Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gumipogácsa - Burgonyás pogácsa 9.

Gumipogácsa - Burgonyás pogácsa 9.
Gumipogácsa - Burgonyás pogácsa 9.
48 perc / előkészület: 30 perc sütés: 18 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkoromban Nagymamám készített mindig ilyen pogácsát, amit felénk, Tolna megyében Gumipogácsának hívtunk. Imádtam, de sajnos receptet nem tudott adni hozzá, hiszen mindent csak úgy "érzéssel" tett a tésztába, mérleg nélkül. Néhány éve azonban sikerült végre rálelnem a titok nyitjára, így amikor nosztalgiázni szeretnék, akkor elkészíthetem a saját Gumipogácsámat!

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Nasinak szoktam sütni, de egy kiadós leves után tökéletes második fogásnak is.
Kb. 90 db lesz belőle.
 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, összenyomjuk, langyosra hűtjük, majd összegyúrjuk a liszttel és a zsírral.
  2. Az így kapott tésztát kb. 1 cm magasra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk (nálam 4,5 cm-es a szaggató).
  3. Sütőpapírral bélelt tepsin (a sütőpapír persze elhagyható, hiszen ennyi zsír mellett bizutosan nem ragad le, de így könnyebb tisztán tartani a tepsit, ami nem utolsó szempont) előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Félidőben érdemes megfordítani, hogy mindkét oldala szépen piruljon.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 34
össznézettség: 87 087
elküldve: 16
receptkönyvben: 707
elkészítve: 55/69
Facebookon megjelent: -

szakács

TkT

Mióta szakács: 2011.02.11.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: pogácsa
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

krumplis pogácsa, burgonyás pogácsa, pogácsa élesztő nélkül, tojás nélküli pogácsa

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Rebeka1011
Rebeka1011 Sun, 2019-05-19 17:10

Ahhh, hogy én ezt a receptem már mióta kerestem. Mindenhol csak zsírban, vagy olajban javasolják kisütni, de nekem éppen erre a sütőben sütött lapos pogácsára volt szükségem, mert nosztalgiázom, már több tucatnyi receptet átolvastam, de nem találtam ezt a verziót. Végre megvan. Jöhet a próbasütés. Ha rátalálok ugyan arra az ízre, örök hálám a feltett receptedért :) Előre is nagyon köszönöm, remélem ez az, amit már olyan régen kerestem.

Picuur
Picuur Sat, 2018-07-28 18:46

Kedves Tkt!

Mikor van félidő, vagyis hány percig kell sütni? 220 fok az alsó-felső sütéssel értendő?

Köszönöm!

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2014-03-28 06:54

Nagyon koszonom ezt a receptet! Amikor a ferjem megkostolta, azt mondta, hogy gyerekkori emlekeket idezett fel benne, pedig mar o is 74 eves. Nem messze Tolna megyetol, a Csepel sziget csucske ahol a ket Duna- ag talalkozik, ott nott fol. Kesobb megjelent a fiam es megkinaltam a pogacsaval, az is azt mondta, hogy a Mami szokott ilyet sutni amikor gyerekkoraban ott nyaraltak. Szoval nagyon orulok a receptnek…es meg milyen egyszeru es olcso… en ugyan margarinnal keszitettem, mert itt nem lehet olyan zsirt kapni mint otthon, ugy hogy nem is hasznalok soha zsirt.
Udvozlettel: Veronika

Kőszegi nagypapa
Kőszegi nagypapa Sun, 2013-08-25 17:40

Kedves bautsino!

Köszönöm a segítségét. Elkészítettem a pogácsát a recept szerint. Tényleg nagyon jó. Kisütés előtt a tészta valóban gumiszerű.
Köszönöm.

bautsino
TkT / bautsino Wed, 2013-08-21 15:17

Kedves Kőszegi nagypapa,
Sima BL-55-ös finomliszttel készül & a tetejét nem szükséges megkenni!
Remélem ízlik majd!
Üdv!

Kőszegi nagypapa
Kőszegi nagypapa Wed, 2013-08-21 15:08

HI!
Szeretném kipróbálni ezt a "gumipogácsa" receptet, de elakadtam már az elején! Milyen lisztet célszerű használni? Grízes, sima??? Sütés előtt le kell kenni valamivel a pogácsák tetejét, vagy ez nem szükséges? Kérem írják meg nekem.

Üdv.: Kőszegi nagypapa

soju11
soju11 Mon, 2012-09-24 09:38

Köszi a receptet, már 2x megsütöttem. A fiam tejfehérje allergiás, így nagyon örültem, hogy végre egy tejmentes pogácsára bukkantam.

moncheri74
moncheri74 Fri, 2011-11-25 13:05

Jaj, ez ISTENI! Gyerekkori kedvenc. És ha marad - másnap reggelire teával.....
Köszi hogy feltetted. :)

Anita427
Eternity / Anita427 Sat, 2011-10-29 12:09

Hellóka :-) Ma megsütöttem ezt a pogit.....hm,isteni finom lett,pedig én nem vagyok egy nagy pogi rajongó,de ez nagyon ott van!!!! Bár picit változtattam, én zsír helyett növényi margarint+tehénvajat használtam fele-fele arányban,de ígyis tökéletes,majd próbizzátok ki :-)) Jaaa,és sütőben sütöttem. Kösziiiiiiiiiiiiii kedves TkT :-*

mated7
mated7 Sat, 2011-09-24 18:44

kedves Tkt! megcsináltam ugy ahogy írtad sütőben, stb. Nagyon finom lett!! Köszi a receptet. üdv:Éva

Fabika
Fabika Sat, 2011-09-24 14:44

Hú, én ilyet Hévíz környékén ettem és nem győztem egyiket a másik után tömni magamba. Azt is sütőben sütötték, nem olajban. Mindenképp megcsinálom így ahogy a receptben van.

varikriszti
varikriszti Thu, 2011-03-31 13:06

Kedves Tkt!Bocsi,de Én nem kritizálni akartam csak leírtam, mi hogyan készítjük.Elhiszem,hogy ez a módszer is jó különben nem írtad volna le!Üdv.:Kriszta

bautsino
TkT / bautsino Thu, 2011-03-31 16:59

Kedves Kriszta! Tőled nem vettem kritizálásnak! :) Én bocsi, ha félreérthető voltam!! Üdv, Tkt

mézecske74
mézecske74 / mézecske74 Thu, 2011-03-31 07:31

Én is kevesebb zsírral szoktam csinálni mert csak locsok a zsírban .Én 5dkg zsírt használok mert amikor sütöm akkor is vessz fel magába.1 tojás igen minden féle képpen kell bele.és ajánlatos zsírban sütni. Bocsi ha bele kontárkodtam.Szép napot.Üdv mézecske 74!

bautsino
TkT / bautsino Thu, 2011-03-31 08:45

Nálunk ez így ebben a formában készül évek óta, a tészta felveszi zsírt & sütés közben sem sül ki belőle. Mi még sosem készítettük zsírban sütve, ahhoz elhiszem, hogy kell a tojás, de higyjétek el, hogy ez így működik, ahogy leírtam! Sok zsírral, tojás nélkül & sütőben! :) Még nem volt rá panasz (persze, ami késik, nem múlik... :) ). Üdv, Tkt

csorsi17
csorsi17 Tue, 2012-06-12 22:24

Nagymamám szintén Tolna megyében él és ő is pont így készíti, nagyon finom!:) És tényleg nem kell bele tojás és sütőben készül. Köszi a receptet, pont ugyanez volt a problémám, hogy mamám mindig érzésre rakta bele a hozzávalókat.:)

varikriszti
varikriszti Wed, 2011-03-30 17:04

Én is épp ma nosztalgiáztam,de az én nagymamám kevesebb zsírral készítette és 1 tojást is tett a tésztába,valamint zsírban sütötte ki.Én is csak érzésre szoktam csinálni.Nagyon finom.Mi lekvárral esszük.Üdv.:Kriszta

526
burgonya 1 kg
finomliszt 50 dkg
disznózsír 20 dkg
1 ek