Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyömbéres keksz karácsonyi mintával

Gyömbéres keksz karácsonyi mintával
Gyömbéres keksz karácsonyi mintával
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsony táján csak egy dolog érhet a mézeskalács nyomába, ez pedig a gyömbéres keksz. Ugyan amiatt nagyszerű mindkettő, hogy önmagukban is finomak és omlósak, de könnyedén díszíthetjük is tetejüket, így nagyszerű ajándékká varázsolva őket. 

hozzávalók / 10 adag

hozzávalók a kekszhez

hozzávalók a díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

gyömbéres keksz

  1. A finomlisztet a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel egy tálba kimérjük, és összekeverjük.
  2. Az olvasztott vajat és a nádcukrot robotgéppel összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojást, a mézet, valamint a vanília aromát, és az egészet habosra keverjük.
  3. A lisztes keveréket több adagban a vajas krémhez keverjük - a végén kézzel jól formázható, mézeskalács-szerű tésztaállagot kell kapjunk, amit aztán folpackkal lefedünk, és egy órára hűtőbe rakunk.
  4. A tésztából dió nagyságú golyókat formázunk, amiket meghempergetünk cukorban úgy, hogy körben mindenhol vékonyan bevonja.
  5. A golyókat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és a tetejüket egy kanállal belapogatva 5-6 mm vastag korongokká lapítjuk (nagyjából 20 kekszre elég ez a mennyiség).
  6. 175°C-os sütőben 10 percet sütjük őket. Fogyaszthatjuk magában is (így is isteni), vagy feldíszíthetjük a tetejét.

díszítés

  1. Rénszarvasos keksz: ehhez a kekszek tetejét olvasztott tejcsokoládéba mártjuk, majd ráragasztunk egy piskótatallért úgy, hogy az a keksz pereméhez érjen egy ponton. Fölé ragasztunk két sós perecet szarvaknak, majd ezekre két cukordrazsét ragasztunk úgy, hogy azok egymáshoz és a piskótatallérhoz is hozzáérjenek (a csokoládét használjuk ragasztóanyagként, egy fogpiszkáló segítségével). Az orra helyére egy színes cukordrazsét ragasztunk, a szemeire pedig egy-egy csepp csokoládét pöttyentünk pupillaként.
  2. Hóember: ehhez olvasztott fehér csokoládéba mártjuk a keksz tetejét, majd a kókuszreszelékbe nyomjuk. Orr gyanánt narancssárga csokidrazsét ragasztunk rá, a szemeket és a szájat pedig apróra kockázott étcsokoládéból rakjuk ki.
  3. Pár órára hideg helyre tesszük a kekszeket, hogy megdermedjen rajtuk a csokoládé.
  • sütési hőfok: 175°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 260
elküldve: 1
receptkönyvben: 28
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 2

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
959 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
kategória: édes keksz
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

rénszarvas keksz, hóember keksz

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

477
finomliszt 30 dkg
sütőpor 1 teáskanál
1 csipet
gyömbér 2 teáskanál
fahéj 1 teáskanál
kardamom 1 teáskanál
szegfűszeg 0.5 teáskanál
szerecsendió 0.5 teáskanál
vaj 17.5 dkg
nádcukor 13 dkg
tojás 1 db
méz 8 dkg
vaníliaaroma 2 teáskanál
cukor 3 ek
tejcsokoládé 50 g
kókuszreszelék 50 g
csokoládé 25 g
franciadrazsé 30 g
fehér csokoládé 50 g
piskótatallér 8 db
színes cukorka 3 ek