Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gulyásleves marhahúsból, csipetkével

Gulyásleves marhahúsból, csipetkével
Gulyásleves marhahúsból, csipetkével
210 perc / előkészület: 30 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gulyásleves az egyik legmagyarosabb fogásunk. Tartalmas, ízes, nagyon laktató étel. Ezt is sokféleképpen lehet elkészíteni, mi most egy dél-alföldi stílusút mutatunk meg nektek. Szinte bármilyen húst felhasználhatunk hozzá, csirkét, sertést, bárányt, marhát. Igaz, hogy bográcsban a legfinomabb, de a konyhában is szinte tökéletes levest lehet főzni, csak pár alapszabályt kell betartani. A legfontosabb, hogy egy kellően fűszeres pörköltalappal kell kezdeni, többször visszapárolni, hogy a szaftja egyneművé váljon.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Zsíron pirítsuk le a hagymát aranybarnára, majd adjuk hozzá a kápia paprikát, a fokhagymát és a paradicsomot. Kissé pirítsuk le a pörköltalapot, majd mehet bele a marhahús. Sózzuk, borsozzuk meg, adjuk hozzá a fűszerköményt és ízlés szerint a cayenne borsot.
  2. Kezdjük el visszapárolni a húst, ami először levet fog engedni, és hagyjuk, hogy odapörkölődjön az edény aljára. Ezek a pörzsanyagok kellenek a jó leveshez. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst, és vakarjuk fel az odaégett részeket. Pároljuk vissza takarékon, amíg elfő a leve. Öntsük fel ismét vízzel, amíg ellepi a húst, majd pároljuk ismét vissza. Ilyenkor már szépen besűrűsödik a szaftja, szétfőnek a zöldségek.
  3. Mikor zsírjára sült a pörköltalapunk, szórjuk meg fűszerpaprikával, öntsük fel vízzel, és adjuk hozzá a sárgarépát ill. a petrezselyemgyökeret. Sózzuk meg, tegyük hozzá a babérlevelet. Takarék lángon főzzük legalább 2 órát. Mikor már majdnem teljesen puha a hús, adjuk hozzá a burgonyát is, főzzük tovább.
  4. Egy tálban verjük fel a tojást, sózzuk meg egy csöppet, majd adjuk hozzá a lisztet is. Tojás méretétől függően változhat a liszt mennyisége, lényeg, hogy egy kemény tésztát kapjunk, ami nem ragad. Keverjük el egy villával, majd gyúrjuk össze kézzel, amíg egynemű lesz a tészta. Csipkedjünk ki belőle apró darabokat, majd adjuk a leveshez, pár perc alatt megfő.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 252
össznézettség: 14 445
elküldve: 0
receptkönyvben: 91
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1190 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

gulyás

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

304
sertészsír 1.5 ek
vöröshagyma 2 nagy db
kápia paprika 1 db
paradicsom 1 nagy db
fokhagyma 4 gerezd
marhalábszár 40 dkg
sárgarépa 2 nagy db
fehérrépa 2 nagy db
burgonya 30 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 1.5 tk
fűszerpaprika 1 ek
cayenne bors 1 tk
babérlevél 3 db
finomliszt 80 g
tojás 1 db