Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Guba special felturbózva

Guba special felturbózva
Guba special felturbózva
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem kívánta senki a családban a hagyományos cukros tejjel leőntőtt változatát. Így találtam rá Tóth Tamás receptjére, amit még megturbóztam egy kicsit!
Még egy kis mézzel megcsurgatva a végén ...

hozzávalók / 4 adag

A gubához

A turbózáshoz

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kiflit 10-12 mm széles karikára vágjuk. A tejből a tojások cukorral elkevert sárgájával, a vaníliával, a megmaradt rummal, a vaníliás cukorral madártejszerű főzetet forralunk.
  2. Egy nagy jénai tálat kivajazunk, zsemlemorzsával megszórjuk. A forró madártejbe szűrőszerű lyukacsos kanálon belemártjuk a kiflikarikákat, hagyjuk, hogy néhány pillanatig magukba szívják a nedűt.
  3. A jénaiba egy sort rakunk belőle. Erre darált és cukorral vegyített mákot rétegzünk, majd mazsolával is meghintjük. Addig ismételgetjük, amíg a kifli elfogy. Eddigre illik a madártejnek is kifogynia, ha még maradna belőle, óvatosan, egyenletesen csurgassuk a guba tetejére.
  4. A két tojásfehérjéből és a porcukorból habot verünk, majd betakarjuk vele a tálban lévő gubát. A tetejére még egy kis cukrot is hinthetünk, a sütéskor szépen karamellizálódik a tetején.
  5. Az egészet előmelegített sütőben sütjük (amíg a hab egy kis halványbarnás árnyalatot kap).

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x40x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 48 791
elküldve: 13
receptkönyvben: 502
elkészítve: 24/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Tityiapu

Mióta szakács: 2009.04.02.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

extra mákos guba, vaníliás mákos guba rumba áztatott aszalt gyümölcsökkel

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

katyka57
katyka57 Sun, 2014-01-05 17:53

Kedves Tityiapu! Nagyon megörültem a receptednek, mert én is Tóth Tamás receptjét turbóztam, illetve alakítottam a saját ízlésünkhöz. Tehát az alap az övé, de: a 30dkg cukor nekem is horrornak tűnt, nem is került bele annyi, a vanilíás cukrot, egy csomaggal a tejbe teszem, a tojás sárgájával kb. 15 dkg cukrot keverek ki, ez is a tejbe kerül. A lerakásnál én egy sor kiflit rakok, rá szilvalekvárt::) , nagyon finom! , erre jön a cukros darált mák, újra kifli, lekvár, mák, és végül kifli. a tetejére pedig a tojásfehérje felverve a porcukorral. Kb. 15 perc sütés szükséges. Leginkább másnap finom, addigra összeérnek az ízek:))
Van fényképem is erről, de ide nem tudom felrakni:((

randrea
Andrea / randrea Sat, 2013-08-03 14:01

Kedves Tityiapu!

Nem a kedvencem a mákos guba, legalábbis eddig nem volt a kedvencem. De ez nagyon finom!!!!! Nem is tudtam leállítani magamat az evéssel! :-) Köszönöm a receptet!

myldy
myldy Thu, 2013-01-10 11:38

Ez a guba igy naaaaggggyon finom! Férjem miatt kerültem a mákos recepteket,de ez az ő szivébe is belopta magát! Köszi!! :)

bigtityi
Tityiapu / bigtityi Wed, 2013-01-09 17:21

Szia! Igen, de csak az íze miatt... ha nem szereted a vaníliás cukrot, jó bele a sima is.

sütigyáros
sütigyáros Wed, 2013-01-09 13:30

Szia! azt szeretném kérdezni, hogy tényleg 10-15 csomag vaníliás cukor kell bele?? köszi

1513
kifli 10 db
mák 20 dkg
cukor 30 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojássárgája 2 db
mazsola 1 marék
tej 1.5 l
margarin 1 ek
zsemlemorzsa 2 ek
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 10 csomag
vaníliaaroma 1 teáskanál
rum 30 ml
aszalt gyümölcsök 5 dkg
tojásfehérje 2 db
vaníliás cukor 5 csomag
porcukor 1 ek