Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gumbo

Gumbo
Gumbo
110 perc / előkészület: 30 perc főzés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A piacon bóklászva a lánykám meglátta az okrát, és rögtön felkiáltott: gumbo! Neki ugyanis az jut eszébe róla. Az Egyesült Államok déli részén népszerű ez az étel, ami nekem meglepő, mert ez egy tartalmas, laktató étel. Ugyanis lent délen februártól novemberig tart a nyár, a fennmaradó időszak sem olyan hideg, hogy ilyen ételt kívánna az ember vagy legalábbis én. A fűszerkeverék Emeril receptje, ezt csak én "szúrtam" bele, hogy a húsnak egy kis plusz ízt adjak vele. Szóval az elhagyható, mert nem tartozik az eredeti recepthez.

hozzávalók / 8 adag

a rusztikus fűszerkeverékhez

a gumbo-hoz

ajánlat

Párolt rizzsel és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

a rusztikus fűszerkeverékhez

  1. A hozzávalókat összekeverjük, fűszeres üvegcsébe töltve 3 hónapig használhatjuk. Száraz, hűvös, naptól védett helyen tároljuk.

a gumbo-hoz

  1. A csirkecombfilét falatnyi darabokra vágjuk, 1-2 ek rusztikus fűszerkeveréket masszírozunk bele, és hagyjuk állni, amíg sorra nem kerül a gumbo készítésénél.
  2. A szalonnát kockára vágjuk, a zsírját kiolvasztjuk, szűrőlapáttal kiszedjük. Erre már nem lesz szükségünk, csak a zsírjára.
  3. Meghintjük liszttel a forró zsírt, megpirítjuk jó sötét barnára. A liszt mennyisége attól is függ, hogy mennyire húsos a szalonna, ha túl híg lenne a rántás, adhatunk még hozzá, de ne legyen nagyon száraz, mert akkor a zöldségeket nem tudjuk majd dinsztelni. Ha szépen habzik, akkor lesz jó az arány. Állandóan kevergetve pirítsuk, nehogy odakapjon.
  4. Adjuk hozzá a kockára vágott hagymát, paprikát, zellerszárat, a finomra vágott fokhagymát, végül a felkarikázott kolbászt. Néha megkeverve 15-20 percig főzzük. Sózzuk, szórjuk meg a cayenne borssal, jól keverjük össze. Öntsük fel a borral, pár percig kevergessük, az aljára lesült finomságot a fakanállal kapargáljuk fel.
  5. Rakjuk bele a csirkecombot, kakukkfüvet, babérlevelet, öntsük hozzá a paradicsomlevet, kockázzuk bele a paradicsomot, öntsük fel a marha alaplével, végül cukrozzuk. Felforraljuk, majd kis lángon főzzük 15 percig.
  6. Most következik az okra, ha friss, akkor 10 percig főzzük vele, ha fagyasztott, akkor csak 5 perc kell neki.
  7. Legutolsó a garnéla, amivel további 5 percig főzzük. Tűzről levéve megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 8 283
elküldve: 1
receptkönyvben: 44
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
719 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

amerikai csirkés rákos egytálétel, fűszeres csirkés rákos zöldséges egytálétel, gumbo csirkével és rákkal

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

453
fűszerpaprika 2 ek
cayenne bors 0.5 ek
fekete bors 1.5 ek
fokhagymapor 2 ek
vöröshagyma 1 közepes db
2 ek
oregánó 1 ek
kakukkfű 1 ek
csirkecomb 50 dkg
füstölt szalonna 20 dkg
finomliszt 4 csapott ek
vöröshagyma 1 nagy fej
piros kaliforniai paprika 0.5 közepes db
halványító zeller 1 közepes szár
fokhagyma 5 gerezd
csípős kolbász 20 dkg
cayenne bors 1 teáskanál
2 teáskanál
fehérbor 2.5 dl
kakukkfű 3 szál
babérlevél 3 db
paradicsomlé 2.5 dl
paradicsom 1 közepes db
marha alaplé 1 l
cukor 1 ek
okra 20 dkg
garnéla 20 dkg
petrezselyem 0 ízlés szerint