Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gulyásleves klasszikusan

Gulyásleves klasszikusan
Gulyásleves klasszikusan
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hozzávalók mennyisége 10 személynek megfelelő mennyiség.

Magyarországon amennyi háztartás, annyiféle módon, változatban készítik el a gulyáslevest. Rengeteg receptet kipróbáltam, mire eljutottam idáig, hogy saját receptet töltsek fel.

A legtöbb recepttel az volt a gondom, hogy amikor elkezdtem, és le volt írva, hogy mi kell, de a mennyiségek sokszor nem mérhetők voltak (gondolok itt: csipet, közepes, csomó, stb.) egy kezdő szakács számára, ellentétben már egy tapasztalttal szemben. Nem csak a hozzávalókkal voltak gondjaim, pár munkaművelet leírásánál is volt ilyen (pl. rántás, habarás, stb.), ami miatt mindig utána kellett nézni, mi mit jelent pontosan, hogy minden a legnagyobb rendben menjen.

hozzávalók / 10 adag

Csontlé

Pörköltalap

Csipetke

Szólj hozzá!

elkészítés

Csontlé

  1. A megmosott sertéscsontot hideg vízben feltesszük főni. (A víz nagy része el fog főni, ezért ilyen sok a javasolt mennyiség.)
  2. A levest lassan felforraljuk. A tetején keletkező habot teaszűrővel leszedjük, és mérsékelt tűzön tovább főzzük.
  3. A zöldségeket meghámozzuk. A tisztított zöldségeket bő vízben jól átmossuk. A zöldségeket ezután felaprítjuk tetszőleges méretűre.
  4. A leveshez 1-1,5 órái lassú forralás után hozzáadjuk a zöldségeket.
  5. Az időközben egyben lévő nagyobb darabokból álló megfőtt csontot és húst kivesszük.
  6. Az elkészült levest levesszük a tűzhelyről. 15 percnyi pihentetés után a levest merőkanállal óvatosan merve szűrőn keresztül átszűrjük.
  7. Nekünk a gulyáshoz 3 liter alaplé kell + a zöldségek.

Pörköltalap

  1. Közepes lángon megolvasztott sertészsírhoz hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, gyakori kevergetéssel aranysárgára pirítjuk. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzáadjuk a fűszerpaprikát, gyorsan elkeverjük, majd kis vizet hozzáadunk. Az edényt visszahelyezzük a lángra, és a pörköltalapot lassan zsírjára pirítjuk.
  2. A pörköltalaphoz hozzáadjuk a 2 cm oldalú kockára darabolt marhahúst. Megsózzuk, őrölt köményt és összezúzott fokhagymát adunk hozzá. Jól elkeverjük, majd fedő alatt lassan pároljuk. Ha a saját levét elfőtte, zsírjára pirítjuk. Ezután annyi vízzel engedjük fel, amennyi a húst éppen ellepi. A párolás-pirítás műveletét egymás után folyamatosan kell végezni. Ha a hús majdnem felpuhult, zsírjára pirítjuk.
  3. Közben a zöldségeket megmossuk és felaprítjuk. A paprikának a magházát kivágjuk, előbb hosszában elfelezzük, majd elnegyedeljük, és végül hosszú csíkokra vágjuk. A paradicsomnak a csumáját kivágjuk. Elfelezzük, majd negyedeljük és cikkekre daraboljuk. A burgonyát meghámozzuk, újra megmossuk, majd 1x1 cm-es kockákra daraboljuk.
  4. A pörköltalaphoz hozzáadjuk a felaprított zöldségeket. Addig pároljuk, amíg a burgonya üveges nem lesz. (A párolással készített burgonya jobban bírja a melegen tartást, kevésbé esik szét.)
  5. A csontlével felöntjük, és lassan készre főzzük. Ha szükséges, sóval utánaízesítjük.

Csipetke

  1. Az alapanyagokat összegyúrjuk, és (kb. 10 perc) pihentetés után 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
  2. Kézzel apró darabkára csipegetjük, hogy nagysága a rizshez hasonlítson.
  3. A csipetkét külön edényben főzzük ki, hogy megpuhuljon.
  4. Tálaláskor adjuk a gulyásleveshez.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 49
össznézettség: 23 904
elküldve: 1
receptkönyvben: 80
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tóni

Mióta szakács: 2019.01.06.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

marhagulyás

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

319
sertéscsont 500 g
sárgarépa 300 g
fehérrépa 250 g
zeller 150 g
víz 6 l
marhalábszár 500 g
sertészsír 100 g
fokhagyma 10 g
vöröshagyma 100 g
fűszerpaprika 15 g
25 g
őrölt fűszerkömény 5 g
tv paprika 200 g
paradicsom 80 g
burgonya 1200 g
finomliszt 120 g
10 g
tojás 1 db