Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gulyásleves ahogy BackerMan készíti

Gulyásleves ahogy BackerMan készíti
Gulyásleves ahogy BackerMan készíti
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik leghíresebb magyar étel. Szinte bárhol a világon a gulyás szó hallatán a magyarok jutnak az eszükbe.

Az egyik kedvenc levesem. Szeretem, mert kiados étel és finom. Bár rengetegszer ettem, de ez volt az első alakom, hogy elkészítsem. A legjobb kint a szabadban bográcsban megfőzni. Nekem kötelező hozzá a friss kenyér és az erős paprika. Sikerem is lett.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Aki még nem evett, annak kötelező. Ha vega vagy, akkor hagyd ki a húst, és úgy készítsd el.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vöröshagymát apróra vágjuk, és a zsiradékon elkezdjük dinsztelni (én ilyenkor szoktam rátenni egy tk sót, mert szerintem könnyebben fonyad). Rádobjuk a szemes borsot és az egész köményt. Ha a vöröshagyma átpirult, akkor tegyük bele az egyik fokhagymát apróra vágva.
  2. Dobjuk bele a felkockázott húst, és pirítsuk, amíg átfehéredik, de ne eresszen még levet. Fére huzzuk és rádobjuk az őrölt paprikát, és kis lángon pirítjuk tovább ne hogy megégjen a paprika mert akkor megkeseredik. Felöntjük kb. 1 l vízzel, és kb. 10 percig főzzük.
  3. A zöldségeket megpucoljuk, és felaprítjuk. Mikor kész, rátesszük a húsra, és annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje. Hozzáadjuk a gulyáskrémet és a paprikakrémet is.
  4. Erősen forraljuk jó 10 percig, és rátesszük a zöldeket és az erőspaprikát. Felengedjük a megfelelő mennyiségű vízzel. Forrás után még ízesítjük, és készre főzzük.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 183
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

BackerMan

Mióta szakács: 2012.05.19.
39 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

sertésgulyás, gulyásleves kelkáposztával, gulyás, gulasch

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sz-es
BackerMan / Sz-es Thu, 2012-11-15 19:20

Köszönöm, hogy hozzá szóltok a recepthez. Úgy gondolom, hogy mindenki ízlése szerint készíti el az ételeket és ha valakinek tetszik akkor elkészíti saját magának is vagy a saját verzióját. Szerintem nem lenne értelme az ilyen és hasonló web szakács könyveknek, ha mindenki egyformán főzne ugyanazzal az ízekkel.
A hiányosságot javítom a receptben. Köszi!

cartelli
cartelli Wed, 2012-11-14 17:07

Bocsi, hogy beleszólok, de a gulyás alapja a pörkölt, márpedig a pörkölt attól lesz pörkölt, hogy a zsírban megdinsztelt hagymát jól beszórjuk pirospaprikával és MEGPÖRKÖLJÜK, azaz addig sütjük míg a pirospaprika meg nem PÖRKÖLŐDIK, ez adja meg az igazi pörkölt ízét, ha kész mehet rá a hús és addig kell együtt pörkölni tovább, míg a hús ki nem fehéredik, utána felöntjük annyi vízzel, ami éppen-hogy ellepi és így készítjük el a gulyás pörköltalapját.
Ja, és amiről itt fent beszélgettek annak köze sincs a gulyáshoz, mert mint a nevéből is ki lehet következtetni gulyás csak marha lehet, disznóból meg nem lesz marha, csak azokból akiket át lehet verni disznóból készült un. "gulyással", jobb lenne inkább "kondás levesnek" hívni...
(nem rátok gondolok, mert látom azért ti tudjátok miből igazi a gulyás)

Sz-es
BackerMan / Sz-es Wed, 2012-11-14 16:45

Szia! Köszönöm a hozzászólásod.
Igen, jó írtad nagy hő kell hozzá. Lehet, hogy elfelejtettem jelezni a receptbe, de hogy a piros paprika ne égjen meg félre kel húzni a lábast. Valószínű egyértelműnek gondoltam.
A mi családunkba szoktuk egészben használni a szemes borsot levesekbe. Igaz fenn áll a veszélye, hogy rá harapunk, de ez még izgalmasabbá teszi az evést. :)
A zöldség adagolás azért van mert más a főlési idő. Igaz a zöldje nem föl szét. A paprikát mindenféleképpen utoljára rakom bele, mert félő, hogy ki fől a vége, és az egész erős lesz az egész.
Nálunk nem mindenki szereti a marha húst. Igen, marhából az igazi, de ára is van. :)
Nem hallottál még hamis gulyáslevesről? Azt szinte minden üzemi konyhán készítenek.
Én így készítem a gulyáslevest. Van aki másként. Ha gondolod elkészíted így, nálunk nagy sikere volt.

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-11-14 17:05

Szió,
nagyon örülök, hogy nem sértődtél meg:) A kezdők miatt célszerű lenne átjavítani a pirospaprikás részt. Én egyszerre teszem bele a zöldséget és mindent, nem aprózom el. Még sose főtt szét semmi. Sőt, télen, bogrács helyett a gyorsaság miatt kuktába főzőm, mindent gyorsan belepakolva. A csípős paprika meg aki akar tesz bele. Alapjaiban nincs gondom a leveseddel. A többi szájíz kérdése. Hallottam hamis gulyáslevesről...hát arról meg aztán nem is mondok semmit:))) Nekem gulyásleves az hússal készült gulyásleves, a másik + egy rossz emlékű menzás hamisítvány brrrrrrrrrrrrr

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-11-14 15:42

Szia,
előre is bocsánatot kérek, de van némi gondom....2. pont: beledobom a hagymára a húst, ne eresszen levet, az nagy lángot (magas hőt) feltételez. Utána ráteszem a pirospaprikát, nincs lé!! úgy piritom tovább, annak elég nagy esélye van, hogy a pirospaprika megég, és úgye akkor keserű lesz az étel. A szemesborssal az a bajom, ha arra valaki óhatatlanul ráharap, nem biztos h örülni fog..inkább örölt bors. A 6 főre megadott mennyiségnél én személy szerint keveslem az ízesítőket. A zöldségféléket egybe teszem bele, nem értem a szakaszosságot. Az már biztos egyéni ízlésem, hogy gulyásleves igazából marhalábszárból a legízletesebb. Az ajánlatodat meg végképp nem értem. Ha hús nélkül főzők gulyáslevest, akkor az már valami egész más...inkább zöldségleves féle. Tévedek??

Sancho
Sancho Wed, 2012-11-14 16:52

Egyetértek, háromszor olvastam el, de nekem sehogy se jött be. Főleg, hogy ezt így, bográcsban nem lehet elkészíteni.

232
sertéscomb 40 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fehérrépa 1 nagy db
sárgarépa 3 db
burgonya 3 db
zeller 0.5 db
fokhagyma 3 gerezd
hegyes erős paprika 1 db
0 ízlés szerint
bors 7 szem
köménymag 0.5 teáskanál
gulyáskrém 1 tk
paprikakrém 1 teáskanál
fűszerpaprika 2 teáskanál
zellerlevél 3 db
petrezselyem 0 ízlés szerint
kelkáposzta 1 kis db
napraforgó olaj 1 ek
víz 3 l