Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Grízes kontra diós-grízes tészta

Grízes kontra diós-grízes tészta
Grízes kontra diós-grízes tészta
30 perc / előkészület: 5 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szinte már mindenki tett fel grízes tészta receptet....gondoltam, épp itt az ideje, hogy én is feltegyem az én verziómat :).....ahány ház, annyi grízes tészta - is :)......egyszerű és mégis finom.....én - már régen - kicsit felturbóztam.....nagyon finom így, próbáljátok ki.....amúgy a sima változatot is szeretjük, de évezredekkel ezelőtt, mikor megalkottam ezt a verziómat :), hol simán, hol így készítem.....attól függ, hogy jön ki a lépés :)..........

hozzávalók / 4 adag

  • 2 ek disznózsír (lehetőleg házi)
  • 1 bögre búzadara (3 dl-es bögrével mérve)
  • 4.5 dl víz
  • 0.5 kávéskanál (a grízbe)
  • 25 dkg tészta (szélesmetélt)
  • 20 dkg dió (ízlés szerint - darálva)
  • 4 ek cukor (ízlés szerint)
  • 4 ek sárgabarackdzsem (ízlés szerint - lehetőleg házi, én saját készítésűt használok)
  • 2 csomag vaníliás cukor (ízlés szerint - lehet bourbon vaníliás cukor is)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsírt felforrósítjuk, ráöntjük a búzadarát, elkavarjuk, majd közepes hőn aranybarnára pirítjuk, állandó kavargatás mellett. Vigyázni kell vele, mert az elején nehezen pirul, aztán hirtelen kezdi el a pirulást :), ekkor gyors tempóban kell kavargatni, de meg kell, hogy piruljon, úgy lesz finom.
  2. Ha megpirult, felöntjük a vízzel, sózzuk, megkavarjuk - közben lejjebb vesszük a hőt, s addig főzzük csak, amíg a víz már nem látszik rajta! Ekkor lekapcsoljuk a hőt, és fedővel befedjük, állni hagyjuk. Ezalatt sós vízben kifőzzük a tésztát - ki, milyen keménységűre szereti, olyanra főzi! Ha megpuhult, leszűrjük, egy tálba öntjük, a grízt átkavarjuk, klassz pergős lesz.
  3. Először csak a gríz felét adjuk a tésztához, s jól elegyítjük vele, majd a másik felét is hozzáadjuk, összekavarjuk. Ez így már tálalható is tetszőlegesen porcukorral, dzsemmel, lekvárral. De! Próbáljátok ki a következőképpen!
  4. A grízes tészta felét - nagyjából, de lehet az egészet is - átszedjük egy másik jénai tálba, tetejére öntjük a darált diót - tetszés szerinti mennyiséget -, összekavarjuk vele! Isteni így! Tálaláskor én kristálycukorral s egy kis vaníliás cukorral szórom meg, s a tetejére pedig a sárgabarackdzsem kerül! Isteni étek! Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!
  • elkészítettem: 1000 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 610
elküldve: 0
receptkönyvben: 65
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
179 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

darás tészta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

921
disznózsír 2 ek
búzadara 1 bögre
víz 4.5 dl
0.5 kávéskanál
tészta 25 dkg
dió 20 dkg
cukor 4 ek
sárgabarackdzsem 4 ek
vaníliás cukor 2 csomag