Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyömbéres-szegfűszeges almás pite

Gyömbéres-szegfűszeges almás pite
Gyömbéres-szegfűszeges almás pite
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Volt itthon egy kis darab gyömbér és néhány alma, így jött az ötlet az almás pitéhez, amihez a jól bevált citromos pitetésztát készítettem. Így együtt a friss gyömbérrel és a citrommal nagyon finom lett, ajánlom mindenkinek, aki már megunta a sima fahéjas változatot.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

  • 2 dl habtejszín (felvert, vaníliás vagy vanília fagylalt)

ajánlat

Vaníliás tejszínnel az igazi. ;)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházat. Egy almát felkockázunk, a többit lereszeljük, és jól kinyomkodjuk a levét, majd pár csepp citromlét csepegtetünk rá.
  2. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk a cukorral és a fűszerekkel együtt az almához, majd jól átforgatjuk.
  3. A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk.
  4. Sütőpapírral kibéleljük a sütőforma alját, oldalát pedig vajjal kikenjük. A tésztából egy maréknyit félreteszünk, ebből lesz a rács a tetején, a maradékot pedig két folpack közt kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőforma széleit is. (így nem ragad rá se a sodrófára, se a deszkára, és nem is fog eltörni, mikor a formába rakjuk.)
  5. Ha megfelelő méretűre nyújtottuk, a felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a formába, beleigazítjuk, majd lehúzzuk róla a másik fóliát is.
  6. A tölteléket belesimítjuk a tésztával kibélelt piteformába.
  7. A maradék tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk (érdemes ezt is két folpack közt), és egyenlő vastagságú csíkokra vágjuk.
  8. A tésztacsíkokat egymásra merőlegesen felváltva a pite tetejére rakjuk, egy-egy párhuzamos csíkot kb. 2 cm távolságra egymástól. A csíkok végeit a pite szélével összenyomkodjuk.
  9. Ezután a pitét megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és készre sütjük.
  10. Vaníliás tejszínhabbal tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 21 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 7 317
elküldve: 1
receptkönyvben: 177
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

vikki

Mióta szakács: 2011.02.07.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás pite, rácsos pite, citromos almás pite gyömbérrel fűszerezve

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

811
finomliszt 20 dkg
margarin 12.5 dkg
tojássárgája 1 db
vaníliás cukor 0.5 csomag
sütőpor 0.5 csomag
citromhéj 0.5 citromból nyert
tejföl 2 ek
cukor 6 dkg
tojásfehérje 1 db
vaj 0.5 ek
alma 70 dkg
cukor 6 dkg
gyömbér 2 cm
fahéj 1 csipet
szegfűszeg 1 csipet
citromlé 3 csepp
habtejszín 2 dl