Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyömbéres répatorta narancsos mascarponekrémmel

Gyömbéres répatorta narancsos mascarponekrémmel
Gyömbéres répatorta narancsos mascarponekrémmel
60 perc / előkészület: 10 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (55)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A répatorta ijesztő neve ellenére az egyik legfinomabb torta. A gyömbér és a narancsos mascarponekrém pedig tökéletesen kiegészíti.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a sütési idő változhat a sütők különbözősége miatt, ezért érdemes figyelni, és ha kell, tovább sütni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra (4-es fokozat).
  2. Egy nagy tálban kezdjük el összekeverni az egyik tojást a cukor egy részével, majd folyamatos keverés mellett  sorban adagoljuk a többi tojást és cukrot.
  3. Öntsük hozzá az olajat, és keverjük el.
  4. Öntsük hozzá a lisztet, a sót, a szódabikarbónát, a sütőport, a fűszereket, és keverjük el.
  5. Végül adjuk hozzá a répát és a diót, és jó alaposan dolgozzuk össze a tésztát.
  6. Öntsük a tésztát egy kivajazott, kilisztezett tortaformába.
  7. Süssük 40-50 percig. (Akkor van kész, ha a beleszúrt villára nem ragad semmi.)
  8. Keverjük össze a mascarponét, a narancs lereszelt héjával és a levével.
  9. Tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon
  10. Miután a kihűlt tortát kiszedtük a formából, kenjük rá a krémet.



  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 54 923
elküldve: 46
receptkönyvben: 703
elkészítve: 52/69
Facebookon megjelent: -

szakács

Nana

Mióta szakács: 2010.01.28.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, Valentin-nap
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gyömbéres-fahéjas répás sütemény narancsos mascarponemázzal

Hozzászólások (55)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsofipinczel
zsofipinczel Fri, 2015-04-03 10:38

Már szinte hagyomány, hogy minden Húsvétkor megsütöm ezt a tortát, imádjuk!!!

eprem
eprem Fri, 2015-03-20 23:19

Sziasztok! Nagyon nagyon pikáns, csodás ízvilág. Igaz én is 2 órát sütöttem, de ez nem jelent gondot. Én kettévágtam, mert nagyon masszív nagy adag torta lett, mindkettő tetejét megkentem krémmel. Ha vki nem akar sokat készíteni, nyugodt szívvel felezheti az adagot. Úgy is kiadós. Szerintem kell rá a sok krém, ezért kettő mascarponét vásároltam. Köszönöm a receptet, élmény volt. És ami a legjobb, sikert arattam vele ;-)

ildikocska82
ildikocska82 Wed, 2014-11-05 12:10

Nagyon jó lett de kell neki az 1 órás sütés, és legalább fél kiló mascarpone. A tészta különben nagyon finom önmagában is jó tepsiben sütve kockára vágva krém nélkül. köszi

szacsiga
szacsiga / szacsiga Sat, 2013-04-06 21:29

Köszönöm! A 26-os formámban sem lett lapos :) Elkészítettem! Finom omlós lett a tészta, csak valamiért sülés közben szétnyílt. Nem tudom, mitől történt :), de szerintem így is el fog fogyni :P

Viszont a krémhez 500 g mascarpone-t és 2 dl habtejszínt kevertem össze és kellett rá ennyi, hogy mindenhol befedje :)

inf3rno
inf3rno / inf3rno Sun, 2013-10-20 02:10

Na helyben vagyunk, nekem nem szétnyílt, hanem összezuhant a közepe. Valamiért benéztem, és teáskanál helyett evőkanál sót raktam bele. Plusz még kristálycukrot használtam, és nem kevertem ki a tojással... Jó recept, tolerálja a hibákat, még ezek után is ehető lett... :D

inf3rno
inf3rno / inf3rno Wed, 2013-10-16 12:26

Akkor reped meg, ha túl gyorsan sül, kérget kap, és a tágulás szétfeszíti. Ennek több oka is lehet, ha kelt tészta, akkor nem kelt meg rendesen, ha nem kelt tészta, akkor túl magas hőmérsékleten sütöd, kezdd alacsonyabb lángon, és csak később tekerd fel, miután már rendesen feljött. Esetleg még le lehet takarni alufóliával, ha látod, hogy kezd megégni vagy repedni a teteje. Nekem eddig az alufólia vált be legjobban, a hőmérsékletet sajnos a 30 éves sütőm nem méri...

szuji33
szuji33 Mon, 2012-12-24 19:19

Hatodjára csinálom meg e recept alapján és nagyon vadító!!!
Egy kis hozzáadott infó érdemes légkevergetéssel és felülről jövő hővel csinálni, mert nekem úgy lesz a formája jó, + érdemes sütőpapírba tenni, mert akkor nem ragad oda a tortaformához. Én mindig szárított papaját ananászt és mandulát teszek hozzá teljes élmény elérése végett.

Ez a recept a könnyen elkészíthető édességreceptek csúcsa. egyszerű és borzasztóan finom, ráadásul ha valaki belekóstol nem hiszi el, hogy az illető csinálta! Csak ajánlani tudom!

nana
Nana / nana Tue, 2012-12-25 17:02

örülök :) minden sütőben máshogy működik, köszi az infót!

Gabriela Gehöft
Gabriela Gehöft Thu, 2012-10-11 17:03

Szia!
A recept olajat ír, de én totál beteg vagyok az olajtól, nem lehetne helyettesíteni vajjal esetleg?

polki
MoncsikaAnyuci / polki Sun, 2012-08-12 20:51

6 répatorta recept tetszett a legjobban, de összevetve őket a Tiédre esett a választásom. Bár csak egy bögre cukrot tettem bele, de így is elég édes lett. Fondanttal vontam be a lovacskás répatortámat és csak akkor mondtam meg, hogy milyen ízű is valójában mikor már mindenki evett belőle. És akkor elmondtam, hogy ez bizony répatorta volt:) És mindenkinek leesett az álla, hogy nem is érezték rajta a répa ízét, és hogy milyen finom volt. Tartottam tőle, mert még sose csináltam répatortát, de tényleg nagyon finom lett és nagyon puha omlós a tésztája.
Köszönöm ezt a nagyszerű receptet!!!

Ciccancs
Ciccancs Wed, 2012-01-04 15:18

Köszönöm én is a receptet, nagy sikerem lett vele! :) Azóta megtudtam, hogy Rachel Allen könyvében jelent meg eredetileg.
Azoknak, akiknek folyós lett a mascarponekrém azt tanácsolom, hogy a Szarvasi mascarponét használják, az igazi, a többi már a tégelyben is folyós. Szerintem nem sok közük van az eredeti mascarponéhoz.

inf3rno
inf3rno / inf3rno Wed, 2013-10-16 12:43

Minimális zselatin is összetartja, szerintem 2 lap bőven elég lehet hozzá, ma kipróbálom. A szarvasi dupla annyiba kerül, mint a magát olasz származásúnak feltüntető mascarpone... :S

nana
Nana / nana Thu, 2012-01-05 12:15

ciccancs, örülök! én netes receptek alapján készítettem el a répatortát, örülök, h rachel allen is így csinálja! :)

pöttyöspanna
pöttyöspanna / pöttyöspanna Tue, 2011-11-29 22:06

Nekem majdnem 2 órán át sült, de végül nagyon-nagyon finom lett:) Szerintem igazi karácsonyi süti, az ünnepek alatt is be fogom vetni, mert a családban is mindenki imádta:)

kazsuzsi
kazsuzsi Thu, 2011-11-03 22:46

nagyon-nagyon finom lett, nem száraz, pont jó édes és a diótól ropogós is. Csak a narancsos mascarpónés máz lett nagyon folyós. azt hogy lehetne szilárdabbá tenni?

inf3rno
inf3rno / inf3rno Wed, 2013-10-16 12:45

Próbálj hozzátenni minimális szelatint, 1 lap szerintem elég ekkora adaghoz, 2 laptól valószínű már vágható keménységű lenne. Ma kipróbálom én is.

nana
Nana / nana Fri, 2011-11-04 10:40

örülök :) a máz függ a mascarpone állagától és a narancs levétől is. nekem hűtőbe téve pont jó szilárdságú.. de egy másik megoldás, ha a mascarponéhoz csak a narancs héját kevered hozzá.

marcipann
marcipann / marcipann Mon, 2011-04-18 16:10

Sziasztok!

Én még soha nem sütöttem répatortát, de most húsvétra tervezem. Ez a recept nagyon tetszik, de láttam vasárnap? (nem vagyok benne biztos) reggel a Duna II. tv-n egy mascarpone krémes sárgabarackos változatot. A tésztát érdekes kerek tortaformában sütötték, aminek az aljában tortaszelet formájú kis vályatok voltak. Így a kisült torta tetejére kerültek a kifordítás után ebbe tettek sárgabarackot és sárgabaracklekvárt. A mascarpone krémet a kettévágott torta közé kenték és az oldalára. A tetejét még fehér csoki lapokkal fedték be, úgy négyötöd részben. Nagyon jól nézett ki. Valaki esetleg nem jegyezte meg, vagy le pontosan ezt a répatortát?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-02-24 15:45

Köszönöm szépen, úgy tényleg jobb lett volna, én 3 dl-essel készítettem és jó nagy lett a torta, amiért viszont senki sem panaszkodott. :) Így elbírt 500 g mascarpone-t, és fantasztikus lett, isteni finom, a család kézcsókjait küldi Neked.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-02-23 15:52

Sziasztok!

Én még csak képzelem ezt a tortát, ma estére szeretném megsütni. Viszont van egy "buta" kérdésem, gondolom, ez mindenkinek nyilvánvaló, csak nekem nem. Egy bögre hány deciliter? 2? 3?
Köszönöm előre is!

inf3rno
inf3rno / inf3rno Wed, 2013-10-16 12:47

2.365882375 dL egész pontosan. USA-ban használják a bögrézést, lehet mérőket is kapni hozzá, nem értem itthon minek kezdték el, marhaságnak tartom...

nana
Nana / nana Mon, 2011-01-24 19:00

kóstold meg, és ha igényli, akkor rakj bele cukrot. a répatorta amúgy is édes, szerintem megvan cukor nélkül is. de mindenki szabja saját ízlésére a dolgot! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-01-24 17:21

köszönöm, így lesz. És a mascarpone? Csak narancs kell bele? Cukor nem? köszi

nana
Nana / nana Mon, 2011-01-24 13:19

salsera, örülök :)

mannácska, a fűszerezés mindig ízlés kérdése is. a friss gyömbér intenzívebb, próbáld meg 1 teáskanál mennyiséggel!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-01-23 21:34

szia Nana,

Az lenne a kérdésem, hogy ha nem őrölt gyömbért rakok bele, hanem reszelek le gyömbér gyökeret akkor abból mennyit tehetek bele? A mascarpone krémbe nem kell semmi más csak narancshéj és annak a leve? Cukrot nem kell belerakni?
Köszi, Manna

inf3rno
inf3rno / inf3rno Sun, 2013-10-20 13:24

Gyömbérből 1-2 ujj elég bele. Én konkrétan egy ujjnyit reszeltem bele, nem érezni benne különösebben.

A krémnél jobban jársz, ha veszel narancs szörpöt, attól biztosan nem lesz folyós. Ha mégis egész narancsot használnál, akkor tegyél bele egy zselatin lapot, ha folyósnak látod, az olyan 2g-nak felel meg porból. Annyi biztosan felveszi a narancs levét. Cukor még ezek után is kell bele szerintem, de ez ízlés kérdése. Én grillázst daráltam kávédarálóval, és azt tettem bele, meg hozzákevertem 200mL tejszínt felverve. A krém mennyiségre amúgy nem lett volna elég, hogy befedje a tortát, így is csak nagyon vékonyan tudtam kenni...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-01-23 21:27

szia Nana,

Az lenne a kérdésem, hogy ha nem őrölt gyömbért rakok bele, hanem reszelek le gyömbér gyökeret akkor abból mennyit tehetek bele? A mascarpone krémbe nem kell semmi más csak narancshéj és annak a leve? Cukrot nem kell belerakni?
Köszi, Manna

salsera
salsera Sun, 2011-01-23 21:22

Megsütöttem.
Isteni lett, komolyan!!:) Igaz ugyan, h kicsivel több, mint egy órán át sütöttük, mert a közepe nem nagyon akart megsülni, de végül sikerült. :)

salsera
salsera Thu, 2011-01-20 08:29

na, hát kábé főzni is így főzök - csukott szemmel... :)
köszi szépen!:)

nana
Nana / nana Tue, 2011-01-18 22:14

kinga, örülök :)
salsera, ott van a hozzávalóknál, h kb 6 közepes darab :)

salsera
salsera Tue, 2011-01-18 21:25

Kedves Nana,

a 3 bögre reszelt sárgarépa az hány szál?... /kezdő háziasszony vagyok:)/
köszi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-12-12 12:20

Kedves Nana!
Köszönöm szépen a receptet, megsütöttem a tortát és nagyon finom lett :-) Anyukám utólag bevallotta, hogy mikor előjöttem a répatorta-sütés tervével, azt gondolta, hogy ettől nem érdemes sokat várni, szívesen és jóindulattal meg fogja enni, de...hmhm...végül mint mondta, élete legfinomabb tortáját kóstolta meg.
Kicsit módosítottam a recepten, fele annyi olajat és feje annyi cukrot tettem bele, a kész tortát kettévágva pedig kentem belé egy réteg pirosáfonya lekvárt, ez utóbbit nagyon ajánlom mindenkinek!! A mascarponéba, pedig citromot is tettem - másnapra még sokkal finomabb lett, a krém jobban átvette a narancs-citrom aromát, egyenletesebb és lágyabb íze lett.
Biztos, hogy következő héten is megsütöm!

nana
Nana / nana Fri, 2010-08-06 09:11

szia flamina,

tönkölybúzaliszttel még nem próbáltam, de sima liszttel működik. azt tudom csak javasolni, h kísérletezz!!
vagy hátha van, aki tapasztaltabb etéren..

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-08-05 22:58

Sziasztok!

Segítség! Én is elkészítettem, de nem emelkedett meg túlságosan, és az egésznek ilyen olajos jellege lett. Mi lehet ennek az oka? Kell bele ennyi olaj? Én mondjuk tönkölybúzaliszttel helyettesítettem a finomlisztet. Talán ezért?

Köszi előre is a segítséget!

inf3rno
inf3rno / inf3rno Wed, 2013-10-16 12:58

A BL55, amit boltban kapni - nagyrészt keményítő és tartalékfehérje - a búzaszem liszttest részéből van. A TBL, amit használtál valószínűleg teljes kiőrlésű volt, ebbe a búzaszem héja is bekerül, és teljesen máshogy viselkedik, mint egy BL55-ös liszt. Próbálj több lisztet beletenni, vagy keverni sima búzaliszttel, hogy több legyen benne a glutén, akkor talán összefogja a tésztát.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-05-08 15:56

Nagyon kellemes, finom süti.Próbálja ki mindenki.

927
tojás 4 db
napraforgó olaj 2.5 dl
cukor 2 bögre
finomliszt 2 bögre
sütőpor 2 tk
szódabikarbóna 2 tk
0.5 tk
fahéj 2 tk
gyömbér 2 tk
sárgarépa 6 közepes db
dió 15 dkg
mascarpone 250 g
cukor 3 ek
narancs 1 db