Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Grillezett karfiolfej görögösen, zöldcitromos-mentás pisztáciamártással Steiner Kristóftól

Grillezett karfiolfej görögösen, zöldcitromos-mentás pisztáciamártással Steiner Kristóftól
Grillezett karfiolfej görögösen, zöldcitromos-mentás pisztáciamártással Steiner Kristóftól
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Aki ismeri és szereti a receptjeimet, tudja: az egészben sült karfiol óriási kedvencem - első szakácskönyvemben "Világbéke Karfiol" néven szerepel, tekintve, hogy az izraeliek és palesztinok egyformán odavannak érte, és hitem szerint ha valami, valaha békét hoz a világra, az bizony a gasztronómia lesz: lakomázás közben minden konfliktus elsimul. A világjáró karfiolom most - új otthonunk előtt tisztelegve - görögös bundába, azaz szószba burkolózik: a falucskánkkal szemközti szigeten, Aeginán termesztik Európa pisztácia szükségletének közel felét, zöldcitromtól roskadoznak a fák a házunk körül, fokhagyma pedig minden tisztességes görög fogásba kerül - az édességeket kivéve, persze. Így látott napvilágot ez a mennyei manna, amely most már nem csak Izrael és Palesztina, de két választott otthonom, Tel Aviv és Methana között is hidat épít.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A karfiolt egészben - levelestül - főzöm elő, sós-borsós vízben, amelyet megkínálok egy fokhagymagerezddel, sóval-borssal és egy ágacska mentával, majd tíz perc után, ha kissé megpuhult, kiemelem, és kettényesem.
  2. Az egyik felét alaposan bekenceficézem egy evőkanál Flora margarinnal, sózom-borsozom, majd egy száraz serpenyőbe fokhagymát préselek, és alaposan megpirítom a fél karfiolt, minden oldalon. A sütögetés utolsó percében hozzáadom az őrölt kakukkfüvet is. Hozzám hasonlóan karamellmániások egy kis természetes szirupot - rizs, agave vagy juhar - is csurgathatnak alá.
  3. Kitessékelem a serpenyőből, és félreteszem, majd apróra nyesegetett hagymát és fokhagymát pirítok, aprítva rászórom a karfiol másik felét, sózom és borsozom, majd mehet bele a pisztácia is - és még mielőtt barnulni kezdene, felöntöm épp annyi vízzel, hogy a botmixer kényelmesen vigye. Ekkor érkezik rá a margarin maradéka, a zöld citrom leve, majd a menta, és az egészen sima krémmé keverem.
  4. Megjegyzem, száraz fehérborral megbolondítva is mennyei. A szószt az aranybarnára pirult karfiolra csurgatom, megszórom még egy kis pisztáciával és csini mentalevelekkel, és készen is áll rá, hogy bárkit lenyűgözzön #NövényiHétfő-n, vagy a hét bármely napján, bármilyen napszakban. Igen, még késő éjszakai "midnight snackként" is - sőt, olyankor esik a legjobban...

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 963
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
986 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
fogás: főétel

egyéb elnevezések

egyben sült-főtt karfiol

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

415
karfiol 1 db
margarin 2 ek
menta 1 szál
kakukkfű 1 ek
fokhagyma 4 gerezd
pisztácia 10 dkg
limelé 1 lime-ból nyert
vöröshagyma 0.5 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint