Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Grillezett csirkehús Tikka masalával

Grillezett csirkehús Tikka masalával
Grillezett csirkehús Tikka masalával
130 perc / előkészület: 60 perc főzés: 60 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az első alkalom, amikor curryt készítettem, már jó 11 éve volt! Azóta nagy elismerésnek örvend a barátaim és a családom körében. A párom egyenesen rajong érte, és az sem zavarja, ha a lakásunk hetekig fűszerektől „illatozik”.

Ez a recept a mi kedvencünk, ha tehetem, minden második héten elkészítem. :)

Ha visszagondolok, a kezdetek kezdetén sokkal nehezebb dolgom volt, mivel a hozzávalók nagy többségét jobbára Budapesten tudtam volna beszerezni… Így praktikát találtunk ki (az első curryt édesapámmal vállvetve készítettem), hogy az egyes hozzávalókat helyettesítsük. Azonban manapság sok minden megtalálható „vidéken” is.

hozzávalók / 7 adag

Hozzávalók a csirkenyársakhoz

Hozzávalók a curryszószhoz

ajánlat

Hideg sörrel kínálom.

Szólj hozzá!

elkészítés

Az étel előkészítése

  1. Vágjuk a csirkemellet kb. 5 cm nagyságú kockákra. Egy közepes nagyságú tálban keverjük össze a joghurtot egy citrom levével és egy nagy csipet sóval. A gyömbért reszeljük le, a fokhagymákat zúzzuk össze, majd ezt is öntsük a keverékhez.
  2. Fontos: Mielőtt a fűszereket a joghurthoz adnánk, életre kell kelteni... dobjuk őket egy kisebb serpenyőbe, és pirítsuk, míg nem érezzük az illatát, de vigyázzunk, oda ne égjenek.
  3. Itt meg kell, hogy említsük, ha nem sikerülne mégsem beszerezni sehol garam masalát, akkor házilag is elkészíthetjük. :) Egyenlő arányban keverjük a következő hozzávalókat, jó ha egy nagyobb adagot készítünk, így legalább a következő alkalomra is marad bőven belőle. 1 teáskanál fekete bors, kömény, koriander, szegfűszeg, fahéj, és 3 db babérlevél apróra törve, 1/4 szerecsendió. Ezeket összekeverve kapjuk meg az alap garam masalát, amit még lehet bolondítani egy kis chilivel és édesköménnyel, de akkor egy valóban erős fűszerkeveréket kapunk. Aztán mehet a többihez..
  4. Ebbe a fantasztikus illatú pácba forgassuk a csirkemell kockákat, és hagyjuk állni a hűtőben őket, úgy két órán keresztül. Amíg a husik pihennek…

A curryszósz elkészítése

  1. Tegyünk fel közepes lángra egy nagyobb edényt- lábast vagy mélyebb serpenyőt, amiben elfér egy nagy adag ellenállhatatlan szósz.
  2. Öntsünk bele pár löketnyi olívaolajat, szórjuk bele az apróra vágott hagymát, chilit, gyömbért és a felaprított koriander felét, és pirítsuk úgy 10-15 percig, míg szép aranybarna színe nem lesz a hagymának.
  3. Ezt követően a fűszerek kerülnek az edénybe, szépen sorban. Kevergetve pirítsuk kicsit, majd jöhet a fűszerek mellé a paradicsom, ezután húzzuk fel egy kis alaplével (2 dl).
  4. Rotyogjon alacsonyabb lángon körülbelül 20 percig, aztán adjuk hozzá a mandulát és a kókuszreszeléket, majd sózzuk, borsozzuk.
  5. Végül utolsó lépésként keverjük bele a kókusztejet a szószba. Úgy 20 percnyi főzés után kóstoljuk meg, és ha úgy érezzük elbír még egy kis ízt, nyugodtan adjunk hozzá a korianderből és a chiliből. Míg a szósz rotyog…

Húsnyársak elkészítése

  1. Addig készítsük elő a húsnyársakat, vágjuk kockára a paprikákat és a maradék citromot. Ha már elég ideig csücsültek a husik a hűtőben, készíthetjük a nyársakat: citrom, husi, paprika és így tovább, arra figyeljünk, hogy ne legyenek túl szorosan.
  2. Míg a húsokat a grillserpenyőben megsütjük közepes lángon, addig készítsük el a köreteket is.
  3. Ha már minden készen áll arra, hogy tálalhassunk, kanalazzunk egy adag szószt a tányérra, fektessük mellé a husinyársat és néhány kanálnyi joghurttal és korianderlevéllel díszítsük.
  4. Ezek mellé kínáljuk az általunk választott köretet.
  5. Egy pohár hideg sör és kész is a vacsora. Köretnek tálalhatunk párolt rizst vagy kuszkuszt, és ha van időnk, készíthetünk naan kenyeret is, ha épp nem kapható valamelyik szupermarketben.. :)
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 151
elküldve: 0
receptkönyvben: 42
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Róka a fazékban

Mióta szakács: 2016.02.11.
12 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: grill
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

indiai csirkenyárs, fűszeres csirkenyárs curryszósszal

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

385
csirkemell filé 800 g
szegfűszeg 1 teáskanál
római kömény 1 teáskanál
füstölt pirospaprika 2 teáskanál
garam masala 2 teáskanál
citrom 2 db
citromlé 1 citromból nyert
fokhagyma 4 gerezd
gyömbér 1 hüvelykujjnyi
joghurt 6 ek
pritaminpaprika 2 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
chili 1 db
koriander 1 csokor
olívaolaj 3 ek
garam masala 1 teáskanál
koriandermag 1 teáskanál
kurkuma 2 kávéskanál
görögszéna 1 teáskanál
mandulapehely 6 teáskanál
kókuszreszelék 50 g
konzerv paradicsom 600 g
csirke alaplé 2 dl
kókusztej 400 ml
0 ízlés szerint