Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gundel palacsinta Katharosz konyhájából

Gundel palacsinta Katharosz konyhájából
Gundel palacsinta Katharosz konyhájából
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Úgy gondolom, ez a méltán híres palacsintarecept sokak nagy kedvence a mai napig is.

hozzávalók / 4 adag

A töltelékhez

A csokoládémártáshoz

A palacsintához

ajánlat

12 darab palacsintához. Forrás: egy régi Vidék íze magazin. A palacsinta készítését a receptjeim között találod!

Szólj hozzá!

elkészítés

Töltelék

  1. Töltelék: elkeverjük a diót, cukrot, vaníliát, fahéjat a vékonyra szelt, cukrozott narancshéjjal.
  2. A tejszínt és a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a diós keveréket, a leszűrt mazsolát, majd kevergetve 1-2 percig főzzük. Ha szükséges, kevés tejet adunk még hozzá, majd hűlni hagyjuk.
  3. Csokoládémártás: 8 dkg cukrot, a kakaóport, a lisztet, 0,5 dl hideg tejet és a tojások sárgáját egy habverővel simára keverjük.
  4. A darabokra tördelt csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd az előbbiekhez keverjük. Közben a maradék 2,5 dl tejet felforraljuk a 3 dkg cukorral és a két csomag vaníliával, ezután egy habverő segítségével, lassan adagolva a forrásban lévő tejhez adjuk, folyamatos keverés mellett.
  5. Egy kis ideig alacsony hőfokon tovább keverjük, de vigyázzunk, NE FORRALJUK fel, a tűzről levéve egy rövid ideig tovább keverjük. Hozzáadjuk a rumot.
  6. Majd adagokban belekeverjük az időközben kemény habbá vert tejszínt. A tejszínt könnyebb felverni, ha jól le van hűtve, és a tál is, amiben felverjük. A tálat érdemes előtte mélyhűtőbe tenni, így biztos a siker.
  7. Tálalás: a palacsintákat megkenjük a diós töltelékkel, háromszögre hajtjuk, majd egy serpenyőben a felmelegített vajban mindkét oldalán kissé megpirítjuk, ezután tányérra rendezzük. A csokoládémártással leöntve tálaljuk. Az eredeti recept szerint a dió is tartalmaz rumot, de én kihagytam belőle.

Palacsinta

  1. A tojásokat a cukorral, sóval és 1/2 dl tejjel elkeverjük, majd fokozatosan belekeverjük lisztet, hogy teljesen sűrű legyen, szinte alig keverhető.
  2. Ekkor lassan adagolva, a tejjel állandóan keverve, felhígítjuk palacsinta sűrűségűre. Kevés szódavizet is adhatunk hozzá, így kicsit könnyebb lesz a tésztája, belemorzsolunk egy kevés élesztőt, hozzáadjuk az olajat, és kb. 40 percig pihentetjük.
  3. Ha a pihentetés alatt túlzottan besűrűsödne, egy kevés tejjel vagy szódavízzel hígítjuk.
  4. Majd kiolajozott palacsintasütőben kisütjük.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 7 610
elküldve: 1
receptkönyvben: 80
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: 1

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
465 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csokimázas diós palacsinta, rumos diós-csokis palacsinta, diós palacsinta csokival

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1906
dió 20 dkg
mazsola 4 dkg
rum 0.5 dl
kandírozott narancshéj 2 dkg
habtejszín 1 dl
tej 0.5 dl
cukor 12 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
fahéj 0 ízlés szerint
vaj 5 dkg
tej 3 dl
vaníliás cukor 2 csomag
cukor 11 dkg
étcsokoládé 10 dkg
habtejszín 1.5 dl
rum 0.5 dl
tojássárgája 3 db
cukrozatlan kakaópor 5 dkg
finomliszt 15 g
tojás 6 db
cukor 0.5 teáskanál
1 kávéskanál
élesztő 1.3 dkg
tej 7 dl
rétesliszt 40 dkg
napraforgó olaj 0.5 dl
szódavíz 1.5 dl