Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Grízes börek

Grízes börek
Grízes börek
60 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A krétaiak méltán híres édessége, melyet jeles napokon szoktak készíteni.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Töltelék: a búzadarát, pudingport és vaníliás cukrot elkeverjük, majd fokozatosan adagolva hozzáadjuk a tejet is. Tűzre tesszük, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levesszük, és belekeverjük a vajat.
  2. Közben a tojásokat a cukorral és a vanília aromával kikeverjük, majd a grízes masszába forgatjuk.
  3. Egy csomag réteslapot egy magas falú tepsibe rétegezünk az alábbiak szerint. Először a tepsit kenjük ki olvasztott vajjal, erre egy réteslap jön úgy, hogy a szélei kilógjanak, vajjal megkenjük, és egy kevés morzsával megszórjuk. Majd a következő három lapot ugyanígy helyezzük rá.
  4. Ezután belesimítjuk a grízes masszát, a kilógó réteslapokat ráhajtjuk, majd a következő "4" réteslapot ugyanúgy helyezzük rá, mint ahogy az aljába tettük (lapok közé vaj - morzsa). A réteslapok széleit kissé belenyomjuk a tepsi oldalába, hogy ne lógjon ki.
  5. Ezután egy éles, vizes késsel 12 egyenlő kockára vágjuk, de csak óvatosan!
  6. Sütés: kb. 170-180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig, vagyis amíg a teteje is megpirul.
  7. A sziruphoz valókat kevergetve fölforraljuk, majd a fahéjat kivéve belőle hűlni hagyjuk.
  8. Amikor a kész börek már nem túl forró, de még meleg, a langyos sziruppal rálocsolunk, és hagyjuk, hogy a tészta mind magába szívja (többszöri adagban fogja csak beszívni). Az eredeti receptben a sziruphoz 50 dkg cukrot és 4 dl vizet írnak, nekem ez kicsit soknak tűnt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 39x22 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 11 757
elküldve: 11
receptkönyvben: 259
elkészítve: 6/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
478 recept

receptjellemzők

konyha: görög
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

galaktoboureko, vaníliás grízes börek, édes börek vaníliás grízzel töltve, sült rakott vaníliás grízes tészta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szaboadel
szaboadel Fri, 2013-08-02 12:59

Kedves "Katharosz"!
Nagyon érdekesnek találom ezt a sütit, úgyhogy elmentettem és ki fogom próbálni,azt
szokták mondani "egy misét megér".
Üdv.további szép napot kívánok: Adél

katharosz
Katharosz / katharosz Fri, 2013-08-02 23:49

Kedves Adél!
Ha szereted az édest, javaslom, mert tényleg finom, én is érdekesnek találtam és kipróbáltam, nálunk bejött.
Üdv. Kati

954
réteslap 8 db
vaj 8 dkg
zsemlemorzsa 3 ek
vaj 2 dkg
tej 1.4 l
búzadara 200 g
vaníliás pudingpor 1 tasak
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 5 dkg
tojás 4 db
cukor 20 dkg
vaníliaaroma 1 teáskanál
cukor 30 dkg
víz 3 dl
fahéjrúd 1 db
citromlé 1 citromból nyert