öntjük. Kicsit szétterítjük, és teljesen kihűtjük. Amikor már kihűlt, egy kemény állag lesz belőle. Ekkor apróbb darabokra törjük, majd diódarálón ledaráljuk.
  7. Egy sütőpapírt megszórunk porcukorral, majd a sütőből kivett piskótát rögtön ráfordítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
  8. Egy konyharuhát megnedvesítünk, majd a forró tésztát letakarjuk vele.
  9. Ha kihűlt, levesszük róla a konyharuhát, és óvatosan felcsavarjuk.
  10. A pudingport a tejjel simára keverjük, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Félretesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  11. A margarint a 20 dkg porcukorral és a 2 tasak vaníliás cukorral simára keverjük, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt pudingot (addig keverjük, hogy jó habos legyen a krém).
  12. A piskóta szélére egy csíkban baracklekvárt teszünk, utána jön a pudingos krém, majd feltekerjük, és megkenjük a tetejét olvasztott tortabevonóval.
  13. Legalább 2 óra hosszára hűtőbe tesszük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 946
elküldve: 6
receptkönyvben: 149
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

GyörgyiKonyhája

Mióta szakács: 2012.08.12.
140 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Vénusz húsvéti receptverseny
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

grillázsos piskótatekercs pudinggal töltve, piskótatekercs grillázzsal vaníliás töltelékkel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1737
tojás 4 db
porcukor 15 dkg
finomliszt 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor 1 ek
tortabevonó 15 dkg
víz 2 evőkanál
cukor 10 dkg
dió 15 dkg
tej 3 dl
vaníliás pudingpor 1 tasak
margarin 25 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
porcukor 20 dkg
sárgabaracklekvár 6 ek