Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gríztorta a Planétásból

Gríztorta a Planétásból
Gríztorta a Planétásból
30 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Remélem, van köztetek olyan, aki ismeri a Planétás receptkártya sorozatot, és sok olyan is, aki féltve őrizgeti - mint mi is - és gyakorta süt-főz is belőle. Aki olyan szemtelenül fiatal, hogy még nem hallott róla, annak annyit, hogy kb. 25 évvel ezelőtt megjelent receptkártya sorozat volt, azt hiszem kéthetente adtak ki belőle egy-egy csomaggal, és eltartott talán egy évig is, mire mindet összegyűjtötte az ember. Szerintem a '80-as évek óta nem adtak ki olyan összetett, szuper receptekkel teli gyűjteményt, mint a Planétás, amiben a gyümölcsbefőzéstől kezdve a vendégváró különlegességekig mindig találtunk valami kedvünkre (és a család kedvére) valót. Mindig nosztalgikus érzés fog el, ahányszor csak ránézek anya konyhájában a kissé ütött-kopott dobozra, benne a szamárfüles, néhol ételfoltos receptkártyákra, tolulnak a a gondtalan gyermekévek élményei. Anyukám szerint mindig is önálló, talpraesett kislány voltam, így kivívtam azt a "megtiszteltetést", hogy olyan 5-6 éves koromban már leküldött a bérház alatt lévő könyvesboltba azzal, hogy vegyem meg a következő Planétást. Igen, én ezt akkor megtiszteltetésnek éreztem, hogy igazi pénzzel mehetek igazi boltba vásárolni. Amikor hazaértem, izgatottan bontottuk ki a folpack borítást - ja kérem, 1980 akárhányban nem voltak csilli-villi csomagolóanyagok - és az izgalom, amit akkor éreztem, körülbelül azzal ért fel, hogy vajon milyen képregény lesz a Donald rágóban. Sőt. Szóval, külön kis délutáni program volt, az újdonsült kártyák nézegetése, rendszerezése. Azt hiszem, a gasztronómia iránti szenvedélyemet akkor alapozta meg anyukám, észrevétlenül.
Ez a recept a Planétásból van, és úgyszintén gyerekkoromat juttatja eszembe, nagymamám is sokszor készítette, házi baracklekvárral kente meg, anya is, nagyobbacskán én magam is, sőt, ha jobban visszemlékezem, ez volt az első édesség, amit életemben elkészítettem. Kérem, hogy a csúcsgasztronómia iránt elkötelezettek, az egészséges táplálkozás hívei most lapozzanak tovább, ez nem az a recept. Pudingpor, zacskóból. És kakaós tejbegríz, jó sűrűn. :) De én akkor is szeretem.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Gyakorlatilag ízlés szerint bármilyen pudingporból elkészíthető, de a legfinomabb vaníliással, baracklekvárral. Nekem most csak egyetlen zacskó eperpudingom volt otthon (ez is kész csoda), így azzal készítettem. Ha van műanyag kuglófformánk (a képen látható olyanban készült, amúgy Tupperware) akkor először a pudingot kell beleönteni a vizezett formába, majd dermeszteni, és arra jön rá a tejbegríz.
De igazándiból jénaiban "autentikus", úgy a retró. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Fél liter tejet felforralunk, belekeverjük a búzadarát, 5 evőkanál cukrot, a kakaót, és addig főzzük, amíg sűrű masszává nem válik. Ezután vízzel kiöblített jénai tálba öntjük.
  2. Ha kihűlt és megdermedt, a tetejét nem túl vastagon megkenjük lekvárral.
  3. A pudingot a csomagoláson lévő leírás szerint elkészítjük és a lekváros réteg tetejére öntjük.
  4. Hűtőben jól lehűtjük, hogy könnyen szeletelhető legyen.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 39 168
elküldve: 17
receptkönyvben: 825
elkészítve: 20/39
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 8 főre

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

somitimi
somitimi Sun, 2012-08-26 22:27

Lehet, hogy velem van a baj, de a kép és a leírás nem áll összhangban. Ha a grízmasszát teszem alulra a tálba, és rá a pudingot, nem pont fordítva kéne kinéznie? Egyébként jól néz ki, nagyon tetszik meg is fogom csinálni a napokban.

Andicsa
Andicsa Sat, 2012-07-28 18:59

Sziasztok! Én puncs pudingból csináltam és lekvár helyett mézet + málnát tettem a két réteg közé. Szerintem nagyon feldobta!

Levendula
Levendula / Levendula Thu, 2012-05-17 16:04

Jaj, nekem is megvan a Planétás és még egészen jól néz ki a doboz is! :-)
Ezt én csokis-vaníliás stílusban szoktam csinálni ... de már milyen régen nem főztem meg!
Köszi, hogy felemlegetted, már úgyis régen volt és a kártyákat is régen lapoztam át ....

kcsgdvntrt
kcsgdvntrt Tue, 2012-02-28 21:02

Erre a planétásra én is emlékszem :) Megcsináltam múlt héten kétszer is ezt "tortát", vaníliapudinggal, baracklekvárral, de nekem a lekvár miatt nem ízlett annyira. Másodjára anélkül csináltam. Úgy viszont nagyon finom! :)

Dandera
Dandera Fri, 2012-02-24 22:27

Életem legelsö saját készítésü "tortája" volt már jó régen :) én puncsos pudinggal csináltam:) hétvégén nosztalgiázok egyet és megcsinálom :)

dius0306
dius0306 / dius0306 Tue, 2012-01-10 12:01

A gríz éppen most hűl a spajzban, remélem, jól fog sikerülni, hogy meglephessem vele este a barátomat a születésnapján. :) Sajnos én már nem emlékezhetek ezekre a kártyákra, de ez a torta nagyon tetszik, ha jól sikerül, biztosan többször is el fogom még készíteni. Köszönet érte (és a kép is gyönyörű).

onicsicsi
onicsicsi / onicsicsi Thu, 2011-07-07 21:22

Ó, ilyet én is főztem! Anyukáméknál ott lapul az egész sorozat, műanyag barna tartóval együtt. Sőt mi több, egy barátom édesapjának keze munkáját dicséri a Planétás-dizájn.
Nagyon tetszik a stílusod, írásban és főzőcskézésben egyaránt, a levendulás receptjeidet követve találtam a többire is :o)

mady
mady Sun, 2011-07-03 12:38

Pont ma jutott eszembe,hogy mennyire szerettem ezt a gríztortát gyerekkoromban,de anyukámnál vannak a kártyák 400km-re.Gondoltam mielőtt telefonos segítséget kérek,megpróbálom a neten megkeresni a receptet,de nem sok reményt fűztem hozzá...Kellemes meglepetés volt,hogy megtaláltam!Jó volt olvasni a bevezetődet,nosztalgiáztam egy kicsit :-)Köszi a feltöltést!

Sungolyo
Sungolyo Fri, 2011-04-08 19:13

Kedves Strawberry,

Ez a bevezeto a receptedhez nagyon szivet melengeto volt. :) Bennem is elkezdtek tombolni az emlekek. Ki fogom probalni.

buddhanya
buddhanya Thu, 2010-09-16 16:22

 oh , igen a planétás :) nekem is van ,de régen vettem elő. Az internet átka ? :)

édesség
édesség Mon, 2010-09-13 17:55

Szia Juci!
Ma ezt készítettem el a gyermekeimnek uzsonnára, nagy sikere volt! Köszönet a receptért! édesség

NLynda
NLynda / NLynda Fri, 2010-09-03 18:46

Én nem ismerem a Planétás recepteket,de ez a recept valami isteni lehet..Ki fogom próbálni!!(És megkérdezem Anyukámat,hátha neki megvannak azok a receptek..^^ ) Köszi,hogy feltetted...

Amurath
Nyulas / Amurath Fri, 2010-09-03 16:20

Kedves Juci, én 28 vagyok, és emlékszem, amikor anyukámmal nagy izgatottan bontogattuk a postán érkező kis Planétás csomagokat. Ma is megvannak, és bizony, nincs még egy ilyen receptgyűjtemény, a mai napig fűzünk-sütünk belőle! Én is tettem fel néhány receptet ide a Nosalty-ra, amit abból készítettem. Üdv, Zsuzsa

260
tej 1 l
búzadara 150 g
cukrozatlan kakaópor 2 púpozott ek
cukor 9 púpozott ek
sárgabaracklekvár 2 ek
vaníliás pudingpor 1 csomag