Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyömbéres-citromos csirkeleves

Gyömbéres-citromos csirkeleves
Gyömbéres-citromos csirkeleves
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy valódi energiabomba ez a csirke erőleves. Ilyenkor télen tehetünk bele egy kis darab kurkumagyökeret, mely gyulladáscsökkentő hatású, és csodás nyáridéző napsárga színt ad a levesnek. Nyáron ezt elhagyhatjuk, akár langyosabban is tálalhatjuk, hogy még könnyedebb ízű és valóban frissítő hatású legyen.

hozzávalók / 8 adag

A leveshez

A tálaláshoz

ajánlat

Ha konyhakész csirkét vásárolunk, akkor gyorsan összerakhatjuk ezt a levest, amivel egy óráig, ameddig fő, szinte semmi gondunk nincs. Közben simán összedobhatjuk a főételt, például egy könnyű tésztát.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tegyük a tisztított csirkét egy nagy, vastag talpú, akár vasból készült edénybe, helyezzük mellé a tisztított zöldségeket: a nagyobb darabokba vágott vöröshagymát, sárgarépát, zellerszárat, póréhagymát, a hosszában felezett jalapenot (aki fél az erőstől, magozza ki). A gyömbért és a kurkumát sem kell lereszelni, maximum felezni, csak úgy dobjuk be a csirke mellé. Aztán jöhet a többi fűszer: só, bors és koriandermag. Végül öntsük fel hideg vízzel az egészet, úgy hogy mindent jól lepjen el.
  2. Nagy lángon forraljuk fel a folyadékot, majd vegyük alacsonyra a lángot, és gyöngyözve főzzük, ameddig a csirke megfő, hogy szinte darabokra esik. Ez kb. egy órát vesz igénybe. Közben néha ellenőrizzük, ha bármi feljönne a lé felszínére, azt kanalazzuk le róla. Ha van kukta a háztartásban, abban főzve gyorsíthatunk a folyamaton.
  3. Ha elkészült a leves, emeljük ki egy tányérra a csirkét, és villával szedjük le mindenhol a csontról a húst. Sűrű szűrőn öntsük át a levest egy tálalóedénybe. Ha túl sok lenne a lé, akkor itt a pillanat, hogy alaplének lefagyasszuk a maradékot. A zöldségeket tegyük félre, a maradék lébe ezeket is beleturmixolhatjuk, és másnapra egy krémlevest készíthetünk belőle.
  4. Tálalásnál tegyünk minden tányérba friss bébispenótot, rá a csirkehusit, egy-két szelet citromot, majd öntsük fel a forró húslevessel. Vékonyan szeletelt újhagymával, póréval vagy aprított petrezselyemzölddel díszíthetjük. Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 3 627
elküldve: 0
receptkönyvben: 36
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
334 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 8 főre
alkalom: Valentin-nap, vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Csirke erőleves, csirkeleves spenóttal, citromos csirkeleves

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

309
csirke 1.5 kg
vöröshagyma 1 nagy db
sárgarépa 2 közepes db
halványító zeller 2 közepes szár
póréhagyma 1 db
jalapeño 1 db
gyömbér 3 ek
kurkumagyökér 5 g
koriandermag 1 kávéskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
spenót 150 g
citrom 2 db